Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Scénáře pro Británii: Bude nakonec záležet na Irech? A jde odvolat aktivaci článku 50?

Scénáře pro Británii: Bude nakonec záležet na Irech? A jde odvolat aktivaci článku 50?

09.06.2017 11:11
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Risk konzervativní britské premiérky Theresy Mayové nevyšel. Z voleb, které nemusela vyvolat, vychází daleko slabší – bez většiny v dolní sněmovně britského parlamentu. Vývoj je zatím těžké předvídat, ale pro Spojené království to znamená minimálně jednu věc určitě: jistotu nejistoty.

Premiérka Mayová zažila ve včerejších volbách prohru. Její plán překvapit opozici rychlými předčasnými volbami nevyšel, i když ještě v době vyhlášení voleb to vypadalo, že jsou konzervativci na cestě k největší většině v dolní sněmovně za několik dekád. Co vedlo k „nevýhře“ vládních konzervativců? Zřejmě špatně vedená kampaň, mediální ofenziva socialisty Corbyna, který se v řádu týdnů stal pro mnoho Britů volitelným kandidátem na premiéra, a podle prvních indicií i větší účast mladých levicově smýšlejících lidí.

Předběžné výsledky voleb podle BBC

Připravili jsme pro Vás nástin tří možných scénářů povolebního vývoje, z nichž žádný není kvůli patu vyloučený, ale ani jeden není pro konzervativce a už vůbec ne pro Spojené království ideální kvůli blížícímu se odchodu země z EU.

První scénář: Menšinová vláda, jejíž osud záleží na Irech

Britská premiérka Theresa Mayová se může udržet u moci, i přes výzvy z opozice a údajně i lidí z její vlastní strany, aby po nepřesvědčivém volebním výsledku odešla z čela konzervativců a země. Nadějí pro ní (nebo jejího nástupce v čele strany) může představovat deset poslanců severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), pravicových protestantů z části Irska, která stále patří Spojenému království. Společně s nimi by totiž měla slabě přes polovinu křesel v britském parlamentu, tedy přes 326 křesel. DUP by se přitom nepodílela na sestavování kabinetu, ale poskytla by pouze tichou podporu.

Ještě včera Mayová slibovala „silnější Británii“

Every vote counts. Please back your local Conservative candidate and together we can secure the best Brexit deal & build a stronger Britain. pic.twitter.com/drt7SV0EbS

V praxi by však menšinová konzervativní vláda disponovala o něco silnější většinou – další významná severoriská strana, nacionalisté ze Sinn Feinn usilující o připojení k Irsku, totiž parlament ve Westminsteru bojkotují a i přes volební výhry v něm nezasedají.

Druhý scénář: Vláda národní jednoty

Dalším možným, ale velice nepravděpodobným scénářem, je jakási vláda národní jednoty. Podobné kabinety často vznikají v případech vážných mezinárodních krizí – a situace, kdy se kvůli aktivovanému článku 50 blíží (bez dohody tvrdý) brexit, skutečně velkou krizí potenciálně je. Vůdce labouristů Jeremy Corbyn už uvedl, že okamžitý začátek vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie je žádoucí. Je však málo pravděpodobné, že by se jeden z nejlevicovějších britských politiků dokázal bez problémů dohodnout s pravicovými konzervativci.

O něco představitelnější možností by byla menšinová konzervativní vláda, která by se u některých labouristů pokusila alespoň vyjednat podporu pro dohodu o odchodu z EU. O tu půjde příští vládě především.

Třetí scénář: Další volby

Na první pohled nejschůdnější řešení má však dva háčky – tím první jsou tikající hodiny a blížící se odchod Británie z EU, ať už s dohodou nebo bez. Mayová sice silácky tvrdila, že žádná dohoda je lepší než špatná dohoda, ale tomu britský byznys a velká část veřejnosti úplně nevěří. Spíše se ze strany konzervativců jednalo o pokus získat hlasy euroskeptiků, kteří chtěli odchod z EU za každou cenu, například bývalých voličů nacionalistické strany UKIP Nigela Farage. A čím déle se bude čekat na novou vládu, tím blíže bude tvrdý brexit, který nejspíše nikdo, ani Mayová, doopravdy nechce.

Druhým háčkem je to, že předčasné volby nemusí pat vůbec vyřešit. Konzervativci po posledním roce vypadají, slušně řečeno, jako hlupáci. Umožnili referendum o brexitu bez jasného plánu, jak odchod z EU vůbec uskutečnit. Aktivovali článek 50, kterým odchod z EU oficiálně započal, a hned poté vyvolali nové volby ve snaze posílit svou pozici. To nevyšlo. Je vidět, že konzervativci nemyslí příliš strategicky a dopředu, a že jejich kroky jsou často motivovány i momentální vnitrostranickou situací. V dalších předčasných volbách by tak mohli ztratit ještě více.

Spekulace na závěr: Jde vrátit čas?

Ještě před rokem nikdo nevěděl, jak aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy, kterým oficiálně začíná proces odchodu země z EU. Nakonec k tomu referendum nestačilo a podle rozhodnutí nejvyššího soudu musel vládě Mayové aktivaci článku posvětit parlament.

Stejně tak dnes nevíme, jestli jde článek 50 „odvolat“ – tedy zda je možné proces odchodu pozastavit či zrušit. Například server Businessinsider s odvoláním na uniklé dokumenty z Evropského parlamentu tvrdí, že by to jít mohlo. Musela by k tomu však dát svolení unijní sedmadvacítka.

Britové mají pro podobné situace krásný idiom: bylo by to jako „otevřít plechovku s červy“. Snaha vyřešit problém by vyvolala problémy další – červi by se rozlezli. Pokus vzít článek 50 zpět by vedl k dalším jednáním, nejspíše k dalším stížnostem u soudů, ať už britských či evropských, a k další nejistotě. Navíc by se konzervativci premiérky Mayové v takovém případě dokonale ztrapnili.


Čtěte více:

Socialista Corbyn dohání Mayovou, hrozba volebního patu děsí libru
31.05.2017 13:38
Už několikátý průzkum v pořadí naznačuje snižující se náskok britských...
09.06.2017 7:21
Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové podle průběžných výsledk...
Rozbřesk: Noční můra Theresy Mayové, britská libra zažívá další povolební šok
09.06.2017 9:23
Britská libra zažívá další povolební šok. Britská premiérka Theresa Ma...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba