Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB zveřejnila účet za intervence: 18 miliard v dubnu, přes 2 biliony celkem

ČNB zveřejnila účet za intervence: 18 miliard v dubnu, přes 2 biliony celkem

07.06.2017 10:21, aktualizováno: 7.6. 10:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká národní banka na počátku dubna v rámci intervencí proti posilující koruně na devizovém trhu vynaložila zhruba 18 miliard korun za nákup eur. Celkově tak od spuštění intervencí v listopadu 2013 do jejich ukončení 6. dubna letos vydala centrální banka na intervence více než dva biliony korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které dnes centrální banka zveřejnila.

Rekordní měsíční objem intervencí zaznamenala ČNB v březnu, kdy vynaložila zhruba 520 miliard korun za nákup eur. Důvodem byl tlak investorů s blížícím se očekávaným koncem intervencí i údaje o rostoucí inflaci.

Režim devizových intervencí zahájila ČNB s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro kvůli obavám z deflace. V současnosti se koruna obchoduje kolem 26,33 Kč/EUR.

ČNB dlouhodobě uvádí, že jí růst devizových rezerv nevadí a není v tomto ohledu omezena žádným limitem. Devizové rezervy ale mohou přivést centrální banku do účetní ztráty, a to kvůli jejich přecenění po ukončení kurzového závazku. ČNB k tomu dlouhodobě dodává, že její hlavní úlohou není vytváření zisku, ale péče o cenovou stabilitu. Z výsledků hospodaření ČNB za loňský rok vyplývá, že v jejím rezervním fondu by měla banka mít i se ziskem 46,5 miliardy korun za loňský rok zhruba 60 miliard korun.

(Zdroj: ČNB, čtk)

 
 
 
 

Čtěte více:

Svátky srazily průmysl do mínusu. Ale...
07.06.2017 9:28
Kratší pracovní měsíc nezamíchal pouze s dubnovými maloobchodními trž...
Tuzemské stavebnictví se konečně odráží ode dna
07.06.2017 9:41
Růstem zakončilo duben tuzemské stavebnictví, které se ještě nedávno ...
Eurodolar je před čtvrtkem nerozhodný, jen rozšiřuje zisky
07.06.2017 10:10
V jistém směru se situace na hlavních finančních trzích od včerejška t...
Pražská burza otevírá růstem, táhne jí Erste a ČEZ
07.06.2017 10:18
Pražská burza otevírá růstem kolem 0,35 %, a tak se index PX odráží o...

Váš názor
  • VM
    07.06.2017 19:21

    Píšeš, že starostí ČNB je stabilita a že je nezávislá. Na to já se ptám: stabilita čeho? Dále dodávám, že v par. 1 v zákoně o ČNB se píše, že ČNB je součástí evr. systému centrální bank a podílí se na plnění jeho úkolů a cílů.
    kadanfm
  • ČNB nic nevadi
    07.06.2017 16:31

    "ČNB dlouhodobě uvádí, že jí růst devizových rezerv nevadí a není v tomto ohledu omezena žádným limitem. Devizové rezervy ale mohou přivést centrální banku do účetní ztráty, a to kvůli jejich přecenění po ukončení kurzového závazku." No bodejt by jim to vadilo, nejde to prece z jejich vlastni kapsy. No a tim, ze ted uvolnuje ta Eura na trh jeste tu ucetni ztratu zvetsuje. To jim ale nevadi, protoze to na druhe strane prinasi "nekomu jinemu" obrovske zisky. No ale kdyz to nikomu nevadi, tak co. Hedge fondy, spekulanti, ale i panove z ČNB nepromarni prece takovou prilezitost.
    Insider
    • Re: ČNB nic nevadi
      07.06.2017 16:39

