Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důchodová reforma zruší garanci, že na penzijních fondech neproděláte

Důchodová reforma zruší garanci, že na penzijních fondech neproděláte

25.05.2011 16:15
Autor: IHNED.cz

Stát bude v rámci penzijní reformy více podporovat penzijní připojištění, fondy čekají vyšší vklady. Šéfové penzijních fondů novinku vítají, budou muset majetek klientů striktně oddělit od jmění akcionářů.

Penzijní fondy v Česku, ve kterých spoří 4,5 milionu lidí, čeká největší změna za jejich sedmnáctiletou existenci. Stát je chce zbavit povinnosti, aby garantovaly klientům, že nic neprodělají.

Jde o součást změn, které vláda připravuje v rámci penzijní reformy a které mají přimět Čechy k tomu, aby si více spořili na své stáří.

Dosavadní garance, že případné ztráty penzijního připojištění musí doplatit vlastník fondu, se zruší. Ministerstvo financí věří, že díky tomu budou mít fondy více volnosti, troufnou si více riskovat a ve výsledku přinesou střadatelům vyšší zhodnocení.

"Každý si ponese své riziko," říká náměstkyně ministra financí Klára Król, autorka nového zákona, který má jít v červnu do parlamentu v rámci penzijní reformy.

"Garance, že fond neprodělá, se musí zrušit, na tom se všichni shodli. Nikde jinde na světě neexistuje," dodala. Podle ní to bylo jedním z důvodů, proč tuzemské fondy vykazovaly v poslední době menší výnosy než v zahraničí

Šéfové penzijních fondů novinku vítají, pro prezidenta jejich asociace Jiřího Rusnoka jde o příjemné překvapení. "Chtěli jsme to zrušit, ale úředníci na tom trvali," řekl Rusnok.

Fondy budou muset majetek klientů striktně oddělit od jmění akcionářů. Nebude tak již možné z peněz klientů čerpat peníze na reklamu nebo na zaplacení zprostředkovatelů, kteří hledají nové zákazníky.

Mění se také tabulka, podle které stát vyplácí příspěvky. Více dostanou ti, kteří hodně spoří. A naopak – kdo ukládá měsíčně méně než 300 korun, nedostane od státu nic. Maximální podporu získá ten, kdo spoří tisíc korun měsíčně, zatímco nyní byl strop na 500 korunách.

O tom, jak budou vypadat daňové úlevy, se podle náměstkyně Król ještě jedná, ale měly by zůstat "plus minus stejné".

iHNed

Související články na IHNED.cz

České penzijní fondy mají nejhorší výkonnost v regionu, tvrdí studie

Důchodová reforma prošla přes vládu. Lidé si budou spořit individuálně

Peníze ve fondech máte jisté. Opravdu? Zde je pět mýtů o důchodech


Váš názor
  •  
    26.05.2011 9:43

    Zdravím, nebuďte tak pesimističní, naše penzijní fondy zajisté budou ziskové - když mají ve vedení bývalé ministry financí (teda minimálně jednoho) a dokážou z portfolia tvořeného dluhopisy s úročením od 2,8% do víc jak 8 %, vykázat od 0,01 % ročního zisku klientovi v době, kdy nesmí prodělávat, když budou moci jít do mínusu, zcela jistě se to nestane. Přeci na prvním místě je spokojený klient a ne vlastní prospěch, ještě k tomu na úkor klienta, který jim bude pravidelně posílat peníze po 30 a více let a ještě na konci si pak nebude moci peníze vybrat, ale dostane nějakou rentu a bude doufat že vydrží tak dlouho aby vyčerpal alespoň většinu vloženého. To by bylo nemorální, neetické. Oni to s námi myslí dobře. (a pokud chcete slyšet i tu o červené karkulce, dejte vědět)
    sard
  •  
    26.05.2011 0:19

