Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  20.06.2017 22:54:29

20. června: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý zastavily třídenní sérii růstů a jejich hlavní indexy sestoupily z pondělních rekordních maxim. Propad cen ropy srazil akcie firem z energetického sektoru a v technologickém sektoru se zastavilo ožívání z nedávného výprodeje.

Index Dow klesl o 0,29 % na 21 467,14 bodu, S&P 500 oslabil o 0,67 % na 2 437,03 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite skončil na 6 188,03 bodu se ztrátou 0,82 %. Nejvíce ztrácely sektory energetiky, základních materiálů, telekomunikací a průmyslu, jako jediné zůstalo v plusu odvětví zdravotní péče. Index volatility VIX stoupl o 4,73 % na 10,86 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o více než tři bazické body na 2,1547 %.

Akcie ropných koncernů ExxonMobil (-0,52 %) a Chevron (-0,91 %) ztratily, což prudce oslabilo energetický sektor i hlavní indexy celého trhu. Výrazně ztratil rovněž technologický sektor, například Apple konkrétně 0,91 %. Technologie v pondělí ožily z dvoutýdenních ztrát, které plynuly z obav z jejich nadsazených cen a z rostoucích úrokových sazeb v USA.

Sílící dolar a ropa v medvědím trendu

Americký dolar na devizovém trhu druhým dnem zpevňoval a proti koši měn vystoupil na měsíční maximum. Podporují jej vyhlídky na letošní další zvyšování úrokových sazeb v USA, v nichž devizový trh utvrdila poslední vyjádření činitelů americké centrální banky. Dolarový index, který sleduje vývoj dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, uzavřel den na 97,75 bodu se ziskem 0,2 % a předtím vystoupil až na 97,87 bodu. Vůči euru dolar posílil stejným tempem na 1,1127 USD a během dne euro kleslo až na třítýdenní minimum 1,1117 USD. Proti silně klesající britské libře americká měna získala 0,9 %.

Již v pondělí americká měna vykazovala růst po slovech prezidenta newyorského Fedu Williama Dudleyho, který řekl, že navzdory slabému vývoji inflace se Fed nadále přiklání ke zvyšování úrokových sazeb. Podle něj by ekonomiku nyní ohrozilo, kdyby banka zvyšování úroků zastavila. Šéf bostonského Fedu Eric Rosengren v úterý řekl, že éra nízkých úroků v USA i jinde ohrožuje finanční stabilitu.

Trump vs. Fed: Bude centrální banka hrát podle prezidentových not?

Britská libra ztrácela. Guvernér britské centrální banky Mark Carney odrazil spekulace, že by mohl již brzy podpořit zvýšení úroků, a řekl, že chce nejprve vidět, jak se ekonomika vypořádá s nadcházejícími jednáními o brexitu.

Ceny ropy se v úterý propadly na sedmiměsíční minima a severomořský Brent se ocitl pod hranicí 46 dolarů za barel. Dolů ceny tlačí zprávy o růstu produkce v některých významných těžařských zemích, což podkopová snahu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) odstranit nadbytek suroviny na trhu.

Futures na americkou ropu WTI ztrácely přes 2 % a vstoupily do medvědího trendu, když se propadly více než 20 % pod maxima z uplynulého roku.

Těžba ropy v Libyi se podle zdroje agentury Reuters zvýšila poté, co tamní státní ropná společnost urovnala spor s německou firmou Wintershall. Růst navíc vykazuje i produkce v Nigérii. Libye a Nigérie jsou členy OPEC, ale nejsou vázány dohodou o omezení produkce. Snahu členů OPEC podpořit ceny ropy navíc podkopává růst těžební aktivity ve Spojených státech.


HLAVNÍ ÚTERNÍ UDÁLOSTI V USA 

O americké akciové bublině nemá smysl se hádat. Stačí se podívat na tohle
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688