Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Koruna hledá směr a vyčkává na ECB i na domácí čísla…

Rozbřesk: Koruna hledá směr a vyčkává na ECB i na domácí čísla…

04.09.2017 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Supersilný růst Česka posunul korunu do těsnější blízkosti 26,00 EUR/CZK. Sílu na zdolání psychologické hranice však česká koruna zatím nemá a bude ji pravděpodobně těžko sbírat i v průběhu tohoto týdne.

Globální trhy včetně koruny budou v prvé řadě zajímat výsledky čtvrtečního zasedání ECB. Ta bude mít zapeklitý úkol. Nová prognóza sice potvrdí rychlejší růst, ovšem bude se muset popasovat s výrazně silnějším kurzem eura, které se bude promítat do nižší inflace. Mario Draghi tak bude sice chtít otevřít debatu o blížícím se konci měnové expanze, ale současně nebude chtít dát euru záminku k dalším ziskům. Jak na to? Může se snažit “mlžit”, neříkat nic konkrétního a odkládat zásadnější rozhodnutí na říjen, popřípadě na úplný konec roku. Je však otázkou, zda “mlžení” trhy v této chvíli jenom neznejistí. Pokud by šlo super-nízké globální napětí (index strachu VIX je opět poblíž historických minim) po ECB vzhůru, podepíše se to pravděpodobně i na koruně.

Ta ovšem může být v tomto týdnu i ve vleku domácích událostí. V pátek jsou splatné pokladniční poukázky za více než 25 miliard euro (a v dalších týdnech splatnosti narůstají). Bude zajímavé vidět, zda zahraniční hráči neztratí po jejich splatnosti chuť sázet na zisky koruny. Pokud by i ve světle vyššího napětí na globálních trzích “ztráceli trpělivost”, koruně nebude příliš do zpěvu.

Na druhé straně nás na domácí scéně čeká i jízda prvními českými makrodaty za třetí kvartál - červencový maloobchod, stavebnictví, průmysl, zahraniční obchod a v neposlední řadě srpnová nezaměstnanost. Čísla by měla i po super-silném druhém kvartále potvrdit pokračující růst české ekonomiky ve druhé polovině roku. To by mohla být pro korunu naopak dobrá zpráva, zvlášť kdyby byly slyšet další jestřábí hlasy z ČNB.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna zareagovala na pozitivní revizi již tak silného růstu posunem do těsnější blízkosti 26,00 EUR/CZK. V tomto týdnu ji může hnát do defenzivy ECB a současně maturující pokladniční poukázky v závěru týdne. Na druhou stranu domácí čísla by měla opět potvrdit velice slušnou kondici české ekonomiky.

EURUSD + zahraniční FX

Dolar utrpěl v pátek pouze přechodné ztráty a následně začal posilovat. Ani akciové trhy se čísly z trhu práce nenechaly rozházet a připsaly si v pátek zisky. Ty jsou výrazné zvláště v Evropě, které pomáhá oslabení eura.

Udržet dobrou náladu následně pomohly další statistiky ze zámořské ekonomiky, konkrétně index ISM. Ten slušně překonal očekávání, dostal se na několikaleté maximum a naznačil lepšící se kondici průmyslu během třetího kvartálu. Eurodolar již rovněž přes víkend nereagoval na zprávy ze Severní Koreji, která “prý” úspěšně otestovala vodíkovou bombu.

Tento týden se sice na trzích rozběhne opatrněji, neboť dnes je v USA svátek (práce), v jeho průběhu se však nudit rozhodně nebudeme. Kromě několika důležitých dat budou trhy konfrontovány především ve čtvrtek se zasedáním ECB, které bude důležité nejen pro eurodolar, ale i ostatní evropské měny včetně libry, zlotého a forintu. V USA vystoupí několik vlivných centrálních bankéřů, kteří by měli trh začít připravovat na další restriktivní krok Fedu (spuštění kvantitativního utahování na zasedání 20. září).

Ropa

Cena ropy Brent začíná nový týden nad 52 USD/barel. Dopad hurikánu Harvey pomalu odeznívá a pozornost se tak stáčí k tomu, za jak dlouho jsou rafinerie schopné vrátit se k standardnímu provozu.

Zajímavá data mezitím přišla z USA, kde byly zveřejněny zpřesněné odhady tamější produkce ropy za červen. Ta podobně jako i květnová čísla ukázala významnou negativní revizi (cca 200 tisíc barelů denně), což znamená, že reakce “břidlicářů” byla o něco méně pružná, než se zdálo z populárních týdenních dat.

Akcie

Hlavní americké trhy v pátek zavřely se ziskem. Dařilo se jak indexu S&P 500, který přidal 0,20 %, tak i index Dow Jones, který zavřel o 0,18 % silnější. S menším ziskem zavřel také technologický index Nasdaq (+0,10 %). Nejlépe ze sektorů se dařilo základním materiálům a energiím.

Při pohledu na jednotlivé tituly nalezneme pozitivní vývoj u akcií z automobilového sektoru. Konkrétně u společností Ford +2,90 % a GM +2,24 %. Ze zmíněných sektorů lze spatřit velice pozitivní pohyb u společností Chesapeake (+3,30 %), Alcoa (+2,64 %) a Arcelormittal (2,47 %).

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Zápisky z letní dovolené, aneb koláž obrazů z přehřáté ekonomiky
29.08.2017 9:14
Návrat z letní dovolené může být prospěšný nejen proto, že si v práci ...
Rozbřesk: Silný růst a stagnující koruna mohou ČNB dotlačit k růstu sazeb již v září
30.08.2017 9:12
Dolar dál ztrácí půdu pod nohama a včera se vůči euru propadl na nejsl...
Rozbřesk: Dopady hurikánu Harvey na trh s ropou jako z učebnice
31.08.2017 9:12
Hurikán Harvey dále pustoší jih USA. Uvidíme, jaké bude mít nakonec ek...
Rozbřesk: Trh práce táhne českou ekonomiku k silným výkonům…a ČNB k vyšším sazbám
01.09.2017 9:12
Okurková sezóna jako by dolehla i na evropské statistiky. Ty včera kro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data