TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.05.2017 09:29:00

Revolta v ČSSD: Na jihu Čech hrozí založením nové strany!


Že by proti ČSSD mohli její současní členové v říjnu kandidovat za novou stranu, naznačil v rozhovoru pro úterní vydání deníku Právo bývalý hejtman Jiří Zimola. "I takový návrh je ve hře, i když zatím jen v teoretické rovině," naznačil Zimola.

Ten měl být v Jihočeském kraji na posledním místě kandidátky, předsednictvo strany jej ale vyškrtlo. Zimola argumentuje tím, že pro stranu třikrát vyhrál krajské volby. V dubnu 2017 ale musel na post hejtmana rezignovat, když vyšlo najevo, že mu chalupu na Lupně předseda představenstva Jihočeských nemocnic, tedy fakticky jeho podřízený, který navíc ve své funkci pobíral královský plat.

Krajská organizace ČSSD sice rozhodla o tom, že Zimola bude v parlamentních volbách na posledním místě kandidátky, s tím ale nesouhlasilo předsednictvo strany a Zimolu společně s několika dalšími kandidáty napříč republikou vyškrtlo.

Jestli povede ČSSD do voleb ještě neví starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka, kterého původně vybrali jihočeští sociální demokraté coby svého volebního lídra. Středečnímu vydání deníku Právo Mrvka řekl, že zatím jsou otevřeny obě varianty a že se rozhodne až po jednání krajského výkonného výboru.

O plánech na založení nové strany Mrvka nic nevěděl. Je také přesvědčen, že ČSSD na volebních lístcích v jižních Čechách chybět nebude, otázkou ovšem je, kdo nakonec na kandidátní listině zůstane.

Zimola může o své místo na kandidátce ještě bojovat na Ústředním výkonném výboru, kam se může odvolat a také u soudu. Argumentuje tím, že pro vyškrtnutí nebyl důvod. Korupční skandál se dotkl také odcházející ministryně školství Kateřiny Valachové, ta ale mezi kandidáty ve Středočeském kraji zůstala. Zimola upozorňuje, že byl kritikem vedení ČSSD, což se mu nyní mělo stát osudným.

 

Kvůli škrtání na kandidátce se bouří také na severu Moravy, kde předsednictvo vyškrtlo poslance Adama Rykalu a šéfku ostravské ČSSD Janu Vajdíkovou. Podle Práva i v Severomoravském kraji zvažují členové další kroky.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688