      To je blbost. Prodejem eur by korunu posilovali, ďále ČNB je nezávislá, účetní ztráta pro tebe nic neznamená a ukolem ČNB je stabilzace, ne tvorba zisku. A že fyzické osoby s ČNB na tom babalují je pouze Tvoje pomluva a závist. Máš důkaz že se rusnok nabalil?
      Velkamedvědice
      •  
        07.06.2017 17:00

        mno CNB prohrava a spekulanti vyhravaji proto tolik řevu přijmout Euro :-) malokdo si uvědomuji jednu zasadni věc CNB při dobrém hospodařeni může své přebytky neboli zisky převádět do statniho rozpočtu problem je že v CNB seděli 27 let nedouci , diletanti a jiná pochbna lůza a proto banka jen sanovlal ztrátut a tuhle ztratu kterou vytvořil Sígr tak tu bude snaovat tak 20 let pokud se nepřejde na bankrotové Euro ....
        martík
        • Martíku
          07.06.2017 18:34

          Už to vzdej, Prognoza Ti nevyšla. 7a se koruna vrátí ke svým hodnotám je logické. A proč by asi jak píše investor prodávala ČNB eura, aby pomáhala spekulantům. Nikdo tě nic nevyčítá. Žadna hyperinfllace, žádní hypotékáři se nevěší. Dlohodobý investoři do kč budou v zisku porř ne. Investoři nejsou speklulanti. ČNB vám vytřela zrak a vy to nemůžete unést.
          Velkamedvědice
          • Re: Martíku
            07.06.2017 23:26

            Prognoza me vysla a vydelavam slusne prachy ten GAP tam byl a tohle si s dvojteckou prohral. Dopadlo to jako vzdy CNB prohrala a spekulanti slavne zvitezili CNB prodelava priblizne 120 miliard korun a proto se o tom vubec nemluvi a ztrata bude mohutne narustat -hlouposti ze ma CNB akcie applu jsiu k smichu a diskuse o zavedeni eura neni nic jineho nez zoufalstvi jak zakryt pred verejnosti tento kolosalni prusvih a lumparnu nejhrubsiho zrna za kterou nebude nikdo potrestan bohuzel...
            martík
            • legenda
              07.06.2017 23:45

              K smíchu si tal leda Ty a nemáš kapku soudnosti. te´d jedeš, pokud nekecáš s nomálními i nvestory na posílení Kč, což nikdo nevyvracel..Hyperinflace nikde, hypotékaří nevisí, žádné okamžité letaní kursu od 25 po 30 o kterém si psal legendo..o))) Byl si totálně mimo..A ČNB účtuj až prodá aktiva. Pěkně se vyspi kofolo a nepruď..o))
              Velkamedvědice
              • Re: legenda
                08.06.2017 0:03

                Medvede nic ve zlym ale louskat to po tobe je des ale k veci CNB je aktualne ve ztrate cca 120 miliard ano je tam zalozni fond 60 miliard nicmene ztrata bude narustat nekam k 250-350 miliardam pokud se na podzim zvysi uroky zacne to krute dopadat na hypotekare debata o hyperinflaci byla jedna z budoucich variant a ja doufam ze se ji nedoziju... to ze intervence byla hloupost je jasne spise bych to nazyval kradezi za bileho dne nebo lumparnou nejvyssi urovne kazdopadnee ani ty ani tvuj kamarad hrac monopolu dvojtecka jste nemeli pravdu CNB prohrala ciz bylo jasne na zacatku a spekulanti zvitezili a je uplne jedno kolik akcii cnb ma nebo nema ale on zkrachovalcu a nedouku z CNB se nedalo nic jineho ocekavat a he smutne ze naridni banka ma vcele takove jelita...
                martík
                • Legenda
                  08.06.2017 0:14

                  Mně ta cukrovka už tak zhoršila oči, že fakt nevidim..60 miliard. Muška jenom zlatá. To jsem v mládí prokalil s holkama v šantánu a k ránu už nebylo na camelky bez filtru. Kolik byl dluh v devadesátých letech? O kolik by bylo více nezaměstaných , potažmo o kolik menší HDP potažmo, o kolik více by se vyplatilo sociálních dávek??
                  Velkamedvědice
        •  
          07.06.2017 18:11

