Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.03.2017 14:04:04

Buffett tvrdí, že akcie jsou levné. Jeho logika je slabá

V rozhovoru pro CNBC Warren Buffett před několika dny uvedl, že akcie jsou poměrně levné. On sám vsadil na Trumpovu rally asi 20 miliard dolarů. A akcie jsou podle něj levné, protože sazby zůstávají na velmi nízkých úrovních. Taková logika by ovšem ukazovala, že Buffett sází na Trumpa, ale i proti němu. Pokud by totiž politika nového prezidenta zvedla tempo ekonomického růstu, muselo by dojít k růstu sazeb.

Prozatím je jasné, že udělal velmi dobře, když ve svých investicích dal stranou své politické přesvědčení (dlouhodobě podporuje demokraty a fandil Hillary Clintonové). Navíc tvrdí, že s Trumpem v některých oblastech souhlasí včetně otázky domácí bezpečnosti, podpory ekonomického růstu a růstu příjmů, které byly poškozeny globalizací. Buffett v rozhovoru také uvedl, že Trump bude pravděpodobně muset slevit ze svých požadavků na daňovou reformu, protože jeho současný plán je příliš komplikovaný na to, aby prošel Kongresem. 

Podle mě je dost těžké si představit, že by plány nové americké vlády nevedly k růstu sazeb a výnosů vládních dluhopisů. Vláda v podstatě chce více výdajů na obranu, nechce snižovat sociální výdaje a požaduje snížení daní. Není mi jasné, jak by taková kombinace mohla nevyvolat růst výnosů obligací. Proto očekávám, že výnosy desetiletých vládních dluhopisů se budou v první polovině letošního roku pohybovat mezi 2 – 2,5 % a ve druhé polovině roku se dostanou na 2,5 – 3 %. 

Buffett také varoval před „mícháním politického přesvědčení a investic“. „Pravděpodobně polovinu mého života byl v prezidentské funkci někdo, koho jsem nevolil, ale to mě nikdy nedonutilo stáhnout se z trhu,“ dodal. Něco podobného tvrdím i já: Investoři by se měli zaměřit na to, zda je vládní politika pro trh příznivá, nebo není, a ne na to, zda je obecně dobrá či negativní. Buffett sleduje vývoj na trhu za pomoci poměru kapitalizace a HDP. V roce 2001 v rozhovoru pro Fortune uvedl, že pokud se poměr dostane mezi 70 – 80 %, nákup akcií bude pravděpodobně dobrým rozhodnutím. Jestliže se dostane na hodnoty kolem 200 %, jako tomu bylo v roce 1999 či 2000, investoři si „hrají s ohněm“. Vývoj tohoto poměru je zobrazen v následujícím grafu modře, červeně je vyznačen vývoj poměru kapitalizace trhu a tržeb obchodovaných společností.

 
Poměr kapitalizace k nominálnímu produktu se ke konci minulého roku zvedl na hodnotu 1,59 a nyní se blíží cyklickému maximu ve výši 1,69. Rekordním maximům se blíží i poměr kapitalizace a tržeb a podobně se chová řada dalších valuačních ukazatelů. I přesto si Buffett myslí, že akcie jsou levné. V druhém grafu je zobrazen vývoj poměru cen akcií a zisků na akcii PE a poměr cen akcií k tržbám na akcii PS:

 
V podstatě nás nyní mohou čekat dva základní scénáře. Bude pokračovat ekonomické oživení, v prvním scénáři se začne ekonomika více přehřívat než ve druhém (samozřejmě tu je třetí možnost, že Trumpův protekcionismus pošle ekonomiku do recese). Ve scénáři s velkým přehřátím vyvolaným fiskální stimulací se ale zvedne i inflace, protože ekonomika se blíží plné zaměstnanosti. Vládní deficity se mohou zvyšovat a sazby budou růst. Fed bude razantněji utahovat svou politiku, ale pro akcie by mělo celkově jít o býčí scénář – v případě, že korporátní zisky budou dostatečně růst. 

Ve druhém scénáři je oživení mírnější a sazby mohou zůstat na nízkých úrovních. To by ale znamenalo, že Trumpovy velkolepé plány zůstanou do značné míry nenaplněny. Pozitivní nálada z trhů vyprchá a i když se sazby udrží nízko, bude dost těžké ospravedlnit současné vysoké valuace. Zisky totiž pravděpodobně neprojdou boomem, v jaký investoři začali po volbách doufat. 

Autor: investor a ekonom Ed Yardeni

(Zdroj: Yardeni Research)

 

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 18:42  Co očekávat od výsledků společnosti ARM Holdings? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:46  Ropa se zotavuje z dvouměsíčního minima X-Trade Brokers (XTB)
St 17:05  Tesla po zprávě agentury Reuters klesá X-Trade Brokers (XTB)
St 16:49  China's foreign exchange reserves fall to 3.2 trillion USD in April China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688