TNBiz (TN.cz)
13.08.2017 21:19:25

Chystáte se na houby? Víme, kde rostou i kam nemá cenu chodit

Houbařská sezóna není letos nijak slavná. Někde sice nosí lidé z lesů plné koše, jinde jsou ale rádi za každou prašivku. Za menší úrodu mohou extrémně vysoké teploty a dlouhodobé sucho. Lepší by podle mykologů mohla být situace na přelomu srpna a září.

Hub je letos méně než v loňském roce, a to co do počtu, tak množství druhů. Podle mykologů houby rostou, ale ne všem je situace stejně nakloněna. "Pokud jde o místa s aktuálně nepříznivými podmínkami pro růst hub, snad nejhůře na tom je jižní Morava. Naopak, lépe jsou na tom oblasti podhorských a příhraničních lesů. Pokud jde o níže položená místa, po deštích tam rostou houby hlavně v dubohabřinách kolem rybníků," popisuje Aleš Vít z České mykologické společnosti.

Nejčastěji houbaři nosí v těchto dnech z lesů hřibovité druhy. "Z ostatních hub se postupně a v hojnějším počtu rozrostly holubinky, ryzce a muchomůrky. Z jedovatých druhů nyní rostou muchomůrky zelené, tygrované a jízlivé," dodal Vít.

Podle webu naHoubách.cz, kde se houbaři chlubí svými úlovky, rostou také na Vysočině a ve středních Čechách. V následujících dnech by ale mohla být situace příznivější i na jiných místech. Téměř v celé republice vydatně prší a přibližně za týden by se to mohlo v lesích projevit.

Plný koš hříbků, kovářů a masáků nasbíral houbař s přezdívkou Spicnik v Uhlířských Janovicích. Nezabralo mu to ani dvě hodiny, chlubil se na webu nahouby.cz. "Včera v okolí Českých Žlebů na Šumavě - půl košíku lišek, jeden obrovský křemenáč a jeden hřib kovář. Po nočním dešti se, myslím, situace zlepší," doufám Mitch.

Rostou houby i u vás? Pochlubte se nám svými úlovky na náš facebook! Děkujeme.

Úlovky hlásí také Jirka z Vysočiny. "U Bohdalova asi deset pěkných praváků, z toho zdravé tak čtyři, 16 kovářů, něco růžovek a lišek. Víceméně kolem cest. A na jedné borovici dva krásné kotrče, skoro 1,2kg," pochvaloval si.

Nové hříbky začínají růst také na jihu Čech. "Okolo Žofínského pralesa v Novohradských horách hodně starých hub, ale začínají se klubat lišky a jdou čerství masáci a šedivky. Z hřibovitých jeden krásný čerstvý pravák a starší kovář. Hodně plesnivých babek," napsal Diego. 

Komentáře ale přidávají také zklamaní houbaři. "Byla jsem se podívat poblíž Chocerad a v lese není vůbec nic. Od začátku sezóny tady skoro ještě nic nerostlo, je tu totální sucho, i když občas zaprší. Minulý týden jsem byla v lesích blíže Sázavy - směrem k Ostředku, našla jsem jen pár suchých hříbků a vetché růžovky," postěžovala si Baloo.

"V okolí Bunče vůbec nic, ani houba - sucho," popsal Petr situaci na Zlínsku. "Za dvě hodiny v lese jenom tři babky, čtyři modráci, jedna růžovka a jeden starý hřib. Zatím je to bída," hlásí Coudyman z Včelnicka na Jindřichohradecku. "Dnes ve Strašicích krásná procházka lesem, houbaření nula," posteskl si houbař z Plzeňska.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty