Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.08.2017 18:47:56

Ochlazení se bude do střední Evropy vkrádat neochotně, nakonec ale přijde

 

Zažíváme velmi teplou epizodu povětrnostní situace nad Evropou a minimálně do začátku příštího týdne se výrazněji neochladíme. Slabé ochlazení sice přinesla středeční studená fronta, teploměry však stoupaly i tak ke 29°C, někde překročily i tropickou třicítku. V dalších dnech budeme muset skousnout pokračující vlnu tropických teplot, která bude výraznější na jižní Moravě a naopak tolik se nezapotí na severozápadě Čech. Přinášíme přehled, jak to současné výpočty modelů očekávají s vývojem počasí.

Přetlačovaná horkého a chladnějšího vzduchu začne kolem neděle. Do té doby budou odpolední teploty stoupat k rozmezí 26 až 32°C v Čechách a 28 až 34°C na Moravě. V neděli by se měly dostavit první frontální bouřky a teplota v Čechách by mohla poklesnout na 22 až 26°C, na Moravě lze ještě očekávat teploty 27 až 31°C. Další vpád chladnějšího vzduchu by se mohl dostavit v úterý. V daný den už zase budou teploty na východě republiky až do 31°C. Silné bouřky od západu by měly situaci zchladit.

Teprve po tomto druhém očekávaném ochlazení by se mohly teploty na našem území dostat pod letních 25°C, a od veder by tak přišla úleva. Milovníci horkého počasí nemusí zoufat, aktuální vysoké teploty zřejmě nebudou během léta ještě ty poslední. Samostatnou kapitolou jsou tropické noci, které aktuální počasí doprovází. Teplota během nich neklesá pod 20°C a jsou typické spíše pro Středomoří. V pátek, sobotu i neděli ráno mohou tropické noci na východě republiky opět nastat. Vyloučeny nejsou ani v Praze, kde je významný tepelný ostrov města.

Až na pár nešťastných lokalit se v posledních dvou týdnech zmenšilo sucho na drtivé většině míst republiky. Regiony, kde sucho přetrvává a výrazně se prohloubí díky vlně veder, jsou Pošumaví, Kroměřížsko a Vsetínsko. Ke zlepšení situace došlo na Třebíčsku, Znojemsku, Pardubicku a částečně také v Hornomoravském úvalu. Jižní Morava se ale v dalších dnech stane obětí silných veder, takže zejména tam se sucho vrátí ve velkém.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty