Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf MMF je pod tlakem na rezignaci, začíná boj o jeho nástupce

Šéf MMF je pod tlakem na rezignaci, začíná boj o jeho nástupce

18.05.2011 9:56
Autor: ČTK

Na šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strausse-Kahn se po jeho převozu do newyorské věznice začal ve světě vyvíjet tlak na odstoupení z funkce a začaly globální poziční přípravy na boj o jeho nástupce. Rozvojové mocnosti Čína, Brazílie a Jihoafrická republika v té souvislosti zpochybnily zvykové právo Evropy na funkci, která je klíčem ke kontrole nad světovou ekonomikou.

Strauss-Kahn byl o víkendu zatčen a obviněn ze sexuálního napadení hotelové pokojské. Newyorský soudce mu upřel možnost dostat se na svobodu na kauci a v úterý byl šéf MMF převezen do newyorského vězeni Rikers, kde bude pod zvýšeným dohledem. V případě, že bude uznán vinným, hrozí mu až 25 let vězení.

MMF večer místního času uvedl, že se Straussem-Kahnmem od jeho zatčení nebyl ve spojení, a vyjádřil přesvědčení, že v dohledné době by měl být kontakt navázán. Dva zdroje z výkonné rady MMF agentuře Reuters řekly, že vedení chce slyšet, jak to vidí se svým setrváním ve funkci. Jeden ze zdrojů by za ideální považoval jeho rezignaci, druhý však řekl, že toto mínění nesdílí celá 24člennná rada, která má pravomoc jej odvolat.

Ve Spojených státech i v Evropě začali politici zpochybňovat Straussovu-Kahnovu schopnost vést ve své situaci tak důležitou instituci. "Případ komentovat nemohu, evidentně však není v situaci, kdy by mohl řídit MMF," řekl americký ministr financí Timothy Geithner.

"Vzhledem k tomu, že mu byla odmítnuta kauce, musí zvážit, zda nepoškozuje svou instituci," uvedla rakouská ministryně financí Maria Fekterová. Španělská ministryně hospodářství Elene Salgadová označila zločiny, z nichž je Strauss-Kahn obviněn, za "velmi závažné" a řekla, že rozhodnout se musí sám.

Náměstek výkonného ředitele MMF John Lipsky nyní Strausse-Kahna zastupuje, formální pověření jako úřadující šéf fondu však nedostal a krokem k tomu by bylo jmenování Američanova nástupce. Zdroje z MMF sdělily, že Spojené státy prosazují jako Lipského nástupce poradce Bílého domu pro mezinárodní ekonomiku a bývalého náměstka ministerstva financí Davida Liptona. Lipskému v srpnu končí mandát a hodlá odejít.

Velké země rozvojového světa si již začínají připravovat půdu pro vznesení nároků na post šéfa MMF a zpochybňují nepsanou tradici, kdy nepsaný nárok na tuto funkci má od založení finančních institucí ve Washingtonu Evropa, zatímco USA drží vedení Světové banky. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí, uvedl že proces výběru nového šéfa fondu "by měl být založen na principech spravedlnosti, transparentnosti a kvalitě osobnosti". Bylo to poprvé, co se Čína vmísila do debaty o výběru funkce v MMF tak brzy.

Nejmenovaný činitel brazilské vlády Reuters řekl, že příští šéf fondu by měl pocházet z velké země s rozvíjející se tržní ekonomikou. Dodal však, že Brazílie v této otázce příliš aktivně vystupovat nechce, protože Evropa si zřejmě svou pozici udrží. Také jihoafrický ministr financí Pravin Gordhan řekl, že příští šéf MMF by měl pocházet z rozvojové země. Brazilský ministr financí Guido Mantega uvedl, že mluvit o této otázce je "v této chvíli příliš předčasné".


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:59Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci už dnes
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)