X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  04.05.2011 12:23:19

Nejziskovější zemědělskou komoditou byla v dubnu kukuřice

Termínové futures kukuřice zdolaly 11. dubna nejvyšší úrovně v historii $7,82 za bušl, během měsíce cena posílila o 8% a byla nejziskovější zemědělskou komoditou. Obchodníci zvyšovali rizikovou prémii z obavy o velikost sklizně. K býčím faktorům lze zahrnout nejnižší stav konečných zásob v USA od roku 1995/96, obavy, že vlhké a chladné počasí bude zpomalovat osev, propad celosvětových zásob (-19% y/y) a rekordní poptávka ze strany Číny. Mezi medvědí faktory patří druhý největší odhad osetých ploch v USA od konce II. světové války (+5%Y/Y, 92,17 mil akrů). Kukuřice s dodáním v červenci uzavřela v pondělí na parketu CBOT o 22 centů níž na $7,34 ½ centů za bušl. Od počátku roku její cena posílila o 15%.

Soja jako jediná komodita v dubnu oslabila o 2%, cena se pohybovala pod únorovým 2 ½ letým maximem. Mezi růstové faktory jednoznačně patří nižší odhad osetých ploch pro letošní rok (-1% Y/Y, 76,6 mil akrů), slabší než očekávaná úroveň čtvrtletních zásob (1,249 mld bu), rekordní odhad dovozu ze strany Číny (55 mil t, +29% y/y) a spekulace, že kontaminace potravin v Japonsku povede k nárůstu dovozu soji z USA. Medvědí faktory zastupuje rekordní sklizeň v Brazílii a Argentině, největších exportérů kromě USA a dlouhodobá předpověď počasí v USA, která predikuje, že mokré počasí na středozápadě přiměje farmáře osít více ploch sojou, než riskovat opožděné zrání kukuřice. Červencový kontrakt soji v pondělí oslabil o 1 cent na $13,93 za bušl. Od začátku roku ceny soji oslabila o 0,2%.

Pšenice v dubnu téměř stagnovala a pohybovala se výrazně pod úrovní únorového 3-letého maxima. Býčí sentiment podporuje velmi špatný stav ozimé pšenice, (k 1.květnu pouze 34% dobré a výborné kvality a nejhorší za 9 let) dále zákaz vývozu pšenice z Ruska až do nové sklizně (září-říjen) a spekulace, že nepřízeň počasí v Austrálii, Číně a USA omezí globální výstup v letošním roce. Mezi medvědí faktory patří meziroční navýšení osetých ploch v USA (57,239 mil akrů, +8,2%y/y), odhad OSN, jenž předpokládá zvýšení globální produkce o 3,4% na 676 mil tun, dubnová projekce USDA, která zvýšila odhad konečných světových zásob (182,8 mil tun). Nejaktivnější červencový futures pšenice v pondělí na CBOT oslabil o 8 ½ centů na $7,91 ¾ za bušl. Cena pšenice od počátku roku klesla o 6%.

Cena rýže během dubna zdražila o 4,4%, když do poloviny měsíce téměř stagnovala. Vytrvalé srážky v největším producentském státu Arkansas, záplavy v Missouri a na soutoku řek Mississippi a Ohio budí velké znepokojení. Farmáři se připravují na ztrátu osevních ploch a obchodníci zvyšují rizikové prémie ohledně nižší produkce. Podle týdenní zprávy bylo v USA kompletně oseto 49% rýže, oproti 77% vloni a 66% průměru, navíc USDA letos snížila odhad osetých ploch o 17%. Ve sklizňovém roce 2010/11 výstup v USA vzrostl o 10,5%. K medvědím faktorům lze zahrnout rekordní globální výstup, USDA předpokládá 450,7 mil tun a odhad konečných globálních zásob na úrovni 97 mil tun (+3,4% y/y). Futures s dodáním v červenci v pondělí na CBOT vyskočil o 26 ½ centů na 2,5-měsíční maximum $15,195 za metrák. Od počátku roku rýže v USA posílila o 1%.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688