Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kde bude Francie za pět let?

Kde bude Francie za pět let?

25.04.2017 7:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Současná ekonomická a sociální situace ve Francii bezesporu přispívá k růstu protestů proti současnému systému, ke zvýšenému vlivu populistů a protievropským náladám v této zemi. Mezi nejvýznamnější problémy můžeme počítat deindustrializaci, nezaměstnanost, nedostatečnou tvorbu pracovních míst. Málo uspokojivá je zejména situace mladých lidí a lidí s nízkým vzděláním. Je pravděpodobné, že za pět let na tom bude Francie lépe, nebo se bude její situace naopak zhoršovat? Co se bude řešit, až opět nastane čas prezidentských voleb? Tyto otázky si pokládají analytici Natixis.

Podle našeho názoru, píše Natixis, závisí vše na schopnosti francouzské vlády uspět v následujících oblastech: Za prvé, musí reformovat systém vzdělávání tak, aby se významně snížil počet mladých lidí, kteří nemají dostatečné vzdělání a ani nenavštěvují žádné rekvalifikační kurzy. Za druhé, musí dojít k prudkému zvýšení konkurenceschopnosti Francie vůči zemím, které mají podobnou míru produktové sofistikace jako ona sama. Zvýšení konkurenceschopnosti pak zabrání další deindustrializaci a destrukci kvalitních pracovních míst.

Porovnatelnou ekonomikou je v tomto smyslu Španělsko. Následující obrázek ukazuje, jak se vyvíjejí jednotkové náklady práce v této zemi a ve Francii. Do roku 2007 tyto náklady ve Španělsku rostly, ve Francii naopak klesaly a rozdíl mezi oběma zeměmi se snižoval. Poté ale už Francie nebyla schopna svou nákladovou konkurenceschopnost dále zlepšovat, naopak Španělsku se to daří velmi výrazně:

tr1

Obnova konkurenceschopnosti francouzského korporátního sektoru by ale byla velmi obtížná, veřejnost se totiž staví proti jakémukoliv snižování mezd. A pokud by měla být snížena míra zdanění zisků, musela by vláda kvůli snížení daňových výnosů také snížit své výdaje. Jenže není ani zdaleka jasné, ve které oblasti by tak měla učinit. Vysoká míra zdanění firemních zisků ve Francii je patrná z druhého grafu. Ve Francii se daně ze zisků blíží 18 % nominálního produktu, což je výrazně více než v Itálii, Španělsku a zejména v Německu, kde tento poměr dosahuje zhruba 10 %:

tr2

Jestliže se má situace ve Francii zlepšit, vláda vedle výše uvedeného musí také výrazně omezit duální povahu trhu práce. Zhruba 75 % pracovních míst je totiž pod silnou ochranou, většina nových pracovních míst se ovšem tvoří na základě krátkodobých smluv. Na trhu práce tak existují dvě naprosto odlišné skupiny zaměstnanců, což vytváří řadu problémů. K tomu ve Francii existuje problém s příliš drahou prací u málo sofistikovaných pozic. Zrušení minimální mzdy je ale pravděpodobně mimo diskusi a tudíž má smysl uvažovat pouze o tom, že by u těchto pozic byly zrušeny všechny odvody. Celkově je tedy zřejmé, že všechny nutné změny, které by posunuly Francii do lepší ekonomické a sociální situace, jsou značně složité.

Zdroj: Natixis

 
 

Čtěte více:

Španělsko ukazuje, kudy vede cesta z krize. Francie slepou uličku
22.03.2017 10:59
Ekonomická situace ve Španělsku a ve Francii je úplně obrácená. Ve Fra...
Macron žene vzhůru akcie, Praha se přidává: Ohlasy a reakce trhů na francouzské volby
24.04.2017 17:38
Evropské akcie zahájily týden silným růstem v reakci na vítězství cent...
Rozbřesk: Francouzské volby překvapily výsledkem “podle plánu”
24.04.2017 9:13
Podle prvních odhadů se zdá, že francouzské prezidentské volby nepřine...

Váš názor
  • Kde bude Francie za pět let?
    25.04.2017 16:07

    no tak nějak doufám, že pořád na západ od Německa :)
    mirek
    • Re: Kde bude Francie za pět let?
      25.04.2017 21:14

      o)
      Velkamedvědice
  •  
    25.04.2017 13:48

    Francie z mé osobní zkušenosti. Francouzské firmy se chovají jako mistři světa, přičemž jim evidentně ujel rychlík s produktivitou, o to více jsou nadutí, Bůh ví na co, a o to více mají tendenci poučovat ostatní, zvláště plebs z východní Evropy. Nepřekonatelní mistři ve dvou disciplínách : papírová byrokracie a stávky, obé je cestou do konkurenčních hrobečků. Kvalita jejich samotných výkonů srovnatelná s naší druhou a třetí ligou. Připočtěme obvyklou francouzskou maňánu a dostáváme docela tristní obraz kdysi hrdého a inteligentního národa. O obohacení islámem s posledních let netřeba hovořit. V minulosti jsem měl rád Paříž, dnes bych tam nejel ani z donucení.
    tikitom
    • Manana je spanelska ne francouzska
      25.04.2017 21:00

      Mas to hodne popletene, stejne jako to ostatni. Co si svet mysli a jak reaguje na odchod vycurane Lepenky je nejlepe videt na svetovych a hlavne na evropskych trzich, kde jen 2% naskok jejiho oponenta pusobi euforii, ze se Francie umoudri a prestane se svym populistickym Frexitem. I v GB uz zacinaji brzdit, kdyz vidi kam je Teresa May vede a jak ztraceji pudu pod nohama. Podobne jako i u nas levicaci zerou prezidentovy blaboly, jak se snazi oddalit prijeti Eura i kdyz uz nase velkofirmy na nej jedou a on by nejradeji jel na rubl.
      Martik
      • Re: Manana je spanelska ne francouzska
        26.04.2017 9:10

        P.S. manana je slovo španělského původu jako je PC anglického, přesto je používáme z důvodu významu slova.
        tikitom
        • "..obvyklou francouzskou maňánu..
          26.04.2017 9:43

          Ale ty tady pises primo o francouzske manane. A proc nazyvas " zvlaste plebs z vychodni Evropy ". To na svuj puvod a vlastni narod moc hrdy nejsi. Ja s Francouzi zil a pracoval dlouha leta a vim ze jako narod neco ve svete dokazali a neco umi. Ale delat si mindraky z toho ze jsi ten plebs ty, jak sam priznavas to nemusis. Jen blbec si mysli ze tim ze nekoho jineho pomluvi nebo pospini tak sam povyroste. Asi moc uspesny "podnikatel" asi nebudes, kdyz se tak naparujes a povysujes nad druhe. Nejsi nahodou Rus ? Ti jsou tim prosluli.
          Martik
          • Re: "..obvyklou francouzskou maňánu..
            26.04.2017 10:19

            Bohužel jste nepochopil ironii v souvislosti "plebs z Východu", je možné že to je moje chyba, mohl jsme to dát do uvozovek. Jinak máte rozpor mezi první a druhou částí výroku,nemohu mít mindrák a cítit se podřízeně a zároveň se povyšovat a cítit se nadřazeně. Dále, je možné hovořit argumentačně a nikoliv ad personam ? Děkuji.
            tikitom
      • Re: Manana je spanelska ne francouzska
        26.04.2017 8:50

        Mám ve svém portfoliu několik francouzských zákazníků, mluvím z praxe. Francie dle mého soudu půjde do háje děj se co děj, proč popsal jsme výš. Euro je zajímavý projekt kdy přes politiku budují ti co chtějí ekonomiku a ví co dělají. To že se Euro hodí především Německu netřeba psát. Británie také ví co dělá, nechce se nechat svázat ovládajícími Německem, které si děla co chce. Zpochybňovat Brexit jako rozhodnutí elit není relevantní. Anglosasové mají svůj řetěz napříč světem. Němci chtějí Evropu. Jestli jim to hoši z US povolí, uvidíme. Vše ostatní jsou jen ideologické nesmysly, všem jde jenom o zisk.
        tikitom
  • nic se nezmeni
    25.04.2017 9:55

    stejne jako Italie, Recko... socialisti - prevleceni comancheros - nic nezmeni, pres kamose odborare neprojde vubec nic... takze stale stagnace, zvysovani dluhu, nezamestnanosti, uprk mladych jinam atd.
    neo029
    • Re: nic se nezmeni
      25.04.2017 16:16

      ten odkaz na comancheros je sice pěkný s ohledem na naši minulost a zvukovou podobnost, ovšem comancheros jako historická skupina obchodníků byla pravým opakem komunistů
      mirek
  • Já k tomu
    25.04.2017 9:45

    dodávám, že podle mne se hospodářství Francie začne výrazně zlepšovat, protože se začne uplatňovat vliv vzdělané a invenční imigrace, zejména té z Afriky. Spolu se známou islámskou skromností, pořádkumilovností a pracovitostí vytáhne Francii z bryndy. Raketový růst mladé populace bude dalším zdrojem hospodářského potenciálu Francie. :)
    hb
  •  
    25.04.2017 8:05

    zjednodušeně řečeno, je jedno kdo vyhraje presidentské volby, síla bude v parlamentu a ten razantní změny neprovede, takže z francie bude za chvíli itáli a poté řecko, optimismus z macona na akciovývh trzích je dočasná, časem dopadne tvrdá realita, byť bude eu pumpovat erura do ekonomiky pod tlakem
    sid_cz
    •  
      25.04.2017 16:17

      tady nejde ani tak o optimismus z macrona jako o úlevu z toho, že nebude hůř - a z pohledu trhů je Le Pen rovná sarinovému útoku na dva biliony éček francouzského dluhu
      mirek
    • btw
      25.04.2017 9:59

      CB - hlavne je to ECB, BoJ a SNB - napumpovaly do systemu za tu chvili roku 2017 3,6bilionu!!! tezko uveritelna suma je bezmala vetsi nez za posledni 4 roky! takze system jede uz opravdu jen na fetu od CB, realna ekonomika je na vedlejsi koleji... :-)
      neo029
    •  
      25.04.2017 9:15

      Itálie->Řecko->Alžírsko->Čad...:)
      tlustý hrabě
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data