Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump udeřil proti Asadovi. Konec americko-ruských námluv?

Trump udeřil proti Asadovi. Konec americko-ruských námluv?

07.04.2017 10:02
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Ozbrojené síly USA v pátek v brzkých ranních hodinách udeřily proti základně syrského letectva kvůli údajné zodpovědnosti režimu prezidenta Bašára Adada za chemický útok proti povstalcům a civilistům v provincii Idlíb. Západní vlády krok podpořily, zatímco Rusko a Írán, podporovatelé Asada, protestují. Úder je vzkazem nejen pro Asada, ale i pro čínského prezidenta, se kterým Trump dnes bude jednat.

Americké námořnictvo vypálilo ze středozemního moře 59 raket s plochou drahou letu. Rakety zasáhly základnu, na které měly být podle Bílého domu umístěny chemické zbraně použité proti povstalcům a civilistům v provincii Idlíb minulé úterý. I když nebyly veřejnosti poskytnuty žádné důkazy o zodpovědnosti Asadova režimu za tento útok, západní vlády se shodují, že za masakr může právě syrská armáda. Kvůli incidentu se tento týden scházela Rada bezpečnosti OSN, veto zástupce Ruské federace však způsobilo, že nedokázala přijmout rezoluci odsuzující útok. Rada bezpečnosti se zřejmě setká znovu na popud Ruska v reakci na americkou odvetu.

Rakety podle Pentagonu základnu celou zničily. Nezisková organizace Syrian Observatory for Human Rights uvedla, že při úderu zahynuly nejméně čtyři syrští vojáci včetně jednoho vysoce postaveného důstojníka, podle některých médií generála. Americké ministerstvo obrany uvedlo, že útok má „odstrašit“ Asadův režim od dalšího používání zbraní hromadného ničení, a že se jednalo o jednorázovou akci.

Vzkaz pro Ši Ťin-pchinga?

Na základně mohly být podle zdrojů citovaných agenturou Reuters ruské jednotky. Trumpova administrativa však ruské ozbrojené síly na vojenské úrovni varovala o přicházejícím úderu ze vzduchu a snažila se zasáhnout jen ty části základny, kde Rusové nebyli přítomní.

Americký prezident Donald Trump tak svým způsobem splnil své slova pronesená před novináři na palubě Air Force One na cestě na Floridu na setkání se svým čínským protějškem  Ši Ťin-pchingem. Médiím totiž sdělil, že v odpovědi na chemický útok v Idlíbu „by se něco mělo stát.“ Trump tímto jednostranný krokem vůči Sýrii mimo jiné přidal váhu svým tvrzením, že je připravený podobně zasáhnout i proti Severní Koreji, pokud Čína nezačne tlačit na ukončení jejího jaderného programu. Právě tato problematika má být na programu dnešního jednání mezi prezidenty USA a Číny. Útok na syrskou leteckou základnu tak zřejmě nebyl vzkazem pouze pro Asada, ale i pro hlavu Říše středu.

Západ úder vítá, Rusko protestuje a rubl klesá

Americkou odvetu zatím podpořili představitelé vlád Velké Británie, Austrálie, Francie, Německa, Polska, Izraele a Saúdské Arábie. Naopak Rusko a Írán útok odsoudily jako porušení syrské suverenity. Rozhodnutí nové americké administrativy po několika letech otevřeně zasáhnout proti Asadovi dokládá, že Trump zřejmě nebude proruským prezidentem, jak před jeho zvolením tvrdila hlavně liberální média.

Trumpův překvapivý úder nejvíce připomíná krok administrativy jeho předchůdce v úřadu Billa Clintona, který v roce 1998 nařídil bombardování Iráku, taktéž kvůli tomu, že se tamní režim nezbavil zbraní hromadného ničení, jak podle mezinárodní komunity měl.

Na finančních trzích na události posílením reagovalo zlato a ropa. Ruský rubl pro útoku ztrácel až 1,8 procenta, nyní proti dolaru klesá jen o necelé procento. Zhoršení vztahů mezi Kremlem a Bílým domem totiž může oddálit zrušení sankcí proti Ruské federaci, zavedených kvůli roli Ruska v konfliktu na Ukrajině a nelegální anexi Krymu.

Zdroj obrázku: Twitter Ministerstva obrany USA

 
 
 

Čtěte více:

V Sýrii začne o půlnoci tamního času platit klid zbraní
29.12.2016 18:07
Sýrie dost možná vstoupí do nového roku 2017 poklidně, bez leteckého b...
Osm let Obamy: Stažení z Iráku, dohoda s Íránem, chaos po arabském jaru a mrazivé vztahy s Kremlem
18.01.2017 20:05
Za Obamova úřadu se svět dramaticky změnil. Původní plán odejít z Blíz...
Trump chce, aby se Krym vrátil Ukrajině. FBI vyšetřuje lidi z jeho kampaně za kontakty s Rusy
15.02.2017 12:12
Mluvčí Bílého domu uvedl, že Rusko by mělo podle nového amerického pre...
Burza v Damašku minulý rok zažila rekordní objemy, bylo to ale kvůli inflaci
01.03.2017 6:47
V Sýrii už šestým rokem zuří konflikt. Dění na burze cenných papírů v ...

Váš názor
  • Já bych dával pozor na kalku. Ta o tom něco ví
    11.04.2017 11:32

    Jak je možné že jen ona ví a zná kolik těch raket netrefilo cíl. Aha, nikde o tom nebyli žádné správy. Pak bych taky prověřil toho Vietnamce co u nás na tržnici prodává ponožky. Chodí pořád rozcuchanej a nemytej a v ruský beranici s hvězdou. Na toho bych si dal moc pozor. Možná má pod pultem za kasou nějakej ten kompjutr posílá tajné správy o situaci nás a kolik lidí sympatizuje s Trumfem.
    Ching Vu
    • Re: Já bych dával pozor na kalku. Ta o tom něco ví
      11.04.2017 11:36

      Kalka nic neví jen věří ruské propagandě. Je už moc stará na to aby si pamatovala, že Rus zásadně lže i když nemusí.
      ..
      • Ty
        11.04.2017 20:18

        nevíš taky nic...
        el mrcoch
        • Re: Ty
          11.04.2017 20:36

          .youtube. /watch?v=fhNrqc6yvTU
          Velkamedvědice
  •  
    09.04.2017 14:00

    Nikdy nebyly žádné americko ruské námluvy. To jen deep state chtěl pomocí tvrzení o nich odsadit Trumpa a ten teď použil jejich zbraní proti nim. Toť vše. Zajímavější to teď bude s Koreou a čínou... tohle byl jen čajíček... Jediné o co přijde Trump je přízeň rusofilů a to se dalo čekat a je to dobře. Antitrumpeři jsou napopak zmatení, a to je taky dobře. Trump za 1 s hvězdičkou.
    Radek
    •  
      09.04.2017 14:43

      Ta jednička s hvězdičkou ja za pokračování války v Sýrii?
      Velkamedvědice
      • Jaképak námluvy .....
        11.04.2017 20:10

        Jen se snaží toho druhého oj.bat ale do nějakého svazku se jim nechce
        ..
      •  
        10.04.2017 21:10

        ne, to je vina deep state, pokud to byl false flag pak určitě ne na Trumpovo příkaz, pokud to bylo na příkaz Deep state , může to Trump proti nim využít, pokud to nebyl false flag, pak je to dokonce správné. Takže buď na tom vydělá v boji proti vnitřnímu nepříteli, nebo alespoň získá čas - prostě jen využil situace. A pak , je hezké sledovat jak fake news neví co mají na to říkat a to potěší... a upřímně řečeno, to že stalinisti prskaj je taky fajn... co na tom nechápeš.
        Radek
      • eště něco
        10.04.2017 6:13

        ...., k překvapení celého světa, po pečlivé propagandistické přípravě ruské zvláštní síly obsadily klíčová místa na ukrajinském poloostrově Krym. V řádu dní zde proběhlo pod dohledem ruských samopalů ilegální referendum, které připojilo Krym k Ruské federaci. Zároveň se za pomoci zbraní dodaných z Ruska podařilo rozdmýchat násilí na východní Ukrajině, které mělo za následek i sestřelení civilního letadla. Povstalce před ukrajinskou ofenzivou na konci léta 2014 zachránila jen nepřiznaná intervence ruských pravidelných sil. I přes tzv. Minské dohody dochází doteď k občasným přestřelkám mezi povstaleckými regiony a ukrajinskými jednotkami.....
        koukejme se
    •  
      09.04.2017 14:42

      Podle mě námluvy jednoznačně byli a to i ze strany Putina. A zmatení mohou být tak příznivci Trumpa, co mu věřili. Jeho odpůrci naopak dostsli důkaz o jeho velkohubosti, na kterou upozorňovali..o))
      Velkamedvědice
      •  
        10.04.2017 21:03

        Já mu věřil a věřím, protože nemám lepšího. Nikdy neříkal Russia First. To mu vložili do úst jeho nepřátelé aby měli na něj bič. Pokud by na něj deep state netlačil už by jednal s Putinem, takhle nemůže. Inu politika je umění možného. Jako ostatně všechno. Umění nemožného je právě jen umění, umělci si můžou dělat co chtějí, volit koho chtějí... my ostatní musíme dělat co můžeme, volit toho kdo je menší zlo (Babiše)... pokud se hodláš stát umělcem na volné noze pak OK, vol si třeba Macha... obecně se takovému přístupu říká naivita.
        Radek
        • Taky určitě věříš na Mikuláše.
          13.04.2017 17:37

