Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukončení intervencí. Zdánlivě (ne)lehký úkol pro ČNB?

Ukončení intervencí. Zdánlivě (ne)lehký úkol pro ČNB?

03.05.2017 7:01
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Když ČNB na začátku listopadu 2013 po několikaměsíční debatě přikročila k použití intervencí a oslabení měny z důvodu hrozby deflace, laická veřejnost byla zaskočena. My jsme však na situaci byli připraveni, neboť možnost podobného kroku byla diskutována v zápiscích z jednání. Optikou dnešního dne je pozoruhodným faktem, že kurzový závazek nepustit korunu pod hranici 27 korun za euro byl původně zaveden na dobu pouhých přibližně 18 měsíců.

Posuňme se nyní až do přítomnosti. V prostředí kurzového závazku jsme strávili téměř celý jeden čtyřletý olympijský cyklus. ČNB za cenu stále objemnějších intervencí dodržela tvrdý závazek až do konce března 2017 a intervence opustila až se svým prvním dubnovým zasedáním.

Historie intervencí centrálních bank na měnovém trhu je sice poměrně bohatá, ve většině případů se ale centrální banky snaží o udržování měny tak, aby příliš neoslabila. V tomto kontextu je aktivita ČNB poměrně ojedinělá, a přidala se tak do skupinky vyspělých ekonomik, povětšinou evropských. Do oslabování vlastní měny netradičními metodami se po tzv. Velké recesi pustilo například Švýcarsko, Dánsko (pevná vazba dánské koruny na euro, v kombinaci se zápornými sazbami), Švédsko (také záporné sazby), o něco podobného se snaží Izrael či třeba Japonsko.

Ještě zajímavějším faktem zůstává, že krok měnu oslabovat, veřejně takto závazek deklarovat a poté od něj odstoupit je naprosto ojedinělý. Většina z nás si pamatuje nenadálou akci Švýcarské národní banky (SNB), která 15. ledna 2015 trhy šokovala a od kurzového závazku 1,2 EUR za CHF jednorázově odstoupila (měsíc po zavedení záporných sazeb). Frank během pár minut posílil o 29 %, což údajně pamětníci na měnových trzích mezi měnami vyspělých ekonomik západního světa nepamatují. Extrémní pohyb se sice zmírnil, ale i nyní švýcarský frank stále posiluje (viz graf). To s ukončením českého kurzového závazku jsme se příliš bouřlivé reakce trhu nakonec nedočkali. Díky citlivé komunikaci chyběl moment překvapení a na ČNB se za vzornou přípravu hrne chvála z celého světa.

Vývoj měnového páru EUR/CHF

ČSOBAM 

Izrael je snad ještě pikantnější. Centrální banka pod vedením legendárního Stanleyho Fischera (mimochodem nyní viceguvernéra v americkém Fedu) začala intervenovat pro oslabení šekelu v roce 2008. Intervence byly původně oznámeny jako „dočasné“ (nezní vám to povědomě?), ve jménu podpory silného exportního sektoru ekonomiky. Tyto „dočasné“ intervence jsou však stále v platnosti a momentálně členové centrální banky dokonce přiznávají, že nemají fakticky žádnou strategii exitu! Za intervence centrální banka sklidila obrovskou kritiku.

Mnohem obvyklejším krokem centrálních bank bývá udržování měny na určité úrovni a v momentě, kdy se povážlivě tenčí měnové rezervy, lokální měna se tzv. devalvuje. To jsme v nedávné době viděli třeba na příkladu egyptské libry, kazašského tenge, ukrajinské hřivny či v případě ázerbájdžánského manatu. Kompetitivní devalvace bývají náhlé a hluboké, jde o oslabení měny o desítky až stovky procent – tedy úplně jiná dimenze. Buďme rádi, že se naše ekonomika řadí do pelotonu ekonomicky úspěšných zemí a nepatří do tohoto grupeta rozvíjejících se ekonomik.

Vybrané kompetitivní devalvace měn oproti dolaru

ČSOBAM

Co z výše uvedeného vyplývá? Warren Buffett tvrdí, že své investice směřuje do domácí americké ekonomiky, která pro něj generuje dostatečné množství nápadů. Investice mimo Ameriku jej prakticky nezajímají. My v ČR jsme na tom přesně opačně a při investicích bychom měli většinu prostředků směřovat do zahraničí na likvidní trhy. Tím jsme nuceni akceptovat měnové riziko. Je však dobré si jej zajistit, což má své náklady a zároveň to vyžaduje určité know-how.

Vzhledem k přetlaku spekulativního kapitálu na trhu může trvat ještě dlouhou dobu, než koruna najde svou rovnovážnou úroveň (tu vidíme v okolí 25 CZK za EUR) a bude směrem k ní s menšími či většími výkyvy posilovat. Pokud jsme investovali v uplynulých letech do eurové oblasti, od starostí s měnovým zajištěním jsme si díky stabilnímu kurzu koruny velmi lehce odvykli. Toto období však uplynulo a otázka měnových pohybů opět nabývá na aktuálnosti.

Jaroslav Vybíral

Pozice: investiční analytik ČSOB Asset management

Autor v současné době působí jako akciový a kreditní analytik s regionální specializací na středo a východoevropské trhy s velkým důrazem na Turecko. Je součástí týmu strategické a analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB v regionu. V minulosti působil ve společnosti PwC, kde se věnoval advisory a auditu finančních institucí. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze (Obor statistika a pojistné inženýrství), absolvoval studijní pobyt na Université catholique de Louvain v Belgii.

@JaroslavVybiral

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE

 

 

Čtěte více:

Proč bankovní depozita nevydělávají
31.01.2017 15:08
Pohled na aktuální nabídku úročení bankovních vkladů odhalí mezi český...
Střední Evropa je zpět ve hře – jaký nabízí investiční potenciál?
03.03.2017 15:36
Za posledních 12 měsíců jsme byli svědky výrazného růstu středoevropsk...
Proč finanční trhy sledují francouzskou předvolební kampaň?
03.04.2017 11:23
Poslední rok trhy stále více ovlivňují voliči v hlavních ekonomikách. ...
Jak se při investování zbavit emocí?
21.04.2017 13:14
Jednou z nejčastějších investičních chyb je obchodování na základě emo...

Váš názor
  •  
    03.05.2017 17:28

    Chvála na ČNB přichází hlavně od ČNB . Navíc pokud Rusnok řekl, ať se exportní průmysl nebojí, neb když by koruna prudce posílila ČNB zasáhne - pak se o žádný konec intervencí nejedná.
    samuraj
    •  
      03.05.2017 17:49

      Rusnok řekl, že může ČNB kdykoliv zasáhnout, pokud by kč prudce posilila , někam po 24 tedy více než 11%, což se neděje ani omylem, takže intervence skončily....To neznamená, že by už nikdy nemohla ČNB intervenovat, či nějak reagovat na váývoj do obou stran . Od toho ČNB je, že..Jinak by být nemusela..
      Velkamedvědice
      • medvidku nechval dne před večerem
        03.05.2017 19:08

        uvidíme o kolik se CNB zvedly rezervy za duben já totiž nevěřim že už na trhu nejsou tipuji někam k 125 -130 miliardám Euro. Tahle jizda zdaleka nekončí a uvidíme co se bude dít dal. Lidi vidi tu drahotu všude kolem máslo za 46 kč :-) některé hypáče už nenabízeji ani 100g v salamech ale objevuji se baleni za 80gza stejnou cenu jako 100g, hospody už běžně nabizeji 1/3 kofoly nebo 2decky coly kolem 40 -50kč , další příběh hypošky za 4 procenta pokud nemáš aspon 20procent plus daň. Dovča v Chorvatsku bude pro plebs mnohem dražší než loni čeká nás horké leto a podzim ne že ne .... 2 procenta inflace je výsměch pro plebs inflace se aktualně pohybuje okolo 5-8 procent dokonce i Boleslavl podražila všechny modely o 3 procenta ... už asi po 5 za sebou za poslední 2-3 roky :-) msf
        martík
        • Re: medvidku nechval dne před večerem
          03.05.2017 19:19

          Nechválil jsem nic. Metodika výpočtu s intervencí nesouvisí. Hypoška atd byla i před intervencí, nemá cenu mlážit. Pokud FED zvedne sazby, budou se zdvihat globálně. Kč ua 25 už tak byla.
          Velkamedvědice
  • Rothschildova pravda
    03.05.2017 8:27

    Celkově pokládám článek za fundovaný. Jistě se na tématu uživí mnoho graduovaných makroekonomů. Já zůstanu u prosté Rothschildovy odpovědi na otázku, co se bude dít s cenami na burzách (cenných papírů, devizových, komoditních aj..): "Kurzy budou kolísat."
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data