    Já teď přemýšlím, jestli to lidi vůbec vnímají... Jestli to někoho zajímá, když volí pořád ty stejný svině a je jedno jestli ODS, ČSSD nebo TOP09 - sorry, ale kdo a z jakýho důvodu volí tyto strany? Co od nich čeká? Nerozumím tomu... Mimochodem jsem zvědavej, jestli se zase budou snažit existující smlouvy... Jak bylo řečeno pod nějakým jiným článkem - chtějí zákony a chování džungle, tak je od lidí dostanou... akorát, že to je zřejmě jen ten důvod, proč tohle dělají... čím větší chaos tím líp pro jejich kšefty... Poměrně dost mě překvapuje, že spousta lidí na to řekne - vždyť už je tady všechno rozkradený, už toho moc nezbývá... Proboha uvědomuje si někdo, že ČR vypíše za rok veřejný zakázky asi za 600mld.? Střízlivej odhad na úplatky je 1/6, já si myslím, že reálnější je 1/3 - to vím z komunální i celostátní úrovně... To je 100-200mld. ROČNĚ... Každej rok, takže ne, že je tady už všechno rozkradený a nic nezbylo, bohužel nebo bohudík ČR je tak silná ekonomika, že tohle všechno utáhne... Dokážou si lidi dosadit, proč se potom někdo snaží zničit někoho, kdo tyhle penězovody odstřihne? Já se obávám, že ne... A dokola se bude opakovat, jak je strašný, že si někdo nahrál svini... Já se jen řečnicky ptám - je horší, když si někdo svini nahraje nebo je horší to, co ta svině řekla? Podle mě nikdo nečekal, že by korupce byla takhle rozšířená, že mají takovýmhle způsobem rozdělený ministerstva různý skupiny... Jsou to klasický znaky mafie... Proto mi není proti srsti, že někdo ty svině nahrává... ať nahrává, ať jde sedět třeba půlka parlamentu, ale ať jde... A myslím si, že pokud chce někdo něco v politice udělat - aspoň něco málo - tak rozhodně musí mít za sebou bezpečnostní a špionážní službu, v tomto případě mě to vůbec nepohoršuje... Až zmizí ten plevel co je tam teď, tak se může zlepšit zase ten, kterej ho odstranil metodama na hraně... Je mi z toho k zblití, ale mám pocit, že zrovna teď se láme chleba... Buď se pojede dalších 20 let tak jak doteď anebo se něco trochu změní k lepšímu... tak přeju všem poctivým ať se daří a ať se to tady podaří trochu zlepšit...
    ICL
    •  
      26.05.2011 3:42

      myslim, ze za tuto situaci muzou ve velke mire media. ona pouzivaji prostredky, jak lidem vsugerovat, ze nejaka udalost je super a jina zas absolutne neprijatelna. ale podle jakeho moralniho meritka hodnoceni, to uz nikde neuvadeji. takze narod se pak ridi podle nejakych anonymnich tvurcu meritek. pro lidi je o to tezsi vyhledat nejaky soubor meritek, ktery se hned druhy den po hlavnich zpravach nerozpadne. a musi hledat a lepit dalsi. a porad dokola, az je to strasne unavne. hrdina v pondeli se pak muze do patku stat zlocincem, ani name to neprijde divne. jeste jsem se chtel rozpovidat o te politice, ale to je spis na dlouhy cimrmanovsky seminar.. jedine co lidi vysvobodi bude zrejme jejich schopnost pouzivat kriticke mysleni, zpochybnovat tvrzeni, ktera nelze prokazat matematickou logikou a hledat vlastni hodnoty a nenechat si je pohodlne vtloukat do hlavy z vule nekoho ciziho, napr. raklamou, i kdyby za to meli dostavat tu nejhorsi drogu, jakou kdy lidstvo vymyslelo - penize. svet penez zrejme neskonci ze dne na den, a tak se musime adaptovat a byt uvazlive konkurenceschopni a konkurenceneschopni takovym zpusobem, abysme to vsecko prezili az do doby, nez si "zaridime" vecny mir..
      Azb
  • Pri zruseni garance
    25.05.2011 21:10

    nebude existovat posledni duvod cpat penize do penzijniho pripojisteni, ktere i s maximalnim statnim prispevkem sotva vyrovna inflaci. Je jen otazka, kolik stradatelu to, pri vseobecne financni negramotnosti, pochopi. U zahranicnich fondu se lze spolehnout na serioznost a schopnosti manazeru, ale v Cesku... chacha...
    hm
    • Re: Pri zruseni garance
      25.05.2011 21:36

      Češi mají rádi jistotu a o tu teď přišli.
      Zdravý rozum
      • Fakt díky
        25.05.2011 22:21

        Jistotu kladné nuly??http://www.youtube.com/watch?v=FtRKZ0nT_7o&feature=related
        Velkamedvědice
        • Re: Fakt díky
          26.05.2011 18:15

          Při současném zdražování to není ani ta nula.
          Zdravý rozum
  • Lze to nazvat jinak než bordel?
    25.05.2011 19:13

    Stát neumí garantovat podmínky prakticky u ničeho. Kdyby se penzijní fondy chovaly korektně, neměly by takové náklady na "správu" či režii (podobně jako zdravotní pojišťovny). Spousta peněz utíká ve formě výplaty "lovcům duší". Takže cesta k tunelu je nyní otevřena a pokud se dosud fondy musely snažit a být opatrné, aby neprodělávaly, tak teď už si mohou dělat co chtějí. Bravo. A pan Rusnok je "příjemně překvapen", kolik asi nacpali "lobbisti" poslancům, aby to schválili? Dá se v tomhle státě ještě něčemu či někomu věřit?
    oh171
    • Re: Lze to nazvat jinak než bordel?
      25.05.2011 20:26

      asi takhle: penzijní připojištění jsem zastavil a víc do něj nedám ani korunu. Raději jsem začal sám investovat do akcií přes brokerjet. Budu dělat to co dělají fondy a neplatím žádného " managera" , kterej by nakonec fond vybral a zmiznul. sám sebe neokradu. např telekomunikační firmy ve světě mají dividendy každoročně kolem 5-10% tohle žádný penzij. fond v ČR nevydělá ani kdyby se ..... chce to jediné pravidelnost a disciplínu. A Rusnok se muže jít pást !
      občan
      • rusnok by valil oci
        26.05.2011 2:51

        asi je fakt rozumnejsi, aby si budoval ponzijni uspory kazdy sam za sebe, nez sverovat tisice ceskych zivotu do rukou nekolika firem, ktere stejne nemaji kristalovou kouli. pravdepodobnost, ze nektere z takovych spolecnosti nebudou stihat promenlivost trhu a kontrolovat prislusna rizika neni mala. krom toho stat nemuze lidem sahat na vlastni soukrome uspory a nemuze nastat situace jako v usa, kdy dluhove potreby nuti prislusnou cast vlady pouzivat penzijni fondy jako rezervu. povinnosti ministerstva by bylo jen uverejnit principy, na kterych funguje ekonomika a svet financi, aby se v tom lidi mohli vyznat a nechat prostrednictvim cnb ci nervu ci nejakych odborniku vytvorit modelova portfolia, podle kterych by mohli vzdy anebo jen ze zacatku investovat jako podle vzoru uplne vsichni, kdo vlastni bankovni oucet.
        Azb
  •  
    25.05.2011 18:30

    Jasnovid doporučeje mírně zvýšit maximální podporu od státu, protože v nové verzi se podstatně zvyšuje riziko. Mělo by to být něco za něco. Jinak se to asi nechytne, obzvláště v ČR.
    Zdravý rozum
    •  
      25.05.2011 21:39

      Češi mají rádi jistotu a o tu teď přijdou.
      Zdravý rozum
Aktuální komentáře
29.04.2024
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y