Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Burkini a břichomluvec. Souboj o křeslo francouzského prezidenta doopravdy začal

Burkini a břichomluvec. Souboj o křeslo francouzského prezidenta doopravdy začal

21.03.2017 15:03
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Odívání a viditelnost muslimské komunity ve Francii. To je téma, na které proběhla v pondělí zřejmě nejostřejší výměna názorů mezi prezidentskými kandidáty ve Francii. Večerní televizní debatou tak odstartovala kampaň k ostře sledovaným prezidentským volbám v druhé největší ekonomice eurozóny. Diskuze se obešla bez třeskutých překvapení, podpořila euro a srazila francouzské výnosy. Ekonomika byla jenom jedním z témat.

Zřejmě největší tenze vyvolalo téma sekulární společnosti. Kandidátka francouzské krajní pravice Marine Le Penová se vrátila ke své mantře o vzestupu islámského fundamentalismu“ a tlaku, který podle ní vytvářejí „neustálé požadavky“ týkajících se odívání a stravování.

„Ještě před několika lety burkini na plážích nebyly. Vím, pane Macrone, že je podporujete, ale nebyly,“ komentovala šéfka krajněpravicové Národní fronty celotělové dámské plavky, považované v islámském prostředí za oděv vhodný do vody. Burkini se loni v létě snažily zakázat některé francouzské obce. „Já nepotřebuji (schopnosti) břichomluvce, paní Le Penová, když něco potřebuji říct, tak to řeknu,“ odpověděl nezávislý kandidát Emmanuel Macron. Burkini jsou záležitostí veřejného pořádku a nikoli otázkou sekulárnosti, řekl. „Past, do které s vašimi provokacemi padáte, je rozdělení společnosti,“ odvětil také Macron, který podle místních médií hraje v otázce imigrace na dvojí kartu „humanity a tvrdosti“. To, jak vracet zpátky imigranty, kterým byla žádost o azyl zamítnuta, ale neříká.

Průzkumy: Vítězem Macron

Dva internetové průzkumu ukázaly, že nejvíce se pondělní debata vydařila právě Macronovi. Za nejpřesvědčivějšího považovalo mladého centristu 30 procent z téměř deseti milionů diváků. Le Penová skončila druhá, případně třetí. Kandidát tradiční pravice François Fillon skončil třetí, případně čtvrtý, zatímco Jean-Luc Mélenchon, který zastupuje krajní levici, předčil v obou průzkumech Benoîta Hamona z vládní Socialistické strany mimořádně nepopulárního současného prezidenta Françoise Hollandea.

Výsledky podpořily francouzské desetileté výnosy, které ráno klesly až o 0,03 bodu na 1,07 procenta. Rozdíl mezi výnosy francouzských papírů a výnosy německého Bundu, který byl na začátku minulého měsíce až na 0,9 bodu, sestoupil na 0,62 bodu. Euro stouplo na páru s dolarem na šestitýdenní maximum, francouzský akciový index CAC 40 se s přírůstkem 0,7 procenta odpoledne držel nad 5 000 body. Evropské akcie rostly, index Eurostoxx 50 se dostal nejvýše od prosince 2015.

Průzkumy: Macron vyhraje i celkově

Nejnovější průzkumy ukazují, že o vítězství v prvním kole voleb by 23. dubna svedli urputný souboj Le Penová a Macron. Druhé kolo 7. května by v takovém případě vyhrál Macron. Pondělní "před-debatní" výsledky průzkumu IFOP Fiducial mu přisuzovaly 60 procent hlasů odevzdaných v druhém kole a náskok 20 procentních bodů nad Le Penovou. Čtyři z deseti voličů ale pořád nemají jasno a tři další kandidáti se nadějí na postup do druhého kola nevzdávají. Mezi nimi se pozornost upíná na Fillona, který čelí obvinění, že naoko zaměstnával manželku a děti jako asistenty v parlamentu.

Le Penová, která chce zavést daně na zboží dovážené do Francie, hájila v ekonomické části debaty svůj „hospodářský patriotismus“. Fillon se mezitím opřel do nezaměstnanosti, kde nepřijatelná situace trvá prý už čtvrt století. Také zkritizoval plán Le Penové vrátit se k francouzskému franku, což by podle něj zaselo chaos.

Překážky "referenda o euru"

Opustit euro ale většina Francouzů nechce, což Le Penová ví, takže k takovému kroku by se prý neuchýlila bez jejich souhlasu, tedy po příslušném referendu. I kdyby ale v prezidentských volbách nečekaně zvítězila, musela by v tomto bodě překonat ještě řadu překážek. Vypsat referendum o členství Francie v eurozóně by vyžadovalo změnit ústavu, k čemuž je potřeba souhlas parlamentní většiny. A parlamentní volby by Francouzi měli stihnout ještě v tomto pololetí, konat by se měly v červnu.

Stojí za zmínku, že další uchazeči o prezidentské křeslo (Nicolas Dupont-Aignan, Nathalie Arthaudová, Philippe Poutou, Jacques Cheminade, Jean Lassalle, François Asselineau) v pondělní debatě chyběli. Do prvního kola budou mít prezidentští kandidáti příležitost utkat se před zraky televizních diváků ještě dvakrát.

Zdroje: Le Monde, Reuters, FT

 
 
 

Čtěte více:

Marine Le Penová chce, aby Francie odešla z eurozóny a aby se v Evropě zavedlo ECU
05.01.2017 16:47
Konec eurozóny a návrat k ECU. Tedy evropské měnové jednotce. To si žá...
Anti-euro anti-imigrační Le Penová znervózňuje trhy
07.02.2017 16:08
Zbavit Francii eura, zavést obchodní bariéry, zdanit zahraniční pracov...
Le Penová jako zkáza. Koho zasáhne na trzích a kam se schovat?
11.03.2017 17:54
Marine Le Penová jako strašák, který zničí Francii tak, jak ji dnes zn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data