Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaký má Trump plán? ptá se Lagardeová v Davosu. Biden varoval před Ruskem

Jaký má Trump plán? ptá se Lagardeová v Davosu. Biden varoval před Ruskem

18.01.2017 16:47
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Otázka globalizace, prohlubující se nerovnosti i stín amerického prezident Donalda Trumpa provázejí další den výročního setkání podnikatelských a politických elit v Davosu. Šéfka MMF Christine Lagardeová otevřela dnešek dotazem, co si myslet o nastupujícím pánovi Bílého domu, který se v pátek oficiálně chopí funkce. Především se ale věnovala nerovnosti ve světě. V Davosu na ni upozorňovala už před čtyřmi lety. „Doufám, že nyní lidé budou poslouchat,“ uvedla.

Panelová debata, které se šéfka MMF účastnila, byla zaměřená na krizi střední třídy a její řešení. Hovořilo se v ní o vzestupu populismu ve Spojených státech a v různých částech Evropy, ale také o nízkopříjmových skupinách a o tom, že lidí v této kategorii v mnoha vyspělých ekonomikách přibývá.

„Domnívám se, že v nižším růstu, ve větší nerovnosti a v podstatně větší transparentnosti můžeme najít solidní prvky toho, co se nyní definuje jako krize střední třídy ve vyspělých ekonomikách,“ uvedla Lagardeová. Řešení by podle ní mohlo zahrnovat větší redistribuci prostředků, než jaká existuje nyní. 

Na rostoucí nerovnost ve světě upozorňovala šéfka MMF v Davosu už v roce 2013. „Silná odezva přišla především od ekonomů, kteří říkali, že zabývat se těmito věcmi není jejich věc, a to i ti v mých organizacích, které se nyní významem nerovnosti zabývají mnohem víc,“ uvedla také.

Nadměrná nerovnost brzdí udržitelný růst. Udržitelný růst je přitom ambicí skupiny velkých ekonomik G20, připomněla. Největší ekonomikou světa jsou Spojené státy, které v pátek dostanou nového prezidenta. Nad jeho záměry ale podle Lagardeové panují otazníky. „Víme jenom velmi málo o tom, co dělá, jaký má plán, pokud vůbec nějaký existuje,“ uvedla také šéfka MMF. Více se ale k Trumpově politice vyjádřit nechtěla. 

Debata řešila i vzestup populismu ve světě. Se třemi návrhy řešení přišel bývalý americký ministr financí Larry Summers: Prvním krokem by měly být adekvátní veřejné investice do infrastruktury, technologií a vzdělávání, dále snaha zajistit, že globální pracovní integrace bude fungovat i pro běžné lidi, a nakonec umožnit, aby si "každý mladý Američan" mohl splnit svoje sny, pokud jde o vzdělání, práci a bydlení. Celkově by tedy cílem mělo být "Make America greater than ever before", spíše než učinit ji "great again", parafrázoval harvardský akademik Summers hlavní heslo Trumpovy prezidentské kampaně.

Biden: Rusko je největší hrozbou mezinárodnímu řádu

Jsou-li Trumpovy záměry podle Lagardeové nejasné, záměr Ruska naopak jasný je, alespoň podle amerického viceprezidenta Joea Bidena. I ten se dnes ve svém projevu zabýval nerovnostmi ve světě a globalizací. Ta prohlubuje rozdíly mezi těmi, kdo jsou na špici a míří ještě výš, a těmi, kdo zůstali uprostřed, řekl na setkání, které je desítky let synonymem otevřených trhů. Střední třída, kterou decimují kromě globalizace i technologické změny, byla přitom tradičně motorem růstu a zdrojem společenské stability. Potřebujeme "progresivní daňovou strukturu", kde každý zaplatí spravedlivý podíl, uvedl také.

Odcházející americký prezident dále upozornil, že Rusko se bude určitě vměšovat do evropských voleb, stejně jako to podle některých názorů učinilo v loňských prezidentských volbách v USA. „Cíl je opět jasný, kolaps liberálního mezinárodního řádu,“ uvedl Biden, pro kterého to byl poslední významnější projev před odchodem z funkce.

It’s imperative that we act urgently to defend the liberal international order, US @VP @JoeBiden tells #wef17

Trump již dříve signalizoval, že by mohl otevřít otázku ukončení protiruských sankcí, uvalených na Moskvu kvůli anexi ukrajinského Krymu a kvůli jejímu postupu vůči Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin v úterý vyjádřil naději, že mezi Moskvou a Spojenými státy budou časem nastoleny „normální vztahy“. Biden tento týden apeloval, aby mezinárodní sankce proti Rusku zůstaly v platnosti.

Zdroje: WEF, Reuters, CNBC, BBG


Čtěte více:

Elita se sjíždí do Davosu: Nemáme máslo na vlastní hlavě?
16.01.2017 6:47
Kolikrát už zaznělo, že jedním, ne-li hlavním původcem loňských politi...
Ne obchodním válkám, ano globalizaci. Čínský prezident promluvil v Davosu
17.01.2017 16:52
Varování před ochranářstvím a obhajoba globalizace. Takový je vzkaz čí...

Váš názor
  • Nebýt Ruska tak Státy nefungujou
    27.01.2017 20:53

    základem investic do vojenských a posléze privátních technologií je strach z Ruska, je to osvědčená 71let fungující ekonomická strategie, jak točit investice ze státní kasy to jest od daňových poplatníků a z tiskařských lisů, zisk Východu po Ukrajinu může fungovat jen 20 let, pak bude, 85letý Putin muset použít jádro, nebo se projeví jako smířlivý stařík a převe zmou to noví Zjuganovci a Žirinovci, dopadne to stejně jako před 2.svět, a 1. svět. když Francie resp s Británií donutili Němce zahájit válku ostatně již občaská válka v 19. stol. byla financována ve smyslu Fedu, vzniklého 1913, a stejně tak byla po prvoválečná Marka, když vytiskly peníze podložené doslova pozemkovým majetkem stejně to udělala ČNB a takový Řežábek, to dodnes nepochopil :)
    rob
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)