Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nekompromisní start jednání o brexitu

Rozbřesk: Nekompromisní start jednání o brexitu

02.05.2017 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Uplynulý víkend potvrdil strategii, s jakou se hodlají státy EU-27 rozejít s Velkou Británií v rámci tzv. brexitu. Poměrně rychle se shodly na tom, že nejprve je třeba dohodnout se na rozchodu s Británií a teprve poté se začít bavit o uspořádání budoucích vztahů. Primárně jde tedy o to, přimět odchozí zemi dostát všem jejím závazkům a teprve následně nalajnovat hřiště pro svobodný obchod. Zda se to takto podaří, není vzhledem k ráznému až nekompromisnímu postoji Británie preferující souběžná jednání vůbec jasné. Na druhou stranu, pokud by Británie měla všem stávajícím závazkům vůči rozpočtu EU i legislativě dostát, tak by samotný brexit mohl vypadat spíše jako virtuální než skutečný odchod.

Tvrdý brexit, k němuž vše prozatím směřuje, však nejspíše nebude mít – vzhledem k současné obchodní provázanosti starého kontinentu a Británie – vítěze, i když za delší konec provazu bude tahat Unie. Tedy za předpokladu, že její jednotný postoj nezačne časem erodovat. A při odhadování budoucího nastavení vztahů je možná dobré vzít v úvahu nejenom švýcarský nebo norský model, ale i model třetích zemí, zvlášť když nedohoda se jeví také jako reálná varianta.

Na číslech z britské ekonomiky se zatím start procesu brexitu výrazně neprojevuje, ale to rozhodně neznamená, že se tak v poměrně brzké době nestane. Slabá libra se sice stává konkurenční výhodou na zahraničním i domácím trhu, avšak přijít v krajním případě o přístup na volný trh nemůže být zcela bezbolestné. Na dnes očekávaných číslech z britského průmyslu (PMI) se však tyto obavy s největší pravděpodobností zatím ještě neprojeví a index zakončí relativně vysoko nad padesátkou. Ještě lepších výsledků se tentokrát dočkáme za Německo a eurozónu, jak už ostatně naznačila předběžná data zveřejněná v polovině dubna. Příznivě dopadl podle našeho názoru i český PMI, který by měl potvrdit další růst zakázek v průmyslu a zaměstnanosti. A tyto výsledky může trh o to více ocenit, protože na rozdíl od americké ekonomiky se tzv. soft ukazatele na starém kontinentu až tak nerozcházejí s následnými reálnými daty, která přijdou na řadu už v nejbližších týdnech.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se v pátek konečně vrátila pod dřívější intervenční hranici a připsala si vůči euru zhruba 0,6 %. Šla tak proti proudu v regionu, neboť jak zlotý, tak forint měly tendenci na konci týdne oslabovat. Hledat nějaký přesný příběh, proč se kurz posunul skoro o dvacet haléřů, je vzhledem k objemu spekulativních pozic asi zbytečné. Koruna se prostě bude ještě nějaký čas hledat s tím, jak budou zahraniční hráči přeskupovat svoje pozice. Od měnového zasedání ČNB se asi žádné vzpruhy koruna nedočká. Nakonec proč by měla, centrální banka by měla vyjádřit spokojenost s vývojem ekonomiky i hladkým exitem a kurz české měny ji v současné době trápit nemusí. Nová prognóza sice nejspíše opět naznačí rychlý růst úrokových sazeb, ale tento pravidelně opakující se závěr trh bere stejně spíše s rezervou.

Výnosy českých dluhopisů v závěru týdne korigovaly směrem dolů a umazaly tak malou část spreadu, který si drží vůči německým bondům. Český dluhopisový trh, jak ukazují data z MF, obsadili zahraniční hráči, kteří na konci března drželi více než 47 % korunových státních dluhopisů.

Zahraniční forex

Včerejší slabé výsledky indexu ISM v průmyslu jsou pro dolar varováním, které může být zesíleno dalšími makročísly v průběhu týdne (zejména payrolls). Eurodolarový trh však bude nepochybně zítra zajímat i výsledek HDP v eurozóně (čekáme dobré číslo) a především zasedání Fedu. Obě události mohou tlačit kurz eurodolaru dále směrem k hranici 1,10.

Akcie

Na úvod nového týdne amerického akciové trhy rostly, když zájmu investorů se těšil především technologický a také finanční sektor. Index S&P 500 se pohybuje blízko úrovní svého maxima s mírně prorůstovou technickou indikací, která se ustavila po vývoji v minulém týdnu.

Ropa

Na začátku nového týdne byla cena ropy pod lehkým tlakem a přispěly k tomu patrně zprávy o zvýšení produkce v Libyi, která podle státní ropné společnosti dosáhla 760 tisíc barelů denně. Jde o další faktor, který zvyšuje tlak na ostatní členy OPECu, aby prodloužili dohodu na omezení produkce na zasedání na konci tohoto měsíce (25.5.).

Jinak trh během tohoto týdne sleduje zejména data o zásobách ropy v USA. Dnes budou zveřejněny statistiky API, zítra oficiální čísla od ministerstva energetiky. V případě surové ropy se očekává pokles zásob o cca 2 milióny barelů.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Riziko na trzích budiž zapomenuto
25.04.2017 9:12
Nervozitu z konce minulého týdne před prezidentskými volbami ve Franci...
Rozbřesk: Ropné cestování časem
26.04.2017 9:16
Vypadá to, jako bychom se tak trochu vrátili zpět v čase. Podobně jako...
Rozbřesk: Co dnes čekat od ECB?
27.04.2017 9:18
Dnešní zasedání ECB pravděpodobně nepřinese tolik očekávaný obrat v ho...
Rozbřesk: ECB kosmeticky mění komunikaci a impérium vrací úder - koruna zpět nad 27,00 k euru
28.04.2017 9:08
Evropská centrální banka nepředstavila na včerejším zasedání žádnou re...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách