Research (Česká spořitelna)
Investice  |  13.07.2017 09:36:56

Transferové ceny: jeden ze zdrojů naší chudoby?

Klub rozvinutých zemí OECD v pondělí zveřejnil nejnovější verzi svých „Transfer Pricing Guidelines for Multinational Enterprises and Tax Administrations“. Jedná se o příručku, která dává národním daňovým orgánům (a jejich „protivníkům“ v daňových odděleních nadnárodních firem) pokyny, jak stanovovat ceny účtované v přeshraničních transakcích mezi spřízněnými subjekty (tzv. transferové ceny), aby to vyhovovalo základnímu principu „na vzdálenost ruky“ (at arm’s length).

Tento princip značí, že navzájem příbuzné firmy mají na sebe být „jako na cizí“: pokud řekněme firma v Česku koupí od své matky v zahraničí nějakou službu, má za ni zaplatit tolik, kolik by zaplatila na trhu při nákupu stejné služby od zcela cizí firmy. Pokud by česká dcera zaplatila své matce například víc, zavánělo by to tunelováním české dcery ve prospěch zahraniční matky. Signály takovéhoto tunelování se objevují zejména v případě, že matka sídlí v daňovém ráji - v takovém případě je ono tunelování vlastně přesunem zisku do země, kde z něj celá skupina (matka i všechny dcery dohromady) zaplatí méně než v Česku.

Ověřování, že firmy stanovují transferové ceny v souladu s principem „na vzdálenost ruky“, je činnost velice složitá, zároveň však i důležitá. Jedině tak totiž dokážou daňové úřady v dané zemi zajistit, že zisk nebude nekontrolovaně a v rozporu s principy daňového práva odtékat za hranice například skrze poskytování nejrůznějších prapodivných poradenských a jiných služeb.

Aktivita OECD (celkově shrnovaná pod zkratku BEPS, tj. „Base Erosion and Profit Shifting“) má podporu dokonce i ze strany G20, zřejmě proto, že přesouvání zisku se už začíná dotýkat i některých méně rozvinutých zemí. Že se velmi pravděpodobně týká i Česka, naznačuje například výzkum Petra Janského. Ten například zjistil, že české firmy s vlastníky v daňových rájích mají nápadně vyšší zadlužení vůči svým vlastníkům – přitom právě poněkud nadsazené úroky z takovýchto dluhů jsou jedním typem transferové ceny, která není „na vzdálenost ruky“, protože uměle zvyšuje zisk vlastníka na úkor zisku místní firmy. Tato a všechny ostatní formy neoprávněného vyvádění zisku z Česka samozřejmě vedou k nižším daňovým výnosům, slabší pozici českého fiskálu, nižšímu prostoru mj. pro veřejné investice, a tedy nakonec i k pomalejšímu růstu bohatství naší ekonomiky.

Michal Skořepa


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688