Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.03.2017 14:31:51

Tvrdá rána pro Samsung: Obvinění z korupce může ochromit rozhodování

Vyšetřovatelé uštědřili skupina Samsung Group tvrdou ránu. Prokuratura obvinila faktického šéfa skupiny Leeho Jae-yonga z úplatkářství, zpronevěry a dalších trestných činů v rozsáhlé korupční kauze, která zasáhla i špičky domácí politiky. Soud hrozí i čtyřem dalším členům vedení. Pro Samsung přichází rozhodnutí poměrně nevhod. Ve firmě se schyluje k předání otěží třetí generaci zakladatelské rodiny. Obvinění vnuka legendárního zakladatele by mohlo ochromit schopnost největšího jihokorejského konglomerátu činit strategická rozhodnutí.

Případ souvisí s korupčním skandálem, jenž vedl k dočasnému sesazení jihokorejské prezidentky. Prokuratura tvrdí, že osmačtyřicetiletý Lee dal jihokorejské prezidentce a její důvěrnici úplatek 43 miliard wonů, aby si zajistil politickou přízeň, která by usnadnila jeho nástupnictví a pomohla upevnit jeho kontrolu nad klíčovými divizemi konglomerátu, který působí v řadě oblastí od financí přes čipy po mobilní telefony.

Doživotí?

Lee dosud připouštěl, že věnoval peníze nadacím spojeným s blízkou spolupracovnicí prezidentky. Popíral ale, že ho za to čekaly nějaké výhody v podnikání. Veškerá obvinění doposud odmítal také Samsung. Jihokorejská prezidentka Leeho k darování peněz přinutila a de fakto šéf skupiny je obětí skandálu, říká také firma.

Za korupci hrozí v Jižní Koreji doživotní trest vězení. V minulosti tomu ale bylo tak, že manažeři největších jihokorejských firem obžalovaní z korupce dostali prezidentskou milost a mohli se vrátit do vedoucích pozic.

Lee, nazývaný též I Če-jong, je vnukem legendárního zakladatele Leeho Byunga-chula. Samsung řídí od chvíle, kdy jeho otce, působícího tehdy ve funkci předsedy, stihl v roce 2014 infarkt.

Až kauza odezní

Největší světový výrobce mobilních telefonů sice má schopné manažery, kteří dokážou řídit firmu na každodenní úrovni a uvádět nové produkty na trh. Strategická rozhodnutí o nových akvizicích nebo zásadních personálních změnách ale budou asi muset počkat na dobu, až trable s právními spory kolem Leeho poněkud odezní, napsala agentura Bloomberg.

Obvinění se objevilo nevhod i z toho důvodu, že Samsung ještě stále hledá pevnou půdu pod nohama po loňské blamáži s chytrými telefony Galaxy Note 7, jejichž výrobu se po vznícení několika baterií rozhodl zcela zastavit. (Podrobnosti na příklad ZDE) Nový vlajkový mobilní telefon Galaxy S8 chce firma představit na konci března a další podobný skandál si podle pozorovatelů nemůže dovolit. Pro firmu bude představení jednoho z klíčových produktů navíc zřejmě další ostrá zkouška bez Leeho.

„Samsung se v plánování obchodní strategie rozhodne zůstat konzervativní, spíše než aby prosazoval agresivní manažerská rozhodnutí, jako by byly velké transakce v zahraničí nebo obrovské investice,“ říká Park Ju-gun, prezident jihokorejské společnosti CEO SCORE, která sleduje působení firem.

Akcie nedaleko rekordů

Na akciích jihokorejského mamuta se nejnovější kapitola v dalekosáhlém korupčním skandálu příliš neprojevila, což podle některých názorů poukazuje na to, že trh navzdory obvinění očekává stabilitu. Titul úterý v Soulu zpevnil o jedno procento a pohyboval se v blízkosti rekordního maxima z konce ledna. Dnes byla burza v jihokorejské metropoli zavřená. Vývoj  ceny kmenových akcií Samsung na burze v Soulu za poslední rok ukazuje následující graf. Červeně je vyznačen vývoj jihokorejského akciového index KOSPI Composite.

sam

Zdroje: FT, BBG, Samsung.com 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688