TNBiz (TN.cz)
12.08.2017 22:24:47

Perseidy dosáhnou maxima! Víme, odkud a kdy je nejlépe pozorovat

Hlavy vzhůru! Už v dnes v noci se na obloze odehraje hotové nebeské divadlo. Meteorický roj Perseid, který je na noční obloze viditelný od 17. července, dosáhne maxima.

Na obloze je můžete vídat už od poloviny července, v noci ze soboty na neděli ale bude činnost Perseid dosahovat maxima. Úkazy, které lidé nazývají padání hvězd, jsou způsobeny hořením meteorů při průchodu atmosférou.

V maximu počty dosahují mezi 60 až 110 meteory za hodinu. "Letošnímu pozorování nepřejí tak dobré podmínky jako v loňském roce. Problém je s Měsícem, který v noci maxima Perseid vychází zhruba hodinu a půl po setmění a pak bude svým svitem rušit pozorování," říká Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Ideální je se na Perseidy podívat 12. srpna hned zvečera nebo následující noc z 13. na 14. srpna, kdy Měsíc vyjde o půl hodiny později. Meteory z roje Perseid ale budeme moci pozorovat až do 20. srpna, jen jich bude méně a méně, ke konci už jen jednotky za hodinu.

Perseidy můžete pozorovat vždy jednou ročně, a to tehdy, když se naše Země pohybuje v proudu drobných částic, které za sebou zanechává na své dráze kolem Slunce mateřská kometa Swift - Tuttle, která meteorický roj Perseid vytváří.

Ve skutečnosti se nejedná o padající hvězdy, jak si mnozí lidé myslí. "Kdyby hvězdy padaly z nebe takovou četností, jak je tomu v případě Perseid, moc by jich na nebi po těch stovkách let nezbylo," vysvětluje Suchan.

 

Kde jsou nejlepší místa na pozorování?

Ve městech si Perseidy příliš neužijete, nejlepší je najít si co nejtmavější místo s výhledem. "Tedy dál od měst, kde je obloha příliš světlá světelným znečištěním a slabé meteory zde neuvidíme. A pak například na louce, kde je rozhled až k obzoru. Meteory se totiž objevují na celé obloze," radí Suchan.

Meteorický roj můžete pozorovat i během akcí organizovaných na hvězdárnách. Vsetínská hvězdárna má 12. srpna od 21 do 23 hodin pozorování pro veřejnost, prohlédnout si oblohu dalekohledem budete moci i před Muzeem Jizerských hor a u chaty Prašivá ve Vyšních Lhotách.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty