Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.04.2017 06:00:42

Evropská komise: těsnější spolupráce eurozóny i elektronizace dovozu potravin

Eurokomisař Pierre Moscovici věří, že těsnější spolupráce zemí eurozóny je v zájmu celé Evropské unie. Evropská komise také zprovoznila elektronický certifikační systém pro dovoz potravin.

Pierre Moscovici, eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti vyjádřil během své cesty do Washingtonu přesvědčení, že by země eurozóny měly přistoupit k restrukturalizaci měnové unie. Reforma by měla být zahájena ihned po letošních volbách ve Francii a Německu a členové eurozóny mají být ve svém úsilí ambiciózní.

Volby budou znamenat příležitost, kterou nesmíme propásnout,“ řekl podle portálu Politico.eu Pierre Moscovici v rozhovoru při jednání na půdě Mezinárodního měnového fondu. Ačkoli uznal, že na tom zatím neexistuje politický konsensus, je Moscovici přesvědčen, že okolnosti přinutí politiky zemí eurozóny k tomu, aby jednali.

Fiskální unie na obzoru

„Jsem si jistý, že si všichni uvědomují, že uplatnění silnějších nástrojů v rámci eurozóny je základní společný zájem všech,“ řekl Moscovici. Dodal také, že očekává, že nadcházející zpráva Evropské komise o budoucnosti měnové unie bude ambiciózní. „Tato debata není u konce, teprve začala,“ řekl také eurokomisař.

Mezi členskými zeměmi eurozóny došlo během finanční krize k velké hospodářské divergenci, a to zejména mezi severními a jižním státy. Zlí jazykové už několik let varují, že společná měna je odsouzena k zániku, pokud současně s měnovou unií nedojde k vytvoření politické a fiskální unie. S tím souvisí vznik společného rozpočtu, ministerstva financí a evropského měnového fondu.

Proti těmto vizím se ovšem dlouhodobě staví některé fiskálně konzervativní země, jako například Německo, kde se voliči obávají jakýchkoli kroků, které by přerozdělovaly veřejný dluh eurozóny. Podle Moscoviciho, bývalého francouzského ministra financí, si ale i Berlín uvědomuje, že čas rychle utíká. Tvrdí, že obdržel signál, podle kterého se uvidí po německých volbách.

„Bude-li pokračovat divergence mezi jižními a severními státy, mezi chudými a bohatými státy, mezi přebytkovými a deficitními státy, dospějeme do bodu, kdy těm rozpočtově zodpovědným dojde trpělivost s těmi, kteří své dluhy neřeší. Situace se pak vyhrotí a na solidaritu budeme moci zapomenout,“ řekl mimo jiné Moscovici. „Proto je nutné znovu zavést mechanismy, které uvnitř eurozóny obnoví konvergenci,“ dodal.

Elektronická certifikace dostala zelenou

Událostí, která na jednotný evropský trh dopadne bezprostředně, je zprovoznění nového systému elektronické certifikace, jenž umožní lépe monitorovat dovoz ekologických výrobků. Evropská unie se tak v této oblasti stane světovou špičkou, neboť bude schopna spolehlivě sbírat údaje o obchodu s nimi.

Systém přispěje k posílení předpisů v oblasti bezpečnosti potravin a sníží riziko možných podvodů. Kromě toho se od něho očekává, že povede ke snížení administrativní zátěže firem i úřadů. Nyní poběží půlroční přechodné období, během něhož se budou pro evidenci dovozu ekologických výrobků používat certifikáty jak v papírové, tak v elektronické podobě. Od 19. října tohoto roku se už plně přejde pouze na certifikaci elektronickou.

„Důsledná certifikace a kontrola, k níž jsme se zavázali, je důležitou součástí norem EU pro bezpečnost potravin,“ řekl Phil Hogan, eurokomisař pro zemědělství a rozvoj venkova. „Díky nim jsme se v otázce potravin stali nejlepší adresou světa, ale ani tak nesmíme polevit a musíme hledat nové a lepší způsoby, jak jít ještě dál. Tato nová pravidla zlepší sledovatelnost ekologických produktů, jež představují významný rostoucí trh,“ dodal.

V praxi budou změny znamenat začlenění dovozních osvědčení pro ekologické produkty do obchodního řídícího a expertního systému (TRACES – Trade Control and Expert System). Jde o dnes již existující elektronický systém Evropské unie, pomocí něhož se sleduje pohyb potravin uvnitř jednotného evropského trhu. Mimo jiné jde o účinný nástroj, který usnadňuje rychlou reakci na ohrožení zdraví a řízení rizik u odmítnutých zásilek.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688