          To co píšeš a hlavně tvé názory tomu nasvědčují. Nemusíš nás o tom dalekosáhle přesvědčovat.
          Rudla
          • Re: Taky určitě věříš na Mikuláše.
            13.04.2017 19:02

            Píšeš že "nemusím" , OK, je dobré nemuset. Bohatě stačí "moci". Tedy pokud můžu a chci , tož tak činím. Pokud nemusím a nechci tak tak nečiním. Paráda. Pokud napíšeš že "nesmím" případně "nemůžu" pak mi prosím ještě řekni proč a jak to hodláš ošéfovat. Jinak je to jako bys řekl: "Mně se nelíbí co říkáš" ... no a to je taky to jediný , jak podotýká Jára Cimrman , co s tím můžeš dělat. Bye.
            Radek
      • Auvejs zas ten češtin
        10.04.2017 6:01

        Kolik ti je ty mysliteli. To je úroven' českého školáka.
        .
        • Re: Auvejs zas ten češtin
          10.04.2017 6:52

          Ja se v i překkepl neúmyslně, kdežto ty ses nepodepsal schvalně mrzáčku
          Velkamedvědice
          • Úmyslně nebo neumyslně
            12.04.2017 8:27

            Mě jen udivuje jak někdo, kdo tady rozumuje a píše o tajích světových ekonomiích nemá na to aby pochopil základy vlastního jazyka. Typický myslitel. Asi máš i dlouhý nos na který se našim politikům dobře věší bulíky. Ty se jmenuješ "velká mědvědice" pane mravokárče.
            .
            • Re: Úmyslně nebo neumyslně
              12.04.2017 8:31

              Co Tě udivuje, je mi ukradené. Na mravokarce si hraješ Ty a seš zbabělý se i podepsat. Typický kryplik
              Velkamedvědice
              • Zase jeden z národa statečných
                13.04.2017 9:43

                Před Němci zalezli a Rusákům dalii klíče od baráku a slouží jim.dodnes . Ale umí si dát nicka. Podepsat se dokáže dítě už v první třídě.
                .
                • Re: Zase jeden z národa statečných
                  13.04.2017 10:07

                  Kromě zbabělců. co se stydí za své pomluvy. Nemůžu za to, že Ti stará nedala.
                  Velkamedvědice
  • Nic noveho podsluncem
    07.04.2017 17:48

    Zabili jste nam Ferdinanda tak dostanete pres drzku. Hlavne ze intervence je zapomenuta.
    :o))
  •  
    07.04.2017 15:36

    Tak jsme se zrovna dozvěděli, že Američani se z 59 raket trefili do cíle jen dvaceti. Máme se na co těšit...
    Kalka.
    • Hmmmmmm Taky to říkám.
      07.04.2017 17:52

      Škoda facky která padne vedle
      Alex
    •  
      07.04.2017 16:25

      Mělo by se to tam teď pořádně letecky nakropit, přes víkend by byl konec, syrský režim je na kolenou, v izolaci a brzy nebude. Tam uvidíme jak se to vyvine, Asad se už pakuje, jestli to stihne na let za Moskvu na daču na Sibiři..
      chlebanek
      • Souhlas
        07.04.2017 17:58

        Měli to tam udělat jako Rusáci v Aleppu. Hlava nehlava padni kam padni nebo z jedný vody načisto. Od zdi ke zdi.
        abc
        • Re: Souhlas
          09.04.2017 21:21

          Vsadil bych že oba jste na vojně nebyli a hrajete doma World of Tanks..blbečci
          Viper
  • Tam je tolik
    07.04.2017 13:52

    zájmových stran, že se asi nikdy nepodaří určit, kdo a co tím sledoval. Měli bychom se starat především o svůj rajón.
    kadanfm
  •  
    07.04.2017 13:41

    Je třeba si se starými Římany položit otázku: cui bono - v čí prospěch??
    Harp.
  • Zřejmě vynikající tajná služba česká
    07.04.2017 13:32

    Ministr Zaorálek řekl: "Podle jedné z našich tajných služeb ten únik byl v 6:30 ráno a ten nálet až v 11:30."
    Špaček
    • Re: Zřejmě vynikající tajná služba česká
      07.04.2017 13:37

      Vojenská rozvědka Nečasové hlásí: Za všechno můžou Jehovisti asi. Vojenský úspěch nevelký: shazovali Nečasové kabelky! :oD
      Harp.
    • Re: Zřejmě vynikající tajná služba česká
      07.04.2017 13:33

      únik čeho?
      el mrcoch
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data