Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Rebel proti carovi nové ruské říše

Víkendář: Rebel proti carovi nové ruské říše

29.04.2017 8:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Alexej Navalnyj je nejznámějším zástupcem ruské opozice. Před několika dny byl propuštěn z vězení, kam se dostal kvůli protestům, které se zvedly z důvodu vládní korupční kauzy. V rozhovoru pro Der Spiegel uvedl, že vězení, ve kterém pobýval, je „špinavým pokojem, kde se dá jen číst a spát“. Na cele s ním byli čtyři další lidé, žádný z nich tam ale nebyl kvůli politice, píše Der Spiegel. Takoví vězni jsou od sebe pečlivě odděleni. Všichni, se kterými se dostal do kontaktu, včetně policie, se ale zajímali o jednu věc: Jak to, že je ještě naživu. 

„Nepřekvapilo mě, že na demonstrace přišlo tolik mladých lidí. Je mi jasné i to, že politický tlak, který je na ně vyvíjen na školách a univerzitách, má opačný efekt, než je zamýšleno. V Brjansku byli studenti varováni před tím, aby se protestů účastnili. Jejich setkání s ředitelem školy bylo ale nahráno a na internetu jej už viděly miliony lidí. Od devadesátých let nebylo v zemi podobné studentské hnutí, jaké existovalo ve východní či v západní Evropě. V Rusku k něčemu podobnému došlo naposledy za vlády cara,“ říká Navalnyj.

Významným faktorem, který podle aktivisty žene mladé lidi do ulic, je chudoba. Během posledních pěti let totiž došlo k poklesu životního standardu. „Lidé často říkají, že mě podporují jen ti, kteří vydělávají hodně peněz. Samozřejmě, že dobře vzdělaný člověk bude pravděpodobně podporovat mě a ne Putina. To ale automaticky neznamená, že ostatní jsou proti mně,“ tvrdí Navalnyj. 

Současné demonstrace probíhají i na místech, kde se tak dříve nedělo. Jinak jsou si ale současné i předchozí protesty podobné. Sociální sítě, které se staly posledním nástrojem komunikace mezi opozicí a veřejností, jsou sledovány zejména mladšími lidmi a v tom určitý rozdíl je, poukazuje Navalnyj. Jeho film o údajném zbohatnutí Medveděva má na YouTube asi 18 milionů shlédnutí. Medveděv jej označuje za snůšku nesmyslů, nicméně podle aktivisty bude mít politické důsledky. 

Volby 2018 

Bude prezident Putin znovu kandidovat ve volbách v roce 2018? Na tuto otázku Navalnyj odpovídá, že „Putin chce být carem nové ruské říše, kterou buduje“. Podle jeho názoru je Putin touto myšlenkou skutečně posedlý. V roce 2013 bylo ve volbách moskevského starosty Navalnému umožněno kandidovat, protože „Kreml se domníval, že dostane jen 8 – 9 % hlasů“. Nakonec však získal 27 % hlasů a proto nyní v Kremlu převažuje názor, že Navalnému by neměla být umožněna kandidatura během voleb v příštím roce. 

„Po 17 let vypadají volby v Rusku úplně stejně. Nikdo nekritizuje Putina, nikdo nepořádá skutečnou volební kampaň, celé se to odehraje potichu během pouhých dvou měsíců. Kreml zablokuje každou alternativu k Putinovi. On nechce žádného kandidáta, který by cestoval po celé zemi a nahlas hovořil o problémech Ruska,“ tvrdí aktivista. 

„Rusko dává obrovské a nesmyslné částky na armádu a policii. U počtu policistů figurujeme na předních místech světových žebříčků. Jenže to samé platí, co se týče počtu vražd. Nikdo neví, co se s těmi penězi skutečně děje, téměř 30 % vládního rozpočtu je státním tajemstvím. Během vládních tendrů se každý rok rozkrade 1,5 bilionu rublů. Boj s korupcí by přinesl obrovské částky,“ říká Navalnyj. Dodává však, že není žádný způsob, jak současný režim změnit během několika měsíců. Jde totiž o „historický proces, který nelze přímo řídit“. Když srovnáme Rusko z roku 2012 a roku 2017, „zdá se, že jde o dvě rozdílné země.“ Nyní je tam totiž na tisíc politických vězňů, každý týden probíhají politické procesy, lidé jdou do vězení za to, že se jim něco líbilo na internetu. 

Podle aktivisty by se Rusko mělo stát členem mezinárodní koalice, která se snaží vyřešit konflikt v Sýrii. „Je absurdní, že intervenujeme na straně šíitů, když téměř všichni ruští muslimové jsou sunnité. Putin nám vytváří velký problém, když se snaží pomáhat Assadovi.“ Navalnyj se po amerických prezidentských volbách vyjádřil, že mezi Trumpem a Putinem nebude existovat žádné přátelství, protože rozdíly mezi oběma systémy jsou příliš velké. Putin navíc potřebuje nějakého nepřítele, protože se situuje do role vůdce protiamerického a protievropského světa. Potřebuje tak vytvářet skandály a konflikty a ne si na Západě hledat přátele, míní Navalnyj. 

 

Čtěte více:

Víkendář: Masové protivládní demonstrace v Rusku. Proč je to tentokrát jiné?
02.04.2017 10:11
V Moskvě není zase takovou výjimkou, když do ulic vyjdou desítky tisíc...
Víkendář: MMF je nervózní z Trumpa, z Německa se stává bašta liberalismu
09.04.2017 10:03
David Lipton je hluboce přesvědčen o své obrovské důležitosti. O nějak...
Víkendář: Kapitán Renault nás před další krizí nezachrání
08.04.2017 9:04
V moderní kapitalistické společnosti je na prodej téměř vše včetně riz...
Víkendář: Zrušte pracovní pohovory. Nadělají víc škody než užitku
16.04.2017 8:08
Jedna moje známá si nedávno prošla podivnou zkušeností. Mohla získat j...
Víkendář: Jak Američané „pořeší“ Severní Koreu?
15.04.2017 8:32
Donald Trump slíbil, že „pořeší“ problém, který přináší jaderný progra...
Víkendář: Přestaňme předstírat, že Turecko patří do EU
23.04.2017 7:12
Turci si minulý týden zvolili radikální změny v ústavě. Autokratický p...
Víkendář: Jak chtěl VW zkrotit Jourovou, ale dostal přes prsty
22.04.2017 7:29
Vypadalo to, jako kdyby se šéf automobilky Volkswagen Matthias Müller ...

Váš názor
  • Vlstní názor...nepovolen...!!
    29.04.2017 12:47

    Zoufalec Navalnyj opět dostává místo na Patrii...jak příznačné, vše co kope do Ruska tu má hlavní slovo a prostor. Možná byste mohli více komentovat tu naší kleptokracii, nežli se stále věnovat Rusku... Nebo jsme ruskou gubernií...?? Stále více si tak připadám na všech médiích...nesmyslných a v podstatě nedůležitých zpráv o Rusku je všude jako naseto...hlavně že si kopneme a plivneme...ono se něco z toho ujme... Inu zadání je jasné, že...."My vám ten "správný" světonázor do hlavy namontujeme, stůj co stůj..."....vlastní názor se nepovoluje...!!!
    EU mann
    • Re: Vlstní názor...nepovolen...!!
      30.04.2017 23:00

      Co je "vlstní". Ani vlastní písmenka nedokážeš udržet na uzdě a chceš poučovat. A za jiný než vlastní názor nazývá ostatní pouze zoufalec, který si myslí že sežral to Šalamounovo .....Navíc, tady nikdo Rusko nekritizuje ale jen říká pravdu. Není to pravda o Katyni, naší okupace zabití stovky naších občanů, spolku s Hitlerem, napadení Polska, krádež našeho uranu, napadení Ukrajiny, sestřelení civilního letadla, zabrání Krymu, posílání ruských vojáků na východní Ukrajinu, dodávání tam zbraní, bombardování a vraždění v Syrii, nebo podvádění a dopování sportovců atd. atd. Bež se vycpat s tvojí propagandou. Rusko je země zla.
      xxx
    • Re: Vlstní názor...nepovolen...!!
      29.04.2017 14:36

      Zoufalec seš evidentně Ty, podepsat se bojíš. Kdo Tě bere Tvůj názor? A kdo seš, že druhým diktuješ, co psát? Všichni nestrkaji hlavu do ruskych zadků, tak mluv za sebe.
      Velkamedvědice
      •  
        02.05.2017 10:34

        ,,,podle stylu to vypadá na dvojtečku....
        keris
      • Navalnyj
        29.04.2017 15:00

        Navalnyj je velmi odvážný a statečný chlap, který si dovolil vyjádřit svůj vlastní názor v zemi, kde se za jiný než putinovský názor platí smrtí - Němcov, Litviněnko, Politkovská atd. Pokud u nás bude dost lidí typu místního "EU manna", tak se tou gubernií Ruska opravdu brzy staneme. Jaký vlastně máte názor Vy, pane EU manne? Vlastní? Spíš asi ne, že..
Aktuální komentáře
29.04.2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:04Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y