          Je to jeden z největších zločinů v dějinách ? Českého státu. možná i celé Evropy. O výhodách samostatné měny není pochyb, ale když parta takových Sigrů dokáže beztrestně během čtyř let připravit 10 milionů občanů o 2 bíliony pak možná ochranná střecha eura by nebyla drahá za jakoukoli cenu.Teď si ještě chtějí vylepšit skoré nevídanou regulaci hypoték. Prostě přesouvají bíliony y od lidí k několika jednotlivcům.
          Homo
          •  
            07.06.2017 19:29

            Můžeš specifikovat, o kolik korun konkrétně Tebe ČNB připravila tím, že při kursu 25,8 v roce 2013 intervenovala proti koruně? Myslím tím fakticky připravila, žádné hypotézy typu "kdybych byl nakoupil eura....". Jdu příkladem - moje firma na tom (přímým prodejem eur) získala cca půl milionu korun, za které jsme mj. nakoupili dalšího robota. To následně umožnilo i zvýšit mzdy zaměstnanců.
            JJa
            •  
              07.06.2017 22:50

              O hodně, vždyť všechno dovozové zboží počínaje potravinami a konče třeba mobily bylo po celou dobu intervence cca o 10% dražší než by bývalo bylo bez ní. Plus dražší dovolené atd. Vydělali jen někteří exportéři, což jsme my ostatní museli tvrdě zaplatit. Negativa výrazně převažují, a jak by asi hlasovala bankovní rada před intervencí kdyby jim někdo řekl že objem intervencí přesáhne 2 bilióny CZK??? I tak bylo to hlasování těsné.
              karel304
              •  
                08.06.2017 9:31

                Chápu, že jsou ovčané, kterým situace vyhovuje, taky chápu, že někdo nechápe. Těm bych doporučoval zamyslet se nad hodnotou a vývojem hodnoty svých úspor, pokud nějaké mají. Možná by se mohli zamyslet, pokud vůbec umí mysle nad cenou banánů, nebo na cenou práce, né zaměstnanosti. Díky dva bíliony se objeví, odkud, kdo je dál a pro koho jsou urćeny. Kde budou chybět, nebo nechyběl a kam se přesunou.
                Homo
              •  
                08.06.2017 7:58

                Ale no tak :-) Srovnám-li míru inflace s růstem nominálních mezd, žádná krádež se nekonala.
                JJa
              •  
                07.06.2017 23:22

                Souhlasim ze intervence byla sprosta kradez na urovni meny za tondy zapotondy a bohuzel je cnb nebo spise clenove rady nepostizitelni ...
                martík
            • JJa
              07.06.2017 19:41

              Od koho je ten robot?
              kadanfm
              • Re: JJa
                07.06.2017 21:46

                Japonsko.
                JJa
                •  
                  07.06.2017 23:21

                  Jja ty ani netusis kde Japonsko lezi a jedinyhi robota co jsi kdy videl je domaci mixer ty samsulo
                  martík
          •  
            07.06.2017 18:38

            Jenom závist. Švýcaři nebrečí, číńani nebrečí, američané nebrečí, a EU tiskne taky. Vřdyť se už proberte. Jen pliváte. Kdo z Vás je ekonom. Jste nesolidární s Tšmi, co dnes mají práci. Z patrie je mi smutno. Jen malý ubrečení čeští závistivci, kteří nechápou , která bije. Tady nemá cenu něco vysvětlovat. Podle sebe soudíte druhé, zatímco ČNB má kvalitní devizi od německých dluhopisů pp akcie AAPL.
            Velkamedvědice
            • kdo brečí
              07.06.2017 19:38

