Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.09.2017 09:13:57

Rozbřesk: Jak mohou trhy reagovat na německé volby?

Poslední průzkumy volebních preferencí hovoří jasně - první a druhá místa ve víkendových volbách v Německu jsou “rozdaná”. O co se tedy hraje? O nic méně než o místo třetí a budoucí podobu koalice.

Německé akcie a reálná aktiva by pravděpodobně nejvíce ocenily silné zisky liberální FDP, které by umožnily sestavit Angele Merkelové pravicovou koalici. Obě dvě strany jsou si v řadě bodů programově blízko, koaliční jednání by nemusela trvat dlouho a průsečík programů dává šanci na reformy uvolňující v delším období ruce rychlejšímu růstu produktivity. Pravicová koalice by pravděpodobně byla nejvíce fiskálně obezřetná, prosazovala by investice do vzdělání, nižší zdanění příjmů a integraci migrantů by šila podle potřeb německého průmyslu. Trochu skeptičtěji by pravicovou koalici mohly přijmout ostatní trhy v eurozóně - byla by méně otevřená hlubší integraci eurozóny prosazované Francií. To by se mohlo negativně projevit na kreditních maržích především na italském dluhu (s blížícími se volbami v Itálii).

Naopak horším výsledkem pro trhy by z počátku byl slabý výsledek FDP a silné zisky nacionalistické AfD. V tom případě by nejpravděpodobnější variantou bylo pokračování velké koalice. Toho se trhy rozhodně nebojí, problém ovšem je, že velká koalice CDU/CSU a SPD by se dnes formovala složitěji než v roce 2013. A to proto, že se obě dvě strany a především SPD vzdálily v programech od politického středu. Již v roce 2013 trvalo sestavení velké koalice skoro čtvrt roku. Dnes by to bylo ještě složitější. Právě proto by prvotní reakce trhů na silné zisky AfD a “vynucené” pokračování velké koalice byla v nejlepším případě neutrální… (jiné koaliční varianty jsou málo pravděpodobné). Ve finále by ovšem velká koalice znamenala pravděpodobně rozpočtově expanzivnější vládu, ochotnou jít do hlubší ekonomické integrace v rámci eurozóny. Taková koalice by mohla rozvázat ruce ECB a otevřít jí prostor k rychlejšímu ukončení měnové expanze. To by mohlo hrát časem do karet euru. A mohli bychom to pocítit i v Česku - konec měnové expanze v eurozóně může ohrozit dnešní trpělivost sázkařů vyčkávajících na zisky koruny. Z velké koalice by měly také o něco větší radost slabší články eurozóny - mohli bychom vidět stlačování rizikových marží. To vše by se ale nemuselo na trzích projevit hned, protože na formování velké koalice by se jednoduše čekalo dlouho… v roce 2013 vznikla vláda po zářijových volbách až na konci roku.

TRHY

CZK a dluhopisy

Nízká averze k riziku na globálních trzích (přes napětí okolo Koreji spadl VIX do blízkosti historických minim) hrála do karet koruně, která sklouzla zpět pod 26,10 EUR/CZK.

Česká koruna spolu s celou střední Evropou by pravděpodobně lehce ocenila v německých volbách vítězství pravicové koalice. Výraznější pozitivní impuls ale vzhledem k překoupenosti očekávat nelze. Naopak pokud by zisky liberální FDP byly slabé a došlo na formování velké koalice, může rozpočtově expanzivnější vláda přimět ECB k rychlejšímu utažení měnové politiky a sázkaře na zisky koruny k rychlejšímu zavření svých pozic…

Zahraniční forex

Dolar včera odevzdal část zisků, které nabral po zasedání Fedu. Přispěl k tomu mimo jiné pokles úrokových sazeb v USA, kterému pomohl i raketový Kim ze Severní Koreje. Ten světu pohrozil dalším testem vodíkové pumy nad Pacifikem.

Jinak pozornost trhů se již přesouvá k Německu, kde v neděli proběhnou parlamentní volby. Vypadá to, že kancléřkou sice zůstane A. Merkelová, ale vůbec není jisté, jaké koalici bude vládnout, protože 40 % voličů stále zůstává nerozhodnutých. Pro eurodolar bude důležité to, kolik hlasů dostane krajně pravicová stran Alternativa pro Německo, která usiluje o zisk třetího místa (s 10-15 %). Předběžné výsledky voleb, jež mohou ovlivnit i ostatní měnové páry v Evropě, by měly být známy v neděli pozdě v noci, tudíž na ně budou reagovat již asijské trhy.

Akcie

Včerejší obchodování v USA se neslo po středečním zasedání FEDu ve velmi poklidném duchu. Největší výkyv zaznamenal technologický index Nasdaq, který se po otevření trhů propadal až o 0,8 %. Nakonec však uzavřel v menší ztrátě (-0,5 %). Hlavním důvodem byl pokles akcií Apple Inc., který po představení nových produktů klesal včera druhým dnem v řadě. Panují obavy, aby dodavatelé Applu stihli dodat veškeré komponenty včas. Dobré hodnocení bohužel nemá nový model "chytrých" hodinek iWatch.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:31  Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024 Patria (Patria Finance)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688