Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co znamená mohutná sektorová rotace posledních týdnů?

Co znamená mohutná sektorová rotace posledních týdnů?

12.01.2017 12:24, aktualizováno: 12.1. 13:40

Aktualizováno

Konec minulého roku a počátek roku letošního přinesly něco, co můžeme nazývat sektorovým zemětřesením. Nebo alespoň zeměchvěním. Dobře jej vystihuje pohled na relativní návratnost jednotlivých sektorů amerického trhu (tj. návratnost měřenou v poměru k návratnosti k indexu SPX). Co to znamená pro trhy?

Z následujících obrázků je v první řadě patrné, že investoři nakupující akcie v roce 2009 mají největší radost v případě, že vsadili na sektor zboží dlouhodobé spotřeby. Jeho návratnost je totiž o 199 % vyšší než návratnost celého trhu. Opačně na tom jsou investoři, kteří věřili energetice (-181 %). 

Jak ale bylo zmíněno, poslední týdny mohutnou sektorovou rotací znatelně zamíchaly kartami. Prudce si polepšily průmyslové firmy a zejména finanční tituly, které se rázem staly jedním z dlouhodobě nejvýnosnějších sektorů. Toto přelití nálad naopak odnesly sektor zboží krátkodobé spotřeby (consumer staples), zdravotní péče a také utility:

a

Zdroj: Blog Eda Yardeniho

V nemilost tedy upadly defenzivní sektory, z čehož bychom mohli usuzovat, že opět posílila víra investorů v to, že současný cyklus ještě ani zdaleka nekončí. Děje se tak i přes rostoucí pravděpodobnost jestřábější normalizace monetární politiky Fedu. Jen krátce zde zopakuji svou tezi o tom, že trhy si opět dovedly vybrat ze všech možných scénářů to nejlepší, tentokrát už to ale vyžaduje klapky na očích a to se nevyplácí. Dobrou ukázkou mohou vedle celého trhu být finanční tituly. Jejich rally podle mne počítá mimo jiné s tím, že sektoru pomohou vyšší sazby (zvýší se rozdíl mezi úrokovými výnosy a náklady), ovšem nenastane ekonomický útlum a utažení finančních podmínek, které by pozitivní dopad vyšších sazeb eliminovalo. 

Valuační optimismus a skepse

Často tu připomínám, že pouhý pohled na vývoj cen akcií a indexů může být zavádějící. Skutečný optimismus a pesimismus se plně ukáže na násobcích: Nějaký sektor může například růst, ovšem pokud zisky rostou ještě rychleji, poměr cen a zisků klesá a dá se tvrdit, že investoři sektoru vlastně moc nefandí. A naopak: Pokud v nějakém sektoru klesají zisky mnohem rychleji než ceny akcií, můžeme hovořit o tom, že investoři mu ještě stále drží hodně palce, protože jsou za „hmatatelné“ současné zisky ochotni platit stále více.

Právě v této druhé pozici je stále energetika i přesto, že její PE již kleslo ze závratných výšin z počátku roku 2016. Investoři tedy evidentně stále věří, že přijde obrat k lepšímu a současné nízké zisky jsou jen přechodným jevem. Ve srovnání s celým obdobím od roku 2006 jsou valuace znatelně vysoko i u zmíněného zboží krátkodobé spotřeby (i zde je tedy vlastně namístě stále hovořit o optimismu). Ale v podstatě u celého trhu můžeme konstatovat, že valuace jsou z historického hlediska nezvykle vysoko, výjimky jsou jen dvě. 

První z nich asi překvapivá nebude, protože jde o zdravotní péči, která nyní dostává hodně za uši ze strany Washingtonu. Druhá výjimka ale možná určitým překvapením bude, protože jde o technologie. Jejich PE se nyní pohybuje na hodnotě 16,6, zatímco v letech 2006 a 2007 se blížilo hodnotě 20. Ale spíše bychom to mohli formulovat tak, že zdejší valuace se pohybují v souladu s tím, jak sektor stárne a namísto růstových hvězd se začíná transformovat na pole plné dojných krav. 

Trh se tedy v posledních týdnech opět posunul směrem k velkému optimismu a to jak na agregátní úrovni, tak co se týče popsané sektorové rotace. I když dám stranou svou rezervovanost, nedovedu si představit, jaká pozitivní překvapení by v takovém prostředí ještě mohla přijít. I když je pravda, že globální ekonomika skutečně sílí a nejde tedy jen o „Trump rally“. Snad se tedy ekonomice podaří dohnat trh a ospravedlnit jeho rozjařenost. 

 
 

Čtěte více:

Jaké akcie by dnes kupoval legendární Benjamin Graham?
05.01.2017 20:16
Warren Buffett je prý druhým nejbohatším člověkem na Zemi, před ním ...
Úzká hranice mezi dobrou hodnotovou investicí a hodnotovou pastí
10.01.2017 18:43
V předchozím příspěvku jsme načali téma investic, které by dnes mohl ...
Nástrahy a vábení nízkonásobkových investic
11.01.2017 20:41
Z pěti akcií, které by dnes „kupoval Benjamin Graham“, jsou tři společ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.