Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mohou už trhy zapomenout na hrozbu dlouhodobé stagnace?

Mohou už trhy zapomenout na hrozbu dlouhodobé stagnace?

08.03.2017 11:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Ještě před rokem se na trzích živě diskutovalo o možnosti dlouhodobé stagnace. Tuto teorii Lawrence Summerse potvrzovala deflace v Číně, Japonsku a eurozóně, na Spojené státy zase doléhala tíha posilujícího dolaru. Riziko globální recese rostlo, ceny komodit pokračovaly v pádu. K tomu se přidal neradostný demografický vývoj a nízký růst produktivity. To vše vedlo ke snižování odhadů takzvané rovnovážné úrovně sazeb a zdálo se, že světová ekonomika možná spadne do „japonské pasti“. V takovém případě by se sazby i nadále pohybovaly blízko nuly a centrální banky by tak nebyly schopny stimulovat ekonomiku jejich dalším snížením. 

Ve chvíli, kdy byla mračna nejtemnější, se ale výhled náhle změnil k lepšímu. Začala globální reflace a ta nahradila dlouhodobou stagnaci na místě tématu, které dominuje psychologii trhů. Definitivně se tak stalo poté, co v amerických prezidentských volbách zvítězil Donald Trump. Proč ale dlouhodobá stagnace tak náhle ztratila svou relevanci? Šlo od počátku o mylný koncept? 

Lawrence Summers od počátku zmiňoval, že z jeho pohledu nejde o prokázaný fakt, ale o možnost, což platí zejména v USA. Příčinou stagnace mohla být slabá globální poptávka a zejména kombinace nízkých investic a naopak vysoké míry úspor (především v asijských zemích). To v kombinaci s rostoucí příjmovou nerovností a averzí k riziku. Vedle toho mohla hrát svou roli i nedostatečná nabídka, a to kvůli utlumenému růstu produktivity a zpomalujícímu růstu globální pracovní síly. 

Jelikož až do roku 2016 sílily deflační tlaky, zdálo se, že rozhodující je právě slabá globální poptávka, i když existuje řada důkazů, že problémy najdeme i na straně nabídky. Pokud ale byl hlavní problém na nabídkové straně a pokud ji nebylo možno stimulovat monetární politikou, mělo existovat jediné řešení a tím byla fiskální stimulace. Jenže mezitím se značně změnila povaha ekonomických dat a i naše modely ukazují, že situace v globální ekonomice se zlepšuje. Následující graf ukazuje odhadovaný růst vyspělých ekonomik:

Překlad 

Globální růst nyní dosahuje nejvyšších úrovní od let 2009 a 2010 a data ukazují, že oživením procházejí i investice. To je přímý zásah do centra teorie dlouhodobé stagnace. Podle našich modelů sice zatím nedochází ke změně v potenciálu světové ekonomiky, protože se nezlepšuje situace na straně nabídky práce ani u produktivity. Je proto pravděpodobné, že současné zlepšení je taženo zejména nabídkovou stranou globální ekonomiky. Na to poukazuje i růst inflačních očekávání, ke kterému došlo během posledních 12 měsíců. Nejzajímavější je z tohoto pohledu vývoj v eurozóně a Japonsku, protože u těchto dvou ekonomik byla hrozba dlouhodobé stagnace nejvyšší. Nyní se ovšem zdá, že z možné pasti unikají i ony.

Popsaný vývoj je zčásti odrazem politiky, která měla právě proti dlouhodobé stagnaci bojovat. Fed pozdržel zvyšování sazeb. Bank of Japan zavedla strop na výnosy vládních dluhopisů, ECB pokračuje ve svém programu kvantitativního uvolňování. V oblasti fiskální politiky se toho tolik nezměnilo, ale směr byl správný. Podle MMF byla fiskální politika vyspělých ekonomik v roce 2016 o 0,7 % HDP více stimulační než v roce předchozím. Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem navíc značně zvýšilo pravděpodobnost fiskálního uvolnění v USA, což se projevilo na podnikatelském a spotřebitelském optimismu. Jak ale bylo naznačeno, na straně nabídky zatím známky výraznějšího zlepšení patrné nejsou.

Zatím je tedy stále možné, že to, co nyní pozorujeme, je jen další falešnou nadějí na dosažení „únikové rychlosti“. Skutečným testem jejího dosažení totiž bude doba, kdy dojde k utažení monetární politiky. A k němu by v případě pokračujícího oživení muselo neodvratně dojít. John Williams ze San Fancisco Fed před několika dny zveřejnil analýzu, ve které tvrdí, že nízká úroveň rovnovážných sazeb je globálním jevem a také jevem dlouhodobým. Pokud tomu tak skutečně je, cyklické oživení (navíc soustředěné zejména v USA) dlouhodobou stagnaci neřeší.

Druhý graf ukazuje odhady rovnovážné úrovně sazeb ve vybraných zemích. K jejich poklesu dochází v USA, Kanadě, Velké Británii i eurozóně. Tam se nyní nacházejí na zdaleka nejnižších úrovních, které dosahují záporných hodnot:

Překlady;

Autor: investor a ekonom Gavyn Davies

(Zdroj: Financial Times)

 
 
 

Čtěte více:

Gatesovo pomýlené zdanění robotů a kapitalistická revoluce
04.03.2017 20:40
Bill Gates se domnívá, že za roboty by se měla platit daň z příjmů, k...
Když odchází manažerská legenda
04.03.2017 12:12
Může šestá největší automobilka na světě přežít, když v jejím čele už...
Anheuser-Busch InBev čeká lepší výsledky díky růstu poptávky po pivě v Africe
03.03.2017 17:16
Oznámení výsledků hospodaření světové pivovarské jedničky - AB InBev -...
Summary: Jednička trhu s pivem Anheuser-Busch InBev výsledky hospodaření mírně zklamal
03.03.2017 17:19
Jednička trhu s pivem Anheuser-Busch InBev spoléhá na to, že stávající...
Odnesou dividendové tituly růst sazeb v USA?
03.03.2017 18:11
Měsíc s měsícem se sešel a opět se živě uvažuje o tom, zda/kdy dojde k...
Proč nemá euro radost z vyšší inflace?
03.03.2017 20:01
Inflace v Evropě je na vzestupu. V eurozóně za únor pravděpodobně popr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board