Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Risk Mayové: Předčasnými volbami chce posílit mandát pro vyjednání brexitu

Risk Mayové: Předčasnými volbami chce posílit mandát pro vyjednání brexitu

18.04.2017 12:26, aktualizováno: 18.4. 12:57
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová nečekaně oznámila, že zítra předloží britské Dolní sněmovně parlamentu ve Westminsteru návrh na předčasné volby, které by se měly udát už 8. června. Chce pro vládu silnější mandát pro vyjednání brexitu s Bruselem. Libra posiluje, akciový index FTSE 100 klesá.

Opozice podle Mayové může vykolejit její snahu vyjednat s evropskou sedmadvacítkou výhodné podmínky odchodu Británie z Evropské unie. Proti brexitu se staví zejména skotští nacionalisté a Liberální demokraté. Mayová se ke kroku odhodlala poté, co 29. března aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy, kterým Spojené království proces odchodu z EU oficiálně započalo. Další volby měly proběhnout až v roce 2020 a samotná Mayová ještě před měsícem scénář předčasných voleb vyloučila.

Návrh bude muset podpořit i opozice, protože pro něj je potřeba dvoutřetinová většina. Mayová nevládní strany vyzvala k jeho podpoře – ty se za předčasné volby vzhledem ke svým dřívějším vyjádřením patrně postaví.

Britská premiérka zdědila po svém předchůdci Davidu Cameronovi, který po referendu o brexitu kvůli své podpoře setrvání Británie v EU rezignoval, slabou většinu. Volbami chce posílit pozici konzervativců a zároveň opozici upřít v budoucnu příležitost vměšovat se vládě do vyjednávání s Bruselem – při takových pokusech by poukázala na výsledek referenda a voleb. Zároveň chce zřejmě získat politický i mandát sama pro sebe, neboť v posledním volebním klání svou stranu ještě nevedla.

Konečná pro Corbyna?

Pro konzervativce se jedná o vhodnou dobu pro předčasné volby. Jak například podotýká deník Financial Times, budou se moci „vyvléct“ z některých předvolebních slibů učiněných ještě předchozím vedením strany. Konzervativci by svým nynějším jasným postojem pro brexit také mohli získat hlasy euroskeptiků, kteří v minulých volbách hlasovali pro nacionalisty z UKIP.

Pro koho by Britové hlasovali podle agentury YouGov: polepšili by si konzervativci a proevropští Liberální demokraté, ztratili by labouristé a UKIP. Je potřeba mít na paměti, že ve Spojeném království funguje většinový volební systém, takže preference obyvatelstva jako celku se nemusí odrazit ve faktickém rozložení křesel.

Navíc opozice, zejména labouristé, kteří se stále nedokázali sjednotit pod socialistou Jeremy Corbynem, není na volby dobře připravená. Právě Corbynův osud jako šéfa nejsilnější opoziční strany nyní bude viset na vlásku, přestože se těší velké podpory u řadových členů a sympatizantů strany. Jeho odchod po prohraných volbách by mohl znamenat pro labouristy jakousi „renesanci“, návrat více do středu politického spektra a potenciálně i nebezpečí pro konzervativce ve střednědobém horizontu.

Hrozby pro Mayovou: Liberálové a Skotové

Bezprostřední nebezpečí pro Mayovou naopak mohou znamenat Liberální demokraté, kteří v posledních volbách utrpěli porážku a profilují se jako proevropská strana. Mohli by získat hlasy voličů, kteří chtěli zůstat v EU. Těch není málo, zejména ve velkých populačních centrech.

Skotští nacionalisté zase mají příležitost potvrdit svoje už nyní silné postavení ve Skotsku, kde jejich poslanci ovládají drtivou většinu volebních okrsků. Potvrzení svého dominantního postavení v předčasných volbách by mohli vyložit jako mandát k dalšímu referendu o skotské nezávislosti. V tomto smyslu se dnes již vyjádřila jejich šéfka a skotská první ministryně Nicola Sturgeonová.

Britská libra, která dopoledne spíše klesala, nyní na páru s eurem posiluje o půl procenta na 0,84310 EUR/GBP. Na páru s dolarem roste až o 0,8 % na 1,2666 GBP/USD. V návaznosti na tyto pohyby klesá londýnský akciový index FTSE 100, a sice o 1,6 procenta.

Zdroj obrázku: Twitter @theresa_may
 
 
 

Čtěte více:

Skotský parlament dnes zřejmě požádá o další referendum
28.03.2017 14:49
Skotští zákonodárci dnes asi požádají o další referendum o nezávislost...
Britská vláda aktivovala článek 50. Odchod Spojeného království z EU oficiálně začal
29.03.2017 13:12
Oficiálně odstartoval dvouletý proces vyjednávání podmínek odchodu Bri...
Víkendář: Brexit je vítězstvím demokracie, EU nástrojem oligarchie
01.04.2017 7:48
V Bruselu se pro vývoj kolem brexitu používá nejčastěji slovo „populis...
Brity letos z brexitovských iluzí vyléčí slabá libra a vysoká inflace
18.04.2017 6:52
Britská ekonomika si až do konce roku 2016 vedla velmi dobře i přesto,...

Váš názor
  • Boží mlýny melou pomalu
    20.04.2017 2:27

    A bude to ještě zajímavé. Hodně Britů ted' přichází na to že potřebují EU víc než EU potřebuje je. Promluvte si s některým z těch co tam žijí a pracují. Jen Zeman sem zve Rusáky a Čín'any na vysoké školy, kde k nim promlouvá a pak brojí proti cizím. No pro něj jsou to jeho vlastní. U nás stačí si spočítat, kolik jsme dostali a kolik zaplatili EU. O bezvízovém cestování a pracování v cizině nemluvě. Jen starým komunistům to nevoní, ale proč nenechat mladý, at' si zvolí vlastní cestu. Ten zbytek at' chodí vzpomínat na staré udavačské časy a brečet na Klémův hrob. Těžko mluvit s někým o svobodě, kdo ji nikdy nezažil. Jen to zkuste pustit třeba domácí dobytek, který se narodil a žil celý život ve chlévě na svobodu a před večerem se sám vrátí.
    Marek
Aktuální komentáře
29.04.2024
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y