Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.04.2017 07:18:40

Kde bude Francie za pět let?

Současná ekonomická a sociální situace ve Francii bezesporu přispívá k růstu protestů proti současnému systému, ke zvýšenému vlivu populistů a protievropským náladám v této zemi. Mezi nejvýznamnější problémy můžeme počítat deindustrializaci, nezaměstnanost, nedostatečnou tvorbu pracovních míst. Málo uspokojivá je zejména situace mladých lidí a lidí s nízkým vzděláním. Je pravděpodobné, že za pět let na tom bude Francie lépe, nebo se bude její situace naopak zhoršovat? Co se bude řešit, až opět nastane čas prezidentských voleb?

Podle našeho názoru závisí vše na schopnosti francouzské vlády uspět v následujících oblastech: Za prvé, musí reformovat systém vzdělávání tak, aby se významně snížil počet mladých lidí, kteří nemají dostatečné vzdělání a ani nenavštěvují žádné rekvalifikační kurzy. Za druhé, musí dojít k prudkému zvýšení konkurenceschopnosti Francie vůči zemím, které mají podobnou míru produktové sofistikace jako ona sama. Zvýšení konkurenceschopnosti pak zabrání další deindustrializaci a destrukci kvalitních pracovních míst.

Porovnatelnou ekonomikou je v tomto smyslu Španělsko. Následující obrázek ukazuje, jak se vyvíjejí jednotkové náklady práce v této zemi a ve Francii. Do roku 2007 tyto náklady ve Španělsku rostly, ve Francii naopak klesaly a rozdíl mezi oběma zeměmi se snižoval. Poté ale už Francie nebyla schopna svou nákladovou konkurenceschopnost dále zlepšovat, naopak Španělsku se to daří velmi výrazně:



Obnova konkurenceschopnosti francouzského korporátního sektoru by ale byla velmi obtížná, veřejnost se totiž staví proti jakémukoliv snižování mezd. A pokud by měla být snížena míra zdanění zisků, musela by vláda kvůli snížení daňových výnosů také snížit své výdaje. Jenže není ani zdaleka jasné, ve které oblasti by tak měla učinit. Vysoká míra zdanění firemních zisků ve Francii je patrná z druhého grafu. Ve Francii se daně ze zisků blíží 18 % nominálního produktu, což je výrazně více než v Itálii, Španělsku a zejména v Německu, kde tento poměr dosahuje zhruba 10 %:



Jestliže se má situace ve Francii zlepšit, vláda vedle výše uvedeného musí také výrazně omezit duální povahu trhu práce. Zhruba 75 % pracovních míst je totiž pod silnou ochranou, většina nových pracovních míst se ovšem tvoří na základě krátkodobých smluv. Na trhu práce tak existují dvě naprosto odlišné skupiny zaměstnanců, což vytváří řadu problémů. K tomu ve Francii existuje problém s příliš drahou prací u málo sofistikovaných pozic. Zrušení minimální mzdy je ale pravděpodobně mimo diskusi a tudíž má smysl uvažovat pouze o tom, že by u těchto pozic byly zrušeny všechny odvody. Celkově je tedy zřejmé, že všechny nutné změny, které by posunuly Francii do lepší ekonomické a sociální situace, jsou značně složité.

Zdroj: Natixis

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

21.07.2022Kde budou mobilní sítě za deset let Tisková zpráva (Tisková zpráva)
05.04.2021Artus: Kde budou sazby za deset let? Patria (Patria Finance)
17.12.2020Kde budou akcie za deset let? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688