Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švejnar o privatizaci: Měli jsme prodávat i do zahraničí, bylo by na reformy

Švejnar o privatizaci: Měli jsme prodávat i do zahraničí, bylo by na reformy

23.05.2011 16:32
Autor: IHNED.cz

Profesor Jan Švejnar emigroval v 17 letech za rodiči do USA. Ekonomické vzdělání získal nejprve na prestižní Cornellově univerzitě ve státě New York (bakalářský titul) a poté pokračoval v magisterském a doktorandském studiu na Princetonské univerzitě ve státě New Jersey.

Jan Švejnar už v roce 1989 publikoval svou studii Strategie ekonomické transformace Československa a od té doby se stal pravidelným komentátorem československé cesty privatizace.

Na počátku devadesátých let se účastnil i klíčového jednání v Kolodějích. Rozdělení státního majetku soukromému sektoru doporučoval ne-kuponovou metodou. Cílem jeho metody byla maximalizace zisku z prodeje majetku pro stát. Peníze chtěl použít na potřebné státní reformy.

Jaký je zpětný pohled Jana Švejnara na průběh české privatizace?

Můj argument byl zhruba takový – podívejte se, situace se hroutí například v Polsku a Rusku, kde je vysoká inflace. Východní Německo a Československo byly z tohoto úhlu pohledu jedinečné. Byli jsme schopni centrálně plánovaný systém, ačkoliv samozřejmě nebyl perfektní, udržovat v relativně funkčním stavu. Lidé v Československu prostě žili a celkově vzato to nebyl zas až takový kolaps jako třeba v Polsku.

Byla tedy podle vás privatizace českou cestou tou nejšťastnější variantou?

V této otázce jsou ve skutečnosti skryty dvě odpovědi. Jedna věc je, jak to bylo vše vymyšleno, a druhá, jak to bylo uskutečněno. Hodnocení je pak díky tomu poněkud rozporuplné. Na začátku se říkalo, že česká cesta bude rychlejší než například maďarská. Nakonec ale Maďaři, kteří prodávali zájemcům s nejvyšší nabídkou a vydělali tak hodně peněz pro státní pokladnu, ji dokončili prakticky jen o rok později, resp. prakticky ve stejnou dobu. Mé hodnocení české cesty se v čase zhoršilo i proto, že až teď je vidět, do jaké míry se tunelovalo, že právní řád úplně nefungoval a že na tom stát vlastně nic nevydělal.

Světová banka ve výsledku tu naši cestu privatizace nedoporučuje. Proč?

Ze začátku si všichni mysleli, že je to ta nejlepší varianta, ostatně Světová banka ji sama doporučovala. V momentě, kdy se pak dělala všechna možná hodnocení a zjišťovalo se, do jaké míry ty privatizační techniky fungovaly, nebo nefungovaly, do jaké míry podniky krachovaly, nebo nekrachovaly, Světová banka svůj názor změnila. Já jsem s kolegy udělal studii o tom, jak se privatizovaly podniky do zahraničních rukou. Z výsledku je jasně patrné, že podniky se zahraniční účastí si v průměru vedou výrazně lépe. Navrhoval jsem, aby se výtěžek použil například na financování penzijní a zdravotnické reformy, které se teď snažíme dělat horkou jehlou a nemáme na to peníze.

Proč se tedy neprivatizovalo primárně zahraničnímu kapitálu?

Tam zafungovaly jasné zájmy lobbistických skupin. Klíčový problém byl v tom, že se pro privatizaci nepřipravil kvalitní právní rámec. Začátkem února 1990 jsme se sešli v Kolodějích, kde jsem přednesl svou variantu rozdělení akcií občanům „ne-kuponovu metodou“.

Kromě Dušana Třísky, Tomáše Ježka a dalších tam byl i jeden právník z Bruselu, který navrhoval, že by Evropská unie mohla do Československa poslat desítky vlastních specialistů. Lidí, kteří tehdy akorát dokončili právní rámec rodící se EU.

Nabídka tedy zněla tak, že by nám EU pomohla naroubovat evropský právní systém na naše prostředí, protože – jak správně zdůrazňovali – „stejně do té Evropy dříve nebo později budeme muset vstoupit". Výsledkem byl rok čekání na spuštění reforem. Silný a funkční právní rámec se ale stejně nevytvořil.

A dalo se to za ten jeden rok reálně stihnout? Dušan Tříska tvrdí, že ani teď, 19 let od spuštění první vlny privatizace, by nebylo právní prostředí na takovou změnu dostatečně připravené...

Dušan Tříska mi sám říkal, jak napsal zákon za půl hodiny. Zákony se tvořily, akorát se nevyužilo expertýz silné skupiny právníků, kteří se tímto zabývali už několik let v EU. Byla tu možnost postupovat jasně a cílevědomě. Jestli a kolik by se toho za rok vytvořilo při této variantě, to je otázka. Rozhodně by ale ten výsledek byl výrazně konzistentnější. Ty zákony by se vzájemně podporovaly, doplňovaly, aby prostě všechno bylo sladěné. To se ale bohužel nestalo.

Takže jsme tu tak trochu objevovali už jednou objevené...

Ano, přesně tak. A co je nejhorší, nebylo to nezbytné… Je tam totiž zajímavá i ta věc, že jsme vlastně dostatečně neuplatňovali ani ten právní rámec, který existoval. Takže když docházelo k tunelování fondů, všechna média na to upozorňovala, ale nebyla tu možnost chytit pachatele při činu, protože ten právní rámec nebyl prostě dostatečně silný.

Když si to srovnáte s Polskem, kde byli ochotni použít kombinaci starého a nového justičního řádu...

Podle toho, co se dalo použít, pak šli po lidech, kteří tunelovali a rozkrádali.

iHNed

IHNED.cz dále doporučuje 

19 let poté: Miliardy korun stále leží na "mrtvých účtech" kuponové privatizace
 
"Otec privatizace" Tříska: Do ekonomiky jsme hodili pumu, jsme spokojeni

Seriál článků a příspěvků k 19. výročí kuponové privatizace


Váš názor
  •  
    24.05.2011 12:48

    To si moc nevyberete. Maďaři možná vydělali víc a stejně jim teď hrozí bankrot. Jestli si ale Švejnar myslel a dodnes myslí, že to tady v podstatě fungovalo a privatizace se dělala proto, aby se naplnila státní pokladna, tak je jenom dobře, že ho k tomu nepustili.
    stenolez
  • Jako by se v USA nekradlo
    23.05.2011 23:22

    A co ty subprime hypotéky, které rozjely krizi v USA, nebo pan Maddof se svým letadlem které odvezlo penze důchodcům. Navíc oni potřebovali vytvořit vlastní střední třídu, nebo pravici, nebo zbohatlíky - jak je libo - aby je měl kdo volit. Řekl bych, že jiný způsob privatizace by přinesl i jiné zlodějiny a možná horší. Kapitalismus je totiž na zlodějinách založený. Konkurenční boj - znič bližního svého, jinak zničí on tebe. Čím menší mzdové náklady tím větší zisk... to jsou pořád platné evergreeny kapitalismu. Zdraví B007
    Bolševik007
  • Prodavat do zahranici?
    23.05.2011 17:40

    No jiste! Jenze to by slepy hrdy narod neprenesl pres srdce. Jeste ted jsou lide, kteri zvani o cizacich, kteri nam ukradli Skodovku. To jsme meli kliku, ze ji ukradli...
    hm
    • Re: Prodavat do zahranici?
      23.05.2011 18:40

      Jako bych to slyšel: "Přece nebudeme pod diktátem Bruselu" atd. Ono se to pak nedá tak nějak "počesku" rozkrádat, že, když nám třeba z Bruselu nařídí prokazování původu peněz... Jakákoliv vláda z Bruselu je lepší, než ta naše. Klidně bych předal celé vedení tam.
      sgt.Mike
      •  
        23.05.2011 22:14

        Vážený, čirá demagogie. A co RVHP, to by jste zpátky nechtěl ? Soudruzi v Bruselu by Vám to nalajnovali jako postaru, jen by jste koukal. Však je to tam samej bolševik.
        Peté13
        • to Peté
          24.05.2011 9:46

          Myslel jsem, že umíš lépe argumentovat. Takhle hospodsky je snad pod Tvou úroveň. Brusel a RVHP je nebe a dudy. Možná je příliš demokratický. Ale jeho největší chybou je, že se snaží sundat s piedestalu USA, aniž by byl schopen jej nahradit něčím pro nás lepším.
          /eye/
          • Re: to Peté/eye
            24.05.2011 10:11

            Z clanku je zrejme, ze na stejnou uroven argumentace narazil i pan Svejnar...
            hm
          • Re: to Peté
            24.05.2011 9:49

            Proč KB neuvádí skutečný stav nesplacených úvěrů a vytváří velmi nízké rezervy vzhledem ke skutečnosti v současné době.
            ?
        • Produkce leštěných prdů
          24.05.2011 7:36

          Pořád lepší než ekonomické hokuspokusy našim "kapitánů" Klause, Dyby, Kočárníka a spol., které spočívaly v hledání ekonomického dna. Už jste asi zapoměl na 36 zkrachovalých bank, dvoucifernou inflaci a růst HDP v záporných číslech. http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2002120701
          sgt.Mike
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y