Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke: Fed že udělá, co bude třeba? Podle trhů, má reálný problém...

Bernanke: Fed že udělá, co bude třeba? Podle trhů, má reálný problém...

21.04.2017 9:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Když inflace leží příliš nízko, nebo nezaměstnanost příliš vysoko, Fed na to obvykle reaguje snížením sazeb, které by mělo podpořit výdaje. Sazby ale nemohou klesnout (výrazně) pod nulu, protože lidé pak namísto držení peněz na bankovních účtech s negativním úročením drží hotovost. Pokud se tedy sazby přiblíží k nule, je další monetární stimulace složitější a může vyžadovat nekonvenční kroky. Tedy například rozsáhlé nákupy aktiv (kvantitativní uvolňování). Trhy od Fedu čekají, že udělá co bude třeba. Jenže Fed má reálný problém, píše jeho bývalý šéf Ben Bernanke pro Brookings.

Před rokem 2008 většina ekonomů o nemožnosti poklesu sazeb pod nulu moc neuvažovala. Japonsko, které tomuto problému čelí už několik desetiletí, bylo vždy považováno za výjimku. V roce 2008 ale Fed v reakci na finanční krizi snížil sazby k nule a i když použil také řadu dalších nekonvenčních nástrojů, nemožnost dalšího snižování sazeb mu jeho politiku značně snižovala. Jak velký to bude problém v budoucnu?

Ekonomové Michael Kiley a John Roberts, kteří pracují pro Fed a se kterými jsem spolupracoval i já, tvrdí, že sazby by v budoucnu mohly být blízko nuly asi 30 – 40 % času. Pokud by tomu tak mělo skutečně být, měli bychom vážně uvažovat o možné efektivitě monetární politiky. Trh a ani profesionální ekonomové nyní takový vývoj nečekají a máme tu tedy před sebou určitou záhadu. Je možné, že se ve svých odhadech mýlí zmínění ekonomové, nebo trh prostě věří, že Fed přes všechny problémy dokáže zajistit dlouhodobý posun inflace směrem k jeho cíli ve výši 2 %.

Pokud se dnes přirozená výše reálných sazeb pohybuje kolem 1 % a Fed dosáhne inflačního cíle ve výši 2 %, nominální sazby by se měly pohybovat kolem 3 %. To znamená, že prostor pro případné snížení sazeb bude mnohem menší, než kdyby se sazby nacházely například kolem 6 %, jako tomu bylo v devadesátých letech. Kiley a Roberts pak ve své studii potvrzují, že pravděpodobnost poklesu sazeb k nule prudce roste právě v době, kdy standardní výše sazeb klesá z úrovně 5 – 6 % na 3 %.

Kiley a Roberts poukazují na to, že pravděpodobnost a četnost budoucích poklesů sazeb k nule nejsou předem dány. Budou výsledkem politiky Fedu. Ekonomové odhadují, že když bude Fed používat stejnou politiku jako doposud, budou se sazby nacházet u nuly 32 % času. Pokud by se měl držet Taylorova pravidla, bude to 38 % času. Průměrná inflace by se v obou scénářích pohybovala znatelně pod inflačním cílem Fedu a ekonomický růst více než jeden procentní bod pod potenciálem.

Trhy nyní čekají, že inflace měřená indexem spotřebitelských cen se bude dlouhodobě pohybovat mírně nad 2 %. I ekonomové se domnívají, že inflace se udrží blízko inflačního cíle. Na stejná očekávání ukazují průzkumy Federal Reserve Bank of New York prováděné mezi dealery. Je ale zajímavé, že ti zároveň vnímají problematiku nulových sazeb jako relevantní – podle nich existuje 20% pravděpodobnost, že v roce 2019 budou v USA sazby opět u nuly. Každopádně se ovšem zdá, že dlouhodobá inflační očekávání jsou pevně ukotvena kolem 2 %. Jak tento fakt skloubit se zmíněnými vysokými pravděpodobnostmi návratu sazeb k nulové hranici?

Kiley a Roberts ve svých výpočtech počítají s tím, že politika Fedu bude i nadále v podstatě taková jako v minulosti. Nicméně trh pravděpodobně věří, že Fed „udělá vše, co je třeba“, aby se vyhnul problémům s poklesem sazeb k nule. Taková důvěra je potěšující, ale neměla by být brána jako záruka úspěchu. Naopak. Fed a politici, kteří stanoví fiskální politiku, by měli intenzivně zvažovat, jak celkovou ekonomickou politiku nastavit tak, abychom se vyhnuli komplikacím při snižování sazeb, které se nacházejí blízko nuly.

Autorem textu pro Brookings je Ben Bernanke, bývalý šéf Fedu.


