TNBiz (TN.cz)
12.08.2017 22:15:06

Nejprve se zatáhla obloha, pak Chorvatsko zasáhla vodní smršť!

Chorvatsko, podobně jako další země Evropy, v poslední dnech odolávalo silným bouřím. Na několika místech bylo možné zpozorovat i velmi unikátní přírodní jevy - jako třeba bouře derecha, nebo vodní smršť.

Bouře mohou napáchat velké škody, také je ale někdy doprovázejí zvláštní jevy, které člověku opravdu dokážou vyrazit dech. Lidé na Kroměřížsku pocítili sílu kulového blesku (jak se projevuje, se dočtete zde), na Náchodsku sledovali řádění větrné smršti, která za sebou nechala desítky poškozených domů. Podle meteorologů se dokonce nejspíš opět objevil unikátní jev, o kterém se dříve myslelo, že je jen v USA - bouře derecho. Jak se projevila tato bouře v Polsku můžete vidět na následujících videích:

O bouřích v ČR čtěte více: Náchodskem se prohnala větrná smršť, poškodila desítky domů! a Českem se prohnaly silné bouřky.

I přes to všechno se ale zřejmě ta nejpůsobivější podívaná, která poukazuje na ničivou sílu přírody, neodehrála v Česku, nýbrž v Chorvatsku. 

Oblíbenou dovolenkovou destinaci během dvou dnů zasáhly silné bouře doprovázené mohutnými blesky a speciálními shelf cloudy (nízké horizontální mraky), ale také vodní smršť, tedy jakési tornádo nad vodou.

Unikátní podívaná vzniká obvykle kondenzací vodní páry. Úroveň vody na místě, kde se jí dotýká, dokáže zvednout až o metr! Vodní smrště bývají obvykle slabší než pozemní tornáda, není to však pravidlem. V Chorvatsku žádné škody naštěstí nenapáchala, způsobila ale hotovou senzaci.

 Vodní smršť u ostrova Korčula (Chorvatsko):

Poloostrov Pelješac (Chorvatsko):

Shelf cloud nad městem Umag (Chorvatsko):

Shelf cloud u Novigradu:

Blesky u města Crikvenica:

Shelf cloud ve městě Poreč:


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty