Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.01.2017 23:07:24

23. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech zakončily první den nového týdne se ztrátou. Trhy reagovaly na první kroky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, které potvrdily ochranářský postoj v zahraničním obchodu.

Index Dow klesl o 0,14 % na 19 799,85 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,27 % na 2 265,20 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,04 % na 5 552,94 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 1,99 % na 11,77 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o více než šest bazických bodů na 2,4044 %. Nejvýrazněji klesly energetický sektor, průmyslové odvětví a finanční sektor, slušný zisk si připsalo realitní odvětví.

Americké akcie (23. ledna 2017)
Americké akcie (23. ledna 2017)Zdroj: Google

V indexu Dow se nedařilo zejména akciím průmyslového konglomerátu General Electric (-2,55 %), farmaceutické společnosti Merck (-1,15 %) a ropného podniku ExxonMobil (-1,07 %). Téměř o dvě procenta naopak zpevnily cenné papíry maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (+1,82 %) a o více než půl procenta stouply akcie technologického podniku Cisco Systems (+0,56 %).

Hospodářské výsledky v pondělí před začátkem obchodní seance zveřejnily společnosti McDonald's (-0,72 %) a Halliburton (-2,92 %), po konci obchodování na trh hospodářská čísla za poslední tři měsíce loňského roku poslala společnost Yahoo! (v řádném obchodování +0,83 %). V poobchodní fázi akcie Yahoo! zdražovaly zhruba o procento a půl.

Akcie pojišťovny Aetna (-2,72 %) zlevnily poté, co se na trhu objevila zpráva, že plánovaná fúze společnosti s pojišťovnou Humana (+2,24 %) byla zablokována.

Akcie výrobce čipů QUALCOMM (-12,72 %) spadly do červených čísel poté, co na společnost v pátek podal technologický gigant Apple (+0,07 %) žalobu kvůli účtování údajně neoprávněných licenčních poplatků. Apple po Qualcommu jako odškodné požaduje miliardu dolarů.

Americké akcie (23. ledna 2017)
Americké akcie (23. ledna 2017)Zdroj: Finviz

Nový americký prezident Donald Trump v pondělí podepsal příkaz, na základě kterého mají USA odstoupit od dohody o Transpacifickém partnerství (TPP). Dohoda, kterou před dvěma lety dojednalo 12 zemí, předpokládala vznik největší zóny volného obchodu na světě. Záměr odstoupit od dohody Trump oznámil již během své předvolební kampaně. TPP chce nový šéf Bílého domu nahradit dvoustrannými dohodami. Trump také slíbil, že znovu vyjedná severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) s představiteli Kanady a Mexika.

Podle analytiků skutečnost, že prvním krokem nového prezidenta bylo napadení obchodních dohod, zřejmě vyvedlo z rovnováhy řadu optimistických investorů. Investoři spíše čekali snížení daní a zrušení některých regulací.

"Období vlády Donalda Trumpa je na začátku. Zatím tak lze jenom těžko odhadovat, jaké budou reálné dopady jeho politiky," říká Maris Oggová, prezidentka Tower Bridge Advisors. "Trhy by měly počkat, než Trump odslouží prvních 100 dnů v úřadu," dodává.

Nejdůležitější pondělní události na amerických trzích:

  • Tchajwanská společnost Foxconn zvažuje, že investuje přes sedm miliard dolarů (zhruba 177 miliard ) do výstavby továrny na výrobu obrazovek ve Spojených státech. Uvedl to generální ředitel podniku Terry Gou. Foxconn je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě.
  • Americká letecká společnost United Airlines v neděli večer pozastavila na zhruba hodinu všechny domácí lety kvůli počítačovému problému. Výpadek vedl k sérii zpoždění a zkomplikoval život řadě cestujících po celých Spojených státech.
  • Krátce po inauguraci Donalda Trumpa vyvěsil Bílý dům na internet nový energetický plán, který by se měl opírat zejména o využití amerických zásob ropy a zemního plynu, jejichž hodnota se odhaduje až na 50 bilionů USD. Plán sice nekonkretizuje, jak by měl být program uveden do chodu, nastiňuje však americkou energetickou politiku minimálně na další čtyři roky.
  • Americká telekomunikační firma Sprint v pondělí oznámila, že koupí třetinový podíl ve společnosti Tidal, kterou založil známý hudební producent Jay Z. Tidal nabízí streamování hudby ve vysoké kvalitě, nenabízí však žádný exkluzivní obsah navíc, což se odráží na jeho slabších hospodářských výsledcích. Podle zdroje obeznámeného s dohodou Sprint zaplatí za podíl 200 milionů USD (pět miliard ).
  • Deutsche Bank zvýšila doporučení na akci MetLife na "buy" z "hold".
  • Nomura snížila doporučení na akcie Qualcomm na "neutral" z "buy".
  • Wells Fargo snížila doporučení na akcie Verizon Communications na "market perform" z "outperform".

Výsledková sezóna:

  • Ztráta americké firmy Halliburton, která je druhým největším poskytovatelem služeb pro ropné firmy na světě, se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku prohloubila na 149 milionů USD (3,8 miliardy ) z 28 milionů USD ve stejném období předchozího roku. Důvodem byly hlavně mimořádné náklady spojené s urovnáním sporu a devalvací egyptské libry. Společnosti se však poprvé za rok podařilo vykázat provozní zisk v Severní Americe, protože ropní producenti začali znovu zvyšovat počet vrtů, hlavně těžaři ropy z břidlic. Vyplývá to z pondělního prohlášení firmy.
  • Výsledky McDonald's ve 4Q: Upravený zisk na akcii 1,44 USD (odhad: 1,41 USD), tržby 6,03 miliardy USD (odhad: 5,98 miliardy USD).
  • Výsledky Yahoo! ve 4Q: Upravený zisk na akcii 0,25 USD (odhad: 0,21 USD), tržby 1,47 miliardy USD (odhad: 907 milionů USD). Akcie v after-marketu +1,5 %.

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Ukradnou si pasivní fondy nejpopulárnější akciový index?Ukradnou si pasivní fondy nejpopulárnější akciový index?

Pasivní investování bylo ještě před několika lety okrajovou záležitostí. Dnes se z něj stává dominantní způsob zhodnocování peněz. Potvrzuje to i poslední průzkum Goldman Sachs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688