Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.08.2017 17:03:04

BP dluží tolik, co nikdy. Za čtvrtletí je ale na svém

Pokud těžební koncerny dělají všechno proto, aby unikly přízraku v podobě nižších cen ropy, má BP ještě jednoho kostlivce ve skříni. Těžební gigant doplácí na sedm let starou katastrofu v Mexickém zálivu. Pokračující platby za havárii na ropné plošině Deepwater Horizon šroubují vzhůru její dluh, který ke konci června narostl na rekordních téměř 40 miliard dolarů. Investoři ale v dnešních kvartálních číslech našli důvod k optimismu a akcie v Londýně rostly naposledy o 2,8 procenta.

Investory se společnost snaží uklidnit tvrzením, že dluhové břemeno jí pomohou odlehčit peníze z odprodeje majetku, zatímco platby za katastrofální únik ropy z dubna2010 se ve zbytku letošního roku sníží. Stabilizace cen černého zlata mezitím napomohla tomu, že společnost dokázala zachovat dividendu (0,1 USD/akcii) a z hlediska zisku se ve druhém čtvrtletí vrátila do černých čísel.



Upravený zisk za druhé čtvrtletí dosáhl 684 milionů USD, což je meziročně pokles o 5 procent, jenomže trh počítal s číslem ještě o necelou třetinu nižším. Výsledkem, který dopad nad očekávání, tak BP následovala svoje evropské konkurenty Shell a Total, kteří svými zisky příjemně překvapili minulý týden. Čistý dluh ale ke konci června dosahoval 39,8 miliardy USD a byl o 8,9 miliardy vyšší než před rokem. Aby se dále nezadlužovala, bude BP potřebovat, aby ceny ropy pokračovaly v cestě nahoru - nebo aby alespoň neklesly, podotkl Bloomberg.


„Nepřestáváme nastavovat BP na prostředí nových cen ropy a nadále se úzce zaměřujeme na náklady, efektivitu a kázeň v kapitálových výdajích,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Bob Dudley.  Finanční ředitel Brian Gilvary se investory pokusil uklidnit poukazem na solidní provozní cash flow v prvním pololetí, který na organické úrovni překonal kapitálové výdaje.

Ropné odvětví se snaží vzpamatovat se pádu cen ropy, kterou jsou oproti roku 2014 nyní zhruba poloviční. Několik největších evropských těžařů už naznačilo, že se vracejí k růstu. Zmíněná Royal Dutsch Shell dokázala ze svých operací generovat ve druhém čtvrtletí skoro stejně, jako když byl barel nad 100 dolary. Mnoho těžařů ale pořád závisí na odprodejích aktiv a na poukázkových dividendách.

Pokud jde o BP, ta dokázala ze svých operací za sledované čtvrtletí vytvořit provozní cash flow 4,9 miliardy USD (včetně plateb za ekologickou katastrofu), což už není daleko částkám z roku 2012 a 2013, kdy byla ropa na dvojnásobku. Zhruba 4,3 miliardy USD přitom v prvním pololetí padlo na platby za katastrofu v Mexickém zálivu. Je to nicméně podstatná část celkových letošních plateb, které firma nadále vidí na 4,5 až 5,5 miliardy. Pokud jde o divestice, za celý letošní rok plánuje odprodat majetek ve stejném objemu, tedy za až 5,5 miliardy USD.

Na výsledcích firmy se podepsal odpis 750 milionů USD pramenící z rozhodnutí BP vzdát se 50procentního podílu na prospekci zemního plynu v nalezišti v angolských pobřežních vodách, protože ho neshledala komerčně atraktivním. V produkci ropy i zemního plynu BP nicméně letos zahajuje sedm projektů, což je největší roční počet v historii firmy.

Vývoj akcií BP na burze v Londýně za posledních 5 let do pondělí 31. července v porovnání s akciemi Shellu obchodovanými tamtéž:

Zdroje: BP, Bloomberg, Patria.cz, ČTK

 

 

 
 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688