              Švýcarský frank vůči euru i dolaru dlouhodobě posiluje a nebrečí tam. Číňané vůči dolaru zafixovali, vůči EURu posilují (s dolarem) a nebrečí tam. Dolar posiluje vůči EURu a trochu tam asi brečí, když si z toho pláče nakonec zvolili Trumpa, ale došlo jim mnohem dříve, že nemohou tisknout věčně. Evropané už jen tisknou a vážně přemýšlí, jak to tady udržet pohromadě. Z toho se jim chce brečet a taky ze států na jihu. A Češi? Ti si natiskli a zabrečeli taky. Dokážeš najít souvislosti mezi kurzem měny a sklonům k pláči?
              kadanfm
      •  
        07.06.2017 16:53

        No vsak ano, korunu posilit a vybrat zisky. Vsichni na to netrpelive cekaji.
        Insider
        • Insider
          07.06.2017 18:39

          Jen hloupě pomlouváš. Martík píše o válce ze spekulanty, ty zase, že jsou s nimi ve shodě, hlavně že všichni nadávate a Homo brečí.
          Velkamedvědice
          • Re: Insider
            07.06.2017 20:17

            A ty povazujes za spravne, kdyz si dnes hedge fondy vypujci od banky miliony eur, jeste dnes je prodaji, tim srazi kurz eura dolu a zitra nebo pozdeji si za ty posilene koruny nakoupi se ziskem zase eura zpatky, protoze je euro za nizsi kurz, protoze koruna posilila. Vypujcena eura vrati bance a zisky si ponecha. No a kdo jim ta eura prodava? Nechci pomlouvat ale... Vsechny hedge fondy se smeji, jak jsou ti Cesi naivni.
            Insider
            • insider
              07.06.2017 20:44

              Bylo správné, co dělal Soros z měnou?? Taková je globální doba. Kč posíli postupně až na 25 s tím se smiř
              Velkamedvědice
              • Re: insider
                07.06.2017 21:49

                No tak Soros je zcela jiste take ve hre na rozdavani penez zadarmo. To je sicher. I my dva se muzeme zucastnit. Pujcime si zitra od banky milion eur a smenime na koruny za kurz 26,30 a pockame az bude euro za 25 KC, jak rikas. Smenime koruny zpatky na eura, vratime bance milion eur a zisk milion korun si rozdelime. Jak vidis jeste neni pozde, tedy ani duvod k zavisti. Kazdy se muze zucastnit. No je jen potreba, aby nam pak ta eura nekdo prodal, ze. No ale pokud je tu nekdo s obrovskymi zasobami eur, kterych by se rad zbavil, neni se ceho bat.
                Insider
  •  
    07.06.2017 14:13

    Na podnět VM jsem si vyslechla rozhovor s Janem Pirkem (info.cz). Mluví o současném prezidentovi obdivně - na rozdíl od vyznění titulku, který sem VM vítězoslavně kopíroval.
    Kalka.
    •  
      07.06.2017 16:48

      No vsak ano, korunu posilit a vybrat zisky. Vsichni na to netrpelive cekaji.
      Insider
    • Kalka
      07.06.2017 14:21

      Jsi normální??? Asi ne...Hodnocení Zemanova zdravotního stavu jsem nikak neupravil. Je to holt nemocný stařec, nahluchlá s cukrovkou, hypertenzi, neuropatií a podobně. Má poznámka byla věcná a pravdivá. Ani tohle neuneseš??
      Velkamedvědice
      • Re: Kalka
        07.06.2017 14:28

        "Zeman patří do invalidního důchodu, neměl by kandidovat, říká kardiochirurg Pirk Jasný vzkaz Miloši Zemanovi poslal jeden z nejuznávanějších českých lékařů, kardiochirurg a přednosta IKEM Jan Pirk. Podle něj Zeman už zdravotně na práci prezidenta nemá a měl by si užít odpočinku. „Kdyby dělal jakékoliv jiné zaměstnání, tak by byl v invalidním důchodu,“ říká Pirk. On sám by mu opětovnou kandidaturu už nedoporučil.."
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
03.05.2024
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách