Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhu s LNG může hrozit zahlcení. Pomohou superplavidla?

Trhu s LNG může hrozit zahlcení. Pomohou superplavidla?

24.01.2017 18:11
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Dodávky zkapalněného zemního plynu se rychle zvyšují a nejméně tři další roky by mohly zaplavovat trhy. Vyplývá to z dat poradenské společnosti Wood Mackenzie, která se specializuje na analýzy v oblasti energie a komodit. Může se tak rýsovat převis nabídky. Z něj by v podobě nižších cen mohli profitovat spotřebitelé.

Loni se dodávky LNG zvýšily zhruba o 5,5 procenta na 264 milionů tun, především díky australské produkci a novému americkému vývozu z Mexického zálivu. Odhaduje se, že v letech 2015 až 2020 stoupnou dodávky LNG až o polovinu. Jak naznačuje graf níže, budou vývozní kapacity zvyšovat především Spojené státy, Austrálie a dále Rusko.

lngdem

Právě Rusko se chystá učinit další důležitý krok v mnohamiliardovém projektu LNG na Sibiři. Ruský producent plynu Novatek tu ve spolupráci s Totalem a čínskou CNPC staví dosud největší LNG projekt v arktické oblasti. Hlavní roli v něm má nová třída tankerů pro přepravu LNG, které dokážou rozbít silnou vrstvu ledu a které by Rusku mohly otevřít novou vývozní trasu pro export zkapalněného plynu ze Sibiře do Asie a Tichomoří.

První plavidlo z této kategorie se jmenuje Christophe de Margerie, podle šéfa francouzského energetického koncernu Total, který zahynul při leteckém neštěstí v Moskvě. Superloď nyní čeká premiérové setkání s mořským ledem u poloostrova Jamal.

I pomocí tohoto projektu by Moskva mohla snížit svou závislost na prodeji plynu a jeho dopravě plynovody do Evropy, napsal list Financial Times. Ta se v posledních týdnech potýká s vlnou mrazů a státy jako Španělsko nebo Turecko začaly pociťovat nedostatek. Právě do těchto zemí vypravila společnost Cheniere Energy z Houstonu dvě lodě s LNG původem z amerických břidličných formací. Je to její první dodávka do Středomoří.

Očekávaný nárůst nabídky LNG ale vyvolává otázky týkající se poptávky po tomto zdroji energie (odhad jejího vývoje zachycuje graf níže) a nových odbytišť. Zde se pozornost zaměřuje na stále početnější flotilu superplavidel označovaných jako FSRU a na to, zda dokáže zvýšit podíl LNG na globálním trhu.

lng_dem

FSRU je zkratka pro plovoucí terminály pro skladování a znovuzplyňování LNG, které dokážou zajistit transfer rovnou do elektráren. Tyto plovoucí jednotky hrály v posledních pěti letech klíčovou roli při otevírání nových trhů, na příklad v Egyptě nebo v Argentině. Tam díky tomu nebylo nutné stavět drahé pevninské terminály. Odhaduje se, že v příštích dvou letech vzroste počet těchto jednotek o zhruba 40 procent (na 34). Zkapalněný zemní plyn by se tak mohl dostat k novým zákazníkům. 

Stojí za zmínku, že produkce LNG, která je obecně energeticky náročná, se při nižších teplotách zvyšuje. Zařízení používaná při zkapalňování, včetně chladícího média, jsou přitom citlivá na změny okolní teploty, uvádí Wood Mackenzie. LNG projekty se proto tradičně budovaly především v pouštích nebo v tropických oblastech, kde nejsou příliš velké teplotní změny, jak naznačuje následující mapa.

lng

Novější projekty, jako je třeba projekt na Sachalinu nebo norské plynové pole Snohvit a související infrastruktura, představují velkou výjimku, uvádí také Wood Mackenzie. Lze prý tudíž očekávat, že sezónnost dodávek LNG bude stále víc ovlivňovat počasí.

Zdroje: Wood Mackenzie, FT, BBG


Čtěte více:

Prudký propad akcií EDF (-12 %):  Varování před nižším ziskem i cenami elektřiny
15.12.2016 12:04
Akcie Eléctricité de France (EDF) zažily v Paříži největší propad za s...
Rusko: Ropa z trhu bude mizet. Letos ale produkci zvýšíme
21.12.2016 11:15
Rusko se domnívá, že nadbytečnou nabídku ropy na trhu se po historick...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.