Čtěte více:

Stratég: ECB se svou přísností nemusí čekat, co udělá Fed
20.03.2017 13:53
Debata o ukončení uvolněné monetární politiky v eurozóně se doposud za...
El-Erian: Fed by měl začít trhy vést a ne je pouze následovat
23.03.2017 7:02
Fed nedávno zvýšil sazby, ale nejen to. Učinil významný krok směrem k...
Červená pro Jeffreyho Lackera. Proč po 13 letech končí ikona Fedu?
05.04.2017 14:58
Kvůli případu úniku informací z roku 2012 v úterý večer odstoupil šéf ...
Fed se chystá zvolna okrajovat bilanci, nafouklou přes 4,5 bilionu dolarů
05.04.2017 21:32
Většina členů měnového výboru americké centrální banky Fed by ještě v ...
Slova „akcie jsou drahé“ z Fedu posílají níže i trhy v Asii. Středem pozornosti Trump a Si
06.04.2017 8:43
Americká centrální banka bedlivě sleduje vývoj amerických akcií, které...
Pimco: Fed bude ekonomiku stimulovat ještě dlouho
10.04.2017 6:38
Po posledním zvýšení sazeb americkou centrální bankou se hovoří o tom...

Váš názor
  •  
    21.04.2017 12:20

    Proč se všichni ekonomové honí za 2% inflací? A dělají vše proto aby byla. Obyčejným lidem určitě k ničemu neslouží jen k ožebračování. Ztrácejí totiž na ceně jejich úspory. Zvyšuje se cena zboží a služeb.
    klaus
    •  
      21.04.2017 15:50

      ..rika Vam neco pojem "konzumni ekonomika", neboli spolecensky rad postaveny jen a jen na konzumu, spotrebe? to je, oc tu bezi. zer, zer, zer! jinak bys mohl mit cas myslet, tvorit, ziskat moc zmenit spolecensky rad ke prospechu cloveka... a proto ta inflace, proto "trvale udrzitelny rust", proto pokemoni, ajfony, nadbytek nekvalitnich potravin, stare auta v novych barvach se srotovnym a apod.. prazdne a sebeznicujici nesmysly lidske... rozdel, dej chleb a hry (at uz jakekoliv kvality), a ovladej, urcuj, panuj!
      stan013
    •  
      21.04.2017 12:54

      podle mě je lepší cílovat nominální produkt
      njfan
    • Protože chtějí
      21.04.2017 12:48

      mít věci pod kontrolou, jak bývá běžné u každé autority. S inflací to jde asi snáze.
      kadanfm
  • Trvalo to několik desetiletí
    21.04.2017 10:43

    Od zavedení všeobecného volebního práva to trvalo několik desetiletí, než populisté pochopili, jak zamávat s voliči. U keynesiánské politiky to trvalo také několik desetiletí, snad dvě generace, než lidé prohlédli, že jde jenom o hru. Prostě při úrokové míře nižší než 0 je monetární stimulace neúčinná.
    • Re: Trvalo to několik desetiletí
      21.04.2017 11:31

      ..a co kdyz by se zrusila hotovost?
      stan013
      • ano...
        21.04.2017 11:52

        ...to je také řešení: zotročit lidi... to by fungovalo dobře a inflace by přestala být problém. To bys chtěl?
        Vob
        • Re: ano...
          21.04.2017 15:56

          ..to nemyslite vazne.. to jste vycetl z meho prispevku, ze bych to chtel? :) ja jen nenasilnou formou, bez vnucovani, nadhadzuji (nebo se alespon cas od casu mirnou provokaci snazim) do eteru myslenku, nad kterou kdybyse zamyslelo vice lidi, mozna by se neco zmenilo. protoze kdyz jste si toho nahodou nevsiml, tak hotovost se rusi dlouhodobe. i v CR - muzete dostat vyplatu v CASH, chcete zaplatit auto v hotovosti.....? po svete se dokonce rusi bankovky vyssich nominalnich hodnot, i kdyz nemaji ani polovicnou "hodnotu" jako mely pred 10-lety. atd, atd... ja jenom chci pane, kdyby vice z nas lidi premyslelo o podstatnych vecech do dusledku.. tak at se nam dari i ve dnech pristich, a ne jen nam, ale nam vsem. zdar boju za slobodu, jde se zit - tancovat, zpivat (a predtim prirozene pit)!! ;)
          stan013
        • Re: ano...
          21.04.2017 14:41

          drive nebo pozdeji k tomu stejne dojde... a tipuji, ze establishment to dokonce poda tak, ze jim za otroctvi budou lidi libat ruce... :-) demografie, robotizace, astronomicke dluhy napric celym spektrem, politicka situace/valky ... ten mix dohromady promeni svet, ze bychom ho za par dekad nepoznali...
          neo029
          •  
            21.04.2017 15:59

            bohuzel, i kdyz bych chtel byt optimistou (proc ne, ze jo, proc se radsi nesmat nezli slzy ronit, kdyzby to slo), tak mam v mysli chmury temne, kdyz se tech par dekad prenesu.. takze s Vami neradostny souhlas sdilim. at slouzi, uzijte si vikend. zdar!
            stan013
Aktuální komentáře
03.05.2024
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách