Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump chce v USA silnější výrobu aut, do hry vrátil klíčový ropovod Keystone XL

Trump chce v USA silnější výrobu aut, do hry vrátil klíčový ropovod Keystone XL

25.01.2017 8:22
Autor: ČTK

Americký prezident Donald Trump jednal se zástupci velkých amerických automobilek. Vyzval je ke zvyšování výroby a zaměstnanosti ve Spojených státech a slíbil, že omezí regulaci a sníží daně, aby výrobní aktivity v USA více zatraktivnil. Exekutivním příkazem také rozhodl o pokračování výstavby sporného ropovodu Keystone XL, který má spojovat naleziště v Kanadě s americkými rafineriemi na břehu Mexického zálivu. Projekt, který kritizují ochránci životního prostředí, předloni zrušil Trumpův předchůdce Barack Obama.

„Chci vidět nové továrny“

Na setkání s vedoucími představiteli General Motors (GM), Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles (FAC) Trump řekl, že chce v USA vidět výstavbu nových automobilových továren. Prezident již před nástupem do funkce kritizoval, že automobilky v USA prodávají vozy vyráběné v Mexiku, a hrozil vysokým dovozním clem.

GM, Ford a Fiat Chrysler v poslední době ohlásily nové investice a nová pracovní místa ve Spojených státech. Společnost Ford navíc oznámila, že se rozhodla zrušit plán na výstavbu nové továrny v Mexiku, který Trump ostře odsuzoval.

Šéf Fordu Mark Fields dnes uvedl, že automobilky chtějí s Trumpem spolupracovat na obrodě americké výroby. "Prezident a jeho hospodářská politika nás velmi povzbuzují," prohlásil Fields. Pochválil i Trumpovo rozhodnutí o odchodu USA z Transpacifického partnerství (TPP). Tato obchodní dohoda 12 tichomořských zemí podle šéfa Fordu neřešila otázku intervencí obchodních partnerů na devizových trzích.

Automobilový průmysl se nyní podle agentury Reuters snaží přesvědčit Trumpovu administrativu, aby přehodnotila ambiciózní cíle pro snižování spotřeby pohonných hmot stanovené za předchozího prezidenta Baracka Obamy. "Automobilky budou ochotny přistoupit na dohodu, která vrátí pracovní místa zpět do USA výměnou za zmírnění cílů (pro efektivitu využití paliva)," poznamenal analytik automobilového sektoru Brian Johnson ze společnosti Barclays.

Trump kvůli výrobě v Mexiku podrobil kritice i některé zahraničí automobilky, například japonskou společnost Toyota Motor či německou BMW. Toyota uvedla, že v jedné ze svých továren v USA zvýší výrobu sportovně-užitkových vozů a vytvoří 400 nových pracovních míst.

„Americké ropovody budou z americké oceli“

Při podpisu exekutivního příkazu prezident řekl, že v případě ropovodu Keystone XL "ještě znovu dojednáme některé podmínky".
Obama své odmítavé stanovisko odůvodnil snahou podpořit dohodu o globálních klimatických změnách, což byl jeden z pilířů jeho vládního programu ochrany životního prostředí. Ropovod Keystone XL je privátní projekt, vládní souhlas ale potřebuje k tomu, že přetíná státní hranici.

Podle Trumpova rozhodnutí bude napříště platit, že pokud budou ropovody budovány na americkém území, musejí využívat americkou ocel. Prezident také rozhodl o urychleném schvalování posudků vlivu na životní prostředí, pokud půjde o prioritní infrastrukturní projekty.

Dalším dekretem Trump oživil ropovod Dakota Access, kterým má být surovina dopravována z nalezišť v Dakotě přes americký středozápad k Mexickému zálivu. Proti stavbě za 3,8 miliardy dolarů protestovali američtí indiáni z kmene Siouxů v obavě, že jim poškodí zdroje pitné vody.

Vzpruha pro ropné firmy?

Trumpova rozhodnutí přinesou podle odborníků prospěch ropným společnostem, které si stěžují na nedostatečnou kapacitu ropovodů, nutnou pro přepravu suroviny z kanadské provincie Alberta a z amerického státu Severní Dakota na ropné trhy. Odpůrci z řad ochránců životního prostředí proti plánované výstavbě protestovali téměř deset let.

Trump se v pondělí v Bílém domě označil za ochránce životního prostředí. "Pokud jde o životní prostředí, jsem velká osobnost. Dostal jsem už několik vyznamenání," řekl bez dalšího vysvětlení.



Váš názor
  • Konečně vynikající prezident,
    25.01.2017 16:14

    který předal moc Washingtonu do rukou lidu, to je zřejmé.
    Špaček
Aktuální komentáře
03.05.2024
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách