Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok: „Pacient vypadá skvěle.“ ČNB ukončila kurzový závazek

Rusnok: „Pacient vypadá skvěle.“ ČNB ukončila kurzový závazek

06.04.2017 12:38, aktualizováno: 6.4. 17:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bankovní rada ČNB na svém dnešním mimořádném měnověpolitickém zasedání rozhodla o ukončení kurzového závazku ČNB. Toto rozhodnutí má okamžitou platnost. Kurzový závazek splnil úlohu a očekávání, česká ekonomika je v lepším stavu oproti přelomu 2013/2014, uvedl na následné tiskové konferenci guvernér ČNB Jiří Rusnok. Ukončení závazku je prvním krokem k postupnému zpřísňování měnových podmínek, podotkl také Rusnok po zasedání bankovní rady. Ta o nastavení úrokových sazeb nejednala.
-Kč roste o zhruba 1,5 % na 26,6 EUR/CZK a o 1,5 % na 25,0 USD/CZK
-Probíhá vybírání zisků hlavně na 1letých dluhopisech, výnosy rostou 
-Rusnok: Jsme připraveni výkyvy zmírňovat, nejprv se ale musí kurz ustálit
-Bureš: Kurz bude volatilní, dlouhodobě Kč posílí, celý komentář ZDE.
-Mohou zlevnit zájezdy a dovoz, v ČR může ubýt turistů. Více ZDE.
-Sýkora: Z exitu by mohly profitovat především regionální banky a pojišťovny. Více ZDE

"ČNB se tímto krokem vrátila do standardního režimu měnové politiky, ve kterém jsou hlavním nástrojem úrokové sazby. Kurz koruny tak může kolísat jedním i druhým směrem v závislosti na vývoji poptávky a nabídky. ČNB je nicméně připravena případné nadměrné kurzové výkyvy zmírňovat svými nástroji," uvedla centrální banka.

Česká koruna je po oznámení ČNB k euru výrazně volatilní. Posunuje se na silnější úrovně až pod hladinu 26,7000 EURCZK a nadále postupně zpevňuje. Výnos na 1letém českém státním dluhopisu v roste o 40 bazických bodů na -0,61 procenta.

ČNB dnes zároveň naznačila výrazný nárůst intervencí na obranu slabé koruny. Dekádní bilance ČNB za období od 21. do 31.března ukázala, že pohledávky ČNB vůči zahraničí stouply o 230,5 miliardy korun neboli 8,53 miliardy eur. V druhé březnové dekádě končící 20. březnem pohledávky ČNB stouply o 116,6 miliardy korun čili 4,3 miliardy eur. Pohledávky centrální banky vůči zahraničí jsou ovlivněny i dalšími faktory, bilance je však spolehlivým vodítkem v otázce její intervenční aktivity. Údaje o stavu devizových rezerv ČNB ke konci března budou zveřejněny zítra.

Bureš: Koruna může být volatilní oběma směry

"Předpokládáme, že koruna bude v nejbližších týdnech a měsících volatilní, a to potenciálně oběma směry. Odhadujeme, že před vypnutím intervencí byl otevřen velký objem sázek na silnější korunu (odhadem až 50 miliard eur). Pokud bude chtít část hráčů na trzích přivřít své dlouhé korunové pozice, nemusí na trhu vždy jednoduše najít dostatečně silné protistrany (přebytek běžného účtu platební bilance činí pouze 2 miliardy eur)," říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. "Ve středním až dlouhém horizontu by nicméně koruna měla posilovat," dodává. Celý komentář je k dispozici ZDE.

Sýkora: Z exitu mohou těžit hlavně regionální banky a pojišťovny

"Domníváme se, že s tím, jak by česká koruna mohla pozvolně zpevňovat, by výnosy pevně úročených korunových instrumentů měly postupně růst, především na krátkém konci. Z exitu by tak mohly profitovat především regionální banky a pojišťovny,“ říká hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora. Naopak ČEZ či Unipetrol mohou při posílení koruny čelit mírným obtížím, uvádějí analytici Patria Finance. Podrobnosti jsou k dispozici ZDE.

Intradenní vývoj kurzu české koruny k euru online (EURCZK):

  
Zdroj: Patria.cz

Bankovní rada ČNB rozhodla zahájit devizové intervence 7. listopadu 2013, guvernérem banky byl tehdy Miroslav Singer. Předtím ČNB naposledy intervenovala v roce 2002. Cílem banky bylo oslabit korunu kvůli hrozící deflaci. Kurz měny se před zákrokem pohyboval kolem 25,50 Kč/EUR, ČNB se rozhodla držet jej pomocí intervencí u hladiny 27 Kč/EUR.

Záznam tiskové konference guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka

Zdroj: ČNB

Důvodem kroku, který bankovní rada zvažovala již dříve, byla mimo jiné snaha předejít deflaci a urychlit návrat do situace, kdy bude ČNB moci opět začít používat pro dosažení stanoveného dvouprocentního inflačního cíle svůj standardní nástroj, tedy úrokové sazby. Banka zároveň pomohla exportně orientovaným firmám, které se staly pro zahraničí levnější, a tedy konkurenceschopnější.

Kritika i zastání pro ČNB

Zásah ČNB vyvolal vlnu kritiky, a to jak od části ekonomů, tak od politiků. Prezident Miloš Zeman například v listopadu 2013 řekl, že intervence nikdy ničemu neprospěly a vedly ke ztrátám. Jeho předchůdce v úřadu Václav Klaus označil zahájení intervencí za chybný a riskantní krok. Oslabení kurzu koruny v režii ČNB kritizovaly i odbory, které poukazovaly na zvýšení cen dováženého zboží.

Naopak premiér Bohuslav Sobotka se centrální banky zastal. "ČNB má plné právo, aby intervenovala, abychom dělali vlastní měnovou politiku," řekl v dubnu 2015. Banku podpořil už v listopadu 2013 Sobotkův předchůdce Jiří Rusnok, který se v roce 2014 stal členem bankovní rady a od loňského července je guvernérem ČNB.

Svého cíle, tedy udržení požadovaného kurzu koruny, dosahovala ČNB prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 Kč/EUR nechávala ČNB kurz pohybovat podle nabídky a poptávky. Rekordní intervence připadly na letošní leden, kdy banka na devizovém trhu utratila asi 391 miliard korun za nákup eur. Šlo o nejvyšší měsíční objem od zahájení intervencí. Od té doby do konce ledna ČNB intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence pokračovaly i v únoru a březnu.

Exportéři: Intervence nám pomohly

Loni v dubnu tehdejší guvernér Singer pro Hospodářské noviny uvedl, že banka měla korunu oslabit dříve a razantněji než v listopadu 2013. "Kdybychom věděli, jaká bude situace v Evropě a ve vyspělém světě, tak bychom do kurzového závazku šli nejspíš dřív a nejspíš razantněji," řekl. Ve svém blogu v červnu napsal, že intervence podpořily růst ekonomiky.

Singera ve vedení ČNB vystřídal loni v červenci Rusnok, který je dlouholetým spojencem Zemana. Své jmenování do čela bankovní instituce uhájil i přes rozporné názory obou představitelů na politiku kurzového závazku. "Jistě máme jiný názor na použití tohoto nástroje, ale vždy jsem říkal, že byl použit za specifických okolností a že jde o dočasný nástroj," řekl po nástupu do funkce Rusnok.

Asociace exportérů koncem března uvedla, že intervence přinesly exportérům přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 147 miliard korun.

Představitelé ČNB zpočátku hovořili o tom, že intervenční režim nechají nejméně do počátku roku 2015, později se ale termín několikrát posunul. Koncem letošního března Rusnok řekl, že konec režimu intervencí může nastat kdykoliv po konci takzvaného tvrdého závazku, tedy od dubna. Dnes rada intervence ukončila.
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Přinese dnešek konec intervencí ČNB?
06.04.2017 9:06
Přinese dnešek konec intervencí? Dnes se bankovní rada ČNB uvidí poprv...
Draghi chladí spekulace na růst sazeb a posílá euro dolů
06.04.2017 10:57
Zápis z jednání amerického Fedu nepřekvapil postoji bankéřů kolem měno...
Průzkum Reuters: Koruna by do roka měla posílit o 5 %, překonat měny v regionu
06.04.2017 11:30
Česká koruna by měla ve výhledu 12 měsíců posílit zhruba o 5 procent ...

Váš názor
  • Sem rád chodim. Je tu sranda a nestárne se
    16.04.2017 10:45

    Už jsem tu dlouho nebyl ale vůbec nic se nezměnilo. Další země, kde dneska znamená ještě včera. A s el mrcochem na truc-urlaubu se tu nebudou ztrácet příspěvky, které nepochlebují a nevynášejí starého Virozu do nebe. Nejhezčí ze všeho ale je, jak se tady probírají problémy produktivity a nákladů a kecá a kecá se a to vše v pracovní době. Jen nevyřešte, prosím všechno dneska - pamatujte že zítra je taky den. I ty tolik obávané korejské rakety si daly oddech.
    saki
  • El ztrácí nervy :)
    13.04.2017 23:23

    Kalka úroveň... a medvědovi se vrátil humor :)
    mša
    • moji milí
      14.04.2017 0:03

      povšimněme si :), že el hází flinu do žita vždy, když se opřu do uživaTale Kalky či ... :)
      mša
  • Bye...
    13.04.2017 23:08

    loučím se s Váma moji milí...už mě tady neuvidíte, ať se daří!!
    el mrcoch
    • Re: Bye...
      16.04.2017 19:09

      Jo to už jsme tady od tebe slyšeli tolikrát. Jen zase dokazuješ že komouši se nedá věřit ani to bye. So long.
      ..
    • Re: Bye...
      13.04.2017 23:10

      to by mne velmi mrzelo. Přeji hezké svátky, přínosný ele
      mša
  • Myška
    13.04.2017 22:45

    o)) S Husem možná jo..Slovní základ...husa
    Velkamedvědice
  • dotaz pro kadanfm
    13.04.2017 22:44

    co produkuje Kalka?
    mša
    • Re: dotaz pro kadanfm
      16.04.2017 21:50

      Nevím, nesvěřila se mi.
      kadanfm
    • Re: dotaz pro kadanfm
      13.04.2017 22:46

      Protlak? o)
      Velkamedvědice
      •  
        13.04.2017 22:53

        slovy Legendy: nic nezná nic neví... Mno, a ani provokovat neumí :)
        mša
  • podivuhodné.
    13.04.2017 14:35

    že Lišák nepropaguje svou daňovou optimalizaci - nákup akcií na RMS a jejich prodej na burze do record date - na diskuzních stránkách svého brokera. Proč ji tak moc vychvaluje na stránkách konkurence, jež takovou 'službu' nenabízí?
    Kalka.
  • Takže martík a Kalka
    13.04.2017 14:17

    tito dva investiční veteráni prý s obrovskými zkušenostmi na BCP za ta dlouhá léta nepochopili takovou trivialitu, že se akcie zobchodované na BCP vypořádávají se dvoudenním zpožděním a na RMS v týž den. Měli štěstí, že jsem šel náhodou kolem a měl jsem možnost jim to vysvětlit a rozšířit jim, tak obzory, protože např. z účetního pohledu je datum skutečného vypořádání docela důležité. Bohužel oni výše uvedené nejenže nepochopili, ale tvrdí i nadále, že lžu a že nic takového není možné. Stejně tak podle nich prý není možné vydělávat na rozdílech kurzů na RMS a BCP nebo obchodováním v aukcích. Mám za to, že výše uvedení nejsou těmi za které se zde vydávají. Já osobně si zkušeného a úspěšného investora představuji jinak. O morálních kvalitách výše uvedených jedinců ani nemluvě.
    Lišák
    • Re: Takže martík a Kalka
      13.04.2017 14:32

      To je projev... :-)))
      Kalka.
  • Cenzore
    13.04.2017 14:10

    Kalka tu může psát bludy a člověk nemůže slušně reagovat, tak smažte vše a užijte si svátky.
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Nějak moc
    13.04.2017 14:09

    se tu operuje lhaním - viz lišák, Vm, mša... Nevím, co to v jejich pojetí znamená. Například medvědice to, že lhal, když Lišákovi tvrdil, že mluvil telefonicky s makléřem Fia, označuje za dezinterpretaci - za kterou se omlouval, za lhaní však nikoli :-)))
    Kalka.
    • Re: Nějak moc
      13.04.2017 14:59

      Lžeš ubožačko!!!!! Mluvil jsem s nim. Si bestie
      Velkamedvědice
      • VM prý skutečně mluvil
        13.04.2017 15:07

        s 'brokerem' Fia. Ten mu řekl, že Lišák nárok na dividendu nemá, že ji musí v Lišákem popisovaném případě vrátit. Pak se ale několikrát Lišákovi dobrovolně omlouval za "dezinterpretaci". Tak kdo lhal, když se VM tolik omlouval?
        Kalka.
        • Re: VM prý skutečně mluvil
          13.04.2017 15:33

          Volal jsem oak pro jistoto na desling primou linkou?? Co si je do toho?? Co si o sobě vůbec myslíš
          Velkamedvědice
    • Re: Nějak moc
      13.04.2017 14:10

      Připomínám, že VM prý volal přímo do Fio: "Takže sem bokal brokerovi přímo do Fio. Nárok na divi nemáš, musíš ji odevzad...Nepředpokladam, že brokeři Fio jsou lhaři.." (včera na Monetě v 15:43) - je to tu s nimi zábava :-)))
      Kalka.
      • Mike
        13.04.2017 14:13

        Copak považuješ, Miku, za blud? Už konečně můžeš jmenovat nějakou solidní firmu, která nechce zvyšovat produkci?
        Kalka.
  • lišaku přestan si zde neustále vymyšlet
    13.04.2017 13:36

    přestan lhat kvikat nesmysly bludy hovadiny a konečně si pořid učet u Brokera a začni realně obchodovat ty tvoje bludy z DEMO učtu tomu se fakt neda ani smát úplně mě to kazi předvelikončni čas když nemáš co řict nepiš nic protože za vic než rok si sem nedal jeden relevantni smysluplný přispěvek prostě nic nic nic žadná predikce žadne info nic čist tebe znamena kazit si den
    martík
  • opravdu
    13.04.2017 13:29

    legrační, když na burzovní diskuzi Velká autorita protestuje proti tomu, že skutečným firmám jde o zvyšování produkce :-)
    Kalka.
    • Re: opravdu
      13.04.2017 13:35

      Nic takového jsem neřekl. Ozval jsem se , když si přetočila slova JJa na snižování
      Velkamedvědice
  • Zajímavé
    13.04.2017 12:42

    že Lišák nepropaguje svou daňovou optimalizaci - nákup akcií na RMS a jejich prodej na burze do record date - na diskuzních stránkách svého brokera. Proč ji tak moc vychvaluje na stránkách konkurence, jež takovou 'službu' nenabízí?
    Kalka.
  • HZ 11:03
    13.04.2017 11:37

    A už to tu máme. ČNB trvá na svém inflačním cíli 2% a může se prý v případě deflačního vývoje opětovně "zavázat". Onehdy jsem o této možnosti psala a uživatel mša byl rezolutně proti ;-) Ještě že zároveň ČNB slibuje, že to udělá v případě slabé poptávky, kterou v současné době rostoucích mezd a posilující měny vylučuji. Zvýšená kupní síla se postará o rostoucí odbyt efektivních výrobků a služeb. A jiné snad ani nechceme, co?
    Kalka.
  • JJa
    13.04.2017 9:39

    je podnikatel, který o 106 inovoval - tedy teoreticky. Proč by se u nás v deflačním prostředí v nynější době globalizace a posilující měny, jakož i všeobecně rostoucích platů, měly hromadit produkty, pokud za něco stojí? Kupní síla obyvatelstva roste, může si dovolit koupit věci i služby, na které mu v době předdeflační nestačil disponibilní příjem. Poptávka zvýší nabídku. - Není snad, JJa, cílem podnikatele vyrábět čím dál víc? - A aby mohl vyrábět víc, bude nabírat nové pracovníky, kteří si opět budou moct dopřát produkty a služby, na které dříve finančně nestačili atd atd. Ceny se v takovém prostředí snižují, jelikož nejsme na nějaké pustině, ale sousedíme se zeměmi s nižšími cenami a vyšším potenciálem pracovní síly. Pokud se naše firmy nepřizpůsobí situaci a nezlevní, nepřežijí - podkud nebudou na trh dodávat něco vyjímečného. Propuštění pracovníci ovšem rychle najdou v době, kdy je taková sháňka po pracovní síle jinou práci , dost pravděpodobně ve službách, které se u nás na HDP dosud podílejí ve srovnání s vyspělými zeměmi dost málo.
    Kalka.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y