TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.02.2017 15:56:34

Národ se baví zuřícím Babišem! Udělal z něj pana "Sorry Jako"

 

Ministr financí Andrej Babiš nezažívá zrovna příjemné období. Už několik týdnů čelí mediálnímu a teď i politickému tlaku, aby veřejnosti vysvětlil podezření, že svůj závratný majetek nenabyl poctivou cestou.  

Babiš nedokáže věrohodně vysvětlit, kde vzal dostatek legálních příjmů na to, aby si v roce 2013 mohl koupit dluhopisy Agrofertu za 1,482 miliardy korun. Uvádí tak rozdílné údaje o svých příjmech, že to vzbudilo podezření u veřejnosti i u premiéra. Bohuslav Sobotka proto vyzval Babiše, aby veřejnosti své příjmy bez pochybností vysvětlil.

Sobotka ve své výzvě mimo jiné zmínil, že Babišův skandál poškozuje nejen vládu, ale i důvěru v ministerstvo financí "jako úřadu, který má mimo jiné dbát na řádný výběr daní". Není jasné, co bylo pro premiéra tou poslední kapkou před těmito tvrdými slovy, ale nepochybně k nim přispěl skandální rozhovor, který Babiš poskytl České televizi

Novináři se v souvislosti s nejasným zbohatnutím Andreje Babiše zajímali o jeho příjmy a vyzývali ho, aby veřejnosti vysvětlil nejasnosti kolem svého placení daní a výše svých příjmů. Babiš zjevně neudržel nervy na uzdě a pustil se do novinářů velmi nevybíravým způsobem, který nemá obdoby ani v Česku. Označil je mimo jiné za "zkorumpovanou pakáž" a dotazy odmítl větou, která ho vzápětí proslavila: "Proč bych vám měl sdělovat všechny moje příjmy? Sorry jako."

Zejména slova "sorry jako" se prakticky vzápětí začala objevovat na sociálních sítích společně s hysterickým výlevem ministra financí před kamerou. Záhy se k nim začaly přidávat parodické obrázky či videa. A z Andreje Babiše se takřka za hodinu stal "pan Sorryjako". Lidová tvořivost velmi rychle přinesla i vtip: "Víte, jak se japonsky řekne neplatič daní? ... Soriako."

Většina komentářů a vtipů paroduje fakt - jak už upozornil premiér - že veřejnosti odmítá vysvětlit nejasnosti ve svých příjmech a daních ministr financí, který by v normální zemi měl být tím prvním, kdo dohlíží na poctivý výběr daní. Měl by proto být spolehlivý, bez sebemenší nejasnosti ve své finanční minulosti a jít veřejnosti příkladem.

Kauzu proti němu poprvé vytáhl týdeník Echo24, který z předchozích výroků Andreje Babiše pro média spočítal, že šéf ANO neměl v roce 2013 dostatek legálních prostředků pro nákup dluhopisů Agrofertu.

Obchod s vlastní firmou navíc Babiš udělal patrně proto, aby se vyhnul placení daní. Jednokorunové dluhopisy Agrofertu jsou totiž osvobozeny od daně a Babiš tak z nich každoročně inkasuje 90 milionů nezdaněných korun, které jsou hlavním zdrojem jeho osobních příjmů.

Podle prvních Babišových vyjádření ke svým příjmům mu k nákupu dluhopisů za 1,482 miliardy korun chybělo 142 milionů korun. A to navíc pouze v případě, že by neměl žádné jiné životní výdaje. Poté přišel Babiš s dalším vysvětlením - měl údajně další nezdanitelné příjmy ve výši zhruba 1 miliardy korun. Jenže Babišovi už málokdo věří.

Na to reagoval Babiš protiútokem. Už včera prohlásil, že jako jediný politik zveřejnil své příjmy od roku 1993. Vyzval k tomu i ostatní předsedy stran. Dnes pak ustoupil a veřejně přislíbil, že si nechá udělat dva audity svých příjmů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688