Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.09.2017 06:03:37

Farmaceutičtí obři se perou. Pfizer žaluje Johnson & Johnson

Pfizer viní Johnson & Johnson, že nezákonně uzavřel kontrakty s pojišťovnami, aby jej poškodil. Jde o byznys s biosimilárními léky.

Na farmaceutickém trhu se schyluje ke střetu dvou gigantů. Americký Pfizer obvinil svého konkurenta Johnson & Johnson z využívání nekalých soutěžních praktik. Zmařil prý obchod s biosimilárním lékem Pfizeru, pomocí kterého se dá úspěšně bojovat s artritidou. Informoval o tom list Financial Times s odkazem na obsah žaloby.

V ní se mimo jiné uvádí, že Johnson & Johnson porušil federální zákony uzavřením exkluzivních smluv s pojistiteli na dodávku svého léku Remicade, aby si tak zajistil odbyt. A především, aby zamezil situaci, kdy by svůj biosimilární lék, Inflectra, mohl pojistitelům dodávat konkurenční Pfizer.

Precedens

Žaloba, kterou Pfizer podal, je v odvětví biosimilárních léků první svého druhu. A může být průlomová. Na konci celého sporu totiž zřejmě zazní odpověď na často diskutovanou otázku, zda se s biosimilárními léky má zacházet stejně jako s tzv. generiky. V případě „klasických“ léků, které jsou chemicky jednoduchými molekulami, je totiž snadné vyrobit jejich kopii, tedy tzv. generikum s totožnou účinnou látkou. U biologických léků je situace mnohem složitější, farmaceutické firmy se dokáží jejich struktuře velkých a relativně složitých molekul pouze přiblížit, čili vyrobit podobný neboli biosimilární lék.

Podle Pfizeru pojistitelé původně označili jeho lék Inflectra za rovnocenný Remicadu. Pfizer je přesvědčen, že tedy uznali, že neexistuje medicínský důvod, aby byl Remicade upřednostněn před Inflectrou. Pojistitelé prý ale změnili přístup k Inflectře poté, co jim Johnson & Johnson pohrozil, že nedostanou slíbený rabat na Remicade. Ten farmaceutické firmy pojišťovnám poskytují za zalistování svých léků.

Johnson & Johnson prý ale navíc pojistitelům nabídl na Remicade slevu, pokud odmítnou zalistovat ostatní biosimilární léky. „Umíme efektivně soutěžit poměr ceny a hodnoty pro pacienta. Pfizer v tomto selhává,“ řekl listu Financial Times Scott White, šéf Janssen Biotech, farmaceutické divize Johnson & Johnson. „Konkurence vede k tomu, že náklady na výrobu infliximabů včetně Remicade, padají a budou padat i v budoucnu. Žaloba Pfizeru je zcela neopodstatněná,“ dodal.

Pfizer se ale uvedenými kroky cítí poškozený. Pojistitelé si jeho Inflectru nevybrali, ačkoli její cena je v průměru o deset procent nižší než Remicade společnosti Johnson & Johnson. „Aby mohli mít pacienti užitek z biosimilárních léků, musí na trhu existovat férové podmínky včetně smysluplné cenové politiky,“ řekl listu Financial Times John Young, šéf jedné z lékových divizí Pfizeru. Akcie Johnson & Johnson po oznámení podání žaloby ztratily na newyorské burze 1,5 procenta své hodnoty. Pfizer naopak o 1,3 procenta posílil.

Miliardový byznys

Remicade je protizánětlivý lék proti revmatické artritidě a širokému spektru dalších chorob včetně psoriázy. V loňském roce přinesl společnosti Johnson & Johnson téměř 7 miliard dolarů (152 miliard korun). To představuje přibližně pětinu celkového obratu firmy jen z prodeje léků.

Biologické léky jsou poměrně novým typem léčiv, oproti tradičním lékům jsou vyráběny především z živých buněk, což nabízí nové možnosti použití, ale i rizika, na jejichž dlouhodobá hodnocení je zatím příliš brzy. Léky, které jsou vyráběny po vypršení patentové ochrany originálních biologických léků, tedy biosimilární léky, představují určitou naději na snížení nákladů zdravotnických systémů. Nahrazují zavedené značky jako je Remicade, Humira, Enbrel nebo Rituxan. Biosimilární léky se ukázaly být velice úspěšnými v Evropě. Ve Spojených státech ale zatím takovým hitem nejsou. Částečně za to může způsob, jakým se označují.

Někteří lékaři také říkají, že jsou při doporučování přechodu svým pacientům na biosimilární léky ostražití. Obzvláště tehdy, když originální biologické léky fungují dobře. Podle Michaela Carriera, profesora práva na Ruthersově Univerzitě může uvedená žaloba přitáhnout velkou pozornost a také napomoci definovat, jak se vlastně s biosimilárními léky má na trhu zacházet.

Remicade má silnou pozici

„Regulatorní prostředí je natolik komplikované, že může poskytovat dostatek prostoru pro manévrování, jakého jsme svědky právě v tomto případě. To znamená, že výrobci mohou přesvědčovat pojistitele, aby se vyhýbali levnějším alternativám,“ řekl Carrier listu Financial Times.

Šéf společnosti Johnson & Johnson Alex Gorsky tvrdí, že „lékaři dávají jasnou přednost Remicadu před biosimilárními léky.“ Biologické originály se prý na americkém trhu těší silné pozici. To potvrzuje i finanční ředitel Johnson & Johnson Dominic Caruso, podle kterého společnost očekává u Remicadu daleko nižší propad tržeb, než se původně zdálo. To je prý také jasný důkaz toho, že má Remicade na trhu své místo.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz

Příspěvek Farmaceutičtí obři se perou. Pfizer žaluje Johnson & Johnson pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688