Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Zápisky z letní dovolené, aneb koláž obrazů z přehřáté ekonomiky

Rozbřesk: Zápisky z letní dovolené, aneb koláž obrazů z přehřáté ekonomiky

29.08.2017 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Návrat z letní dovolené může být prospěšný nejen proto, že si v práci člověk odpočine od dětí, ale také proto, že se může s kolegy podělit o své zážitky z cest. Ty v případě analytika zkoumajícího ekonomiku mohou být i trochu jiné, než když si je namodeloval u pracovního stolu v kanceláři. Mikroekonomická zkušenost z reálného světa během letní dovolené v ČR přitom mohla poskytnout hned několik indicií, že se nám ta naše malá ekonomika pěkně zahřívá.

První indicie o přehřátí ekonomiky se dostaví hned poté, co se vydáte prakticky jakýmkoliv směrem autem. Na každé jen trochu větší komunikaci se pohybuje až nezvyklé množství kamiónů. To svědčí nejen o tom, že snaha domácích elit udělat z Čechů skrze investiční pobídky a podhodnocenou korunu národ skladníků slavila úspěch, ale také, že konjunktura v Evropě a u nás sílí a zboží se přepravuje všemi směry.

Další mikroekonomickou známkou, že sýpky jsou plné a přišla doba hojnosti, jsou pak plné hotely, penziony a restaurace. Neplatí to samozřejmě paušálně, ale “zážitek” z turisticky atraktivnějších míst v ČR je takový, že lidé nemají hluboko do kapsy a turistický průmysl jen kvete. Nedílnou součástí tohoto dojmu je pak to, že provozovatelé českých rekreačních a restauračních zařízení již našli to, čemu makroekonomové po anglicku říkají “pricing power”, aneb že se nestydí zvedat ceny svých služeb.

A konečně, nedílnou součástí přehřáté ekonomiky jsou nejen zvyšující se ceny služeb a také třeba formující se bubliny na trzích aktiv. Perličkou z letní dovolené na toto téma byl nechtěný poslech několika minutové seriózní reportáže na hlavní české veřejnoprávní rozhlasové stanici o tom, jak běžní lidé v ČR mohou “investovat” do bitcoinů.

Možná, že jsou vaše (mikro) dojmy z letní dovolené v českých zemích jiné, ale dovolím si pochybovat o tom, že byste dospěli k zásadně jinému (makroekonomickému) úsudku. Neboli že v naší ekonomice je slabá poptávka, ceny stagnují, a tudíž je žádoucí, aby úrokové sazby byly co nejdéle blízko nuly a koruna byla pokud možno co nejslabší.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna zůstává v klidu a bez větší volatility se obchodování obešlo i na začátku nového týdne. Z domácích událostí budou tento týden nejzajímavější zpřesněná data o HDP za druhý kvartál a index podnikatelské nálady v průmyslu za srpen. Obojí však bude zveřejněno až v pátek.

Uvidíme, zda dnes koruna lehce znervózní v souvislosti s další eskalací napětí mezi Severní Koreou a Japonskem / USA. 

EURUSD + zahraniční FX

Bezpečné měny v čele s jenem včera před půlnocí prudce zpevnily poté, co Severní Korea včera vyslal balistickou raketu, která přeletěla Japonsko. Z nárůstu geopolitického napětí naopak nijak nedokázal profitovat dolar, který oslaboval již v průběhu včerejší seance. Dolaru nepomohl mizerný výsledek obchodní bilance za červenec, který je negativní zprávou pro růst (HDP) v tomto čtvrtletí.

Jinak hlavní devizové trhy budou vyčkávat spíše na zítřek, kdy jsou na pořadu dne data za německou (a španělskou) inflaci a ADP report z amerického trhu práce. Eurodolar před dnešním začátkem evropského obchodování pokořil psychologickou hranici 1,20.

Ropa

Cena ropy Brent se i nadále pohybuje v okolí 52 USD/barel. Trh s ropou sice rovněž znervózněl po dalším severokorejském raketovém testu, avšak ten nijak zásadní cenový rozruch nezpůsobil.

Důležitější je stále dopad hurikánu Harvey, který má za následek zejména růst cen benzínu v USA. Na pobřeží Mexického zálivu je totiž umístěno významné množství rafinerií, jež jsou kvůli hurikánu odstavovány. S tím jde i tlak na pokles cen americké ropy WTI, po které je tím pádem menší poptávka.

Akcie

Americké akcie v pondělí neměly impuls ani z makrodat ani z korporátních výsledků firem, a tak zavřely kolem nuly. Dow Jones Industrial Average klesl o desetinu procenta a v rámci indexu se nejlépe dařilo akciím Home Depot (+1,2 %), S&P 500 přidal 0,1 % a technologický Nasdaq Composite posílil o 0,3 %. Index volatility VIX kosmeticky zpevnil o 0,4 % na 11,32 b. Ze sektorů nejvíce posílily farmacie (+0,6 %), naopak nejvíce propadly energetici (-0,5 %).

CEO firmy Expedia (-4,5 %) Dara Khosrowshahi, byl vybrán jako nový šéf společnosti Uber. Amazon (+0,1 %) oficiálně převzal Whole Foods a slibuje snížení cen a speciální slevy pro své členy s Prime servisem. Gilead Sciences (+1,2 %) koupí Kite Pharma (+28 %) za 11,9 mld. USD v hotovosti.


 

Čtěte více:

Rozbřesk: Německé exportní tažení pokračuje
24.08.2017 9:39
Indexy nákupních manažerů potvrdily dobrou kondici ekonomik eurozóny. ...
Rozbřesk: Optimismus válcuje jednu ekonomiku za druhou
25.08.2017 9:16
Ještě než týden naplněný měkkými daty završí, doufejme, jasná slova z ...
Rozbřesk: Jackson Hole + nejistota před zářijovou ECB = silné euro
28.08.2017 9:16
Eurodolar sledoval ke konci týdne s napětím slovní přestřelky v Jackso...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)