Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nedostatek zaměstnanců bariérou dalšího růstu Česka

Rozbřesk: Nedostatek zaměstnanců bariérou dalšího růstu Česka

11.10.2017 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Situace na českém trhu práce je každým měsícem stále napínavější. Na jedné straně klesá míra nezaměstnanosti, která v posledním měsíci propadla už na 3,8 %, na straně druhé firmy hledají stále více nových zaměstnanců. A za vším můžeme hledat především silný růst české ekonomiky, zejména pak průmyslu, který vytváří rekordní počet volných pracovních míst. Tentokrát se jejich počet vyšplhal už na historických - více než 206 tisíc. Na jedno pracovní místo tak v průměru připadají méně než dva nezaměstnaní. Je to samozřejmě jen průměr, ale výrazné zlepšení situace za poslední dva roky je vidět v podstatě ve všech okresech ČR. 

Volných pozic sice přibývá, nicméně zájem firem o konkrétní profese se mění jen minimálně. Stále největší zájem panuje o montážní dělníky, pomocné dělníky ve výrobě, pomocné profese ve stavebnictví, řidiče a kvalifikované řemeslníky. Navíc se struktura inzerátů firem nabízejících práci za posledních deset měsíců příliš nezměnila, a tak rostou jen poptávané počty zaměstnanců a mírně se zvyšují i nabízené mzdy. Nedostatek lidí je navzdory historicky nejvyšší zaměstnanosti v ekonomice stále markantnější a možnosti najít nové zaměstnance na trhu stále menší. Nevyhnutelným výsledkem těchto dvou trendů je tak zrychlování růstu mezd, které bylo jasně vidět už v první polovině roku, kdy se mediánová mzda zvýšila o více než 8 %. To nepochybně zahýbe i se mzdovými náklady firem, nicméně jejich průměrný roční růst za posledních osm let dosahoval v eurech 1,3 %, a průměrné mzdové náklady firem v ČR včetně daní byly 8. nejnižší v rámci celé EU. Dlužno dodat, že zásluhu na tom mělo i umělé oslabení koruny, a tak naopak její letošní posílení s těmito statistikami nepochybně ještě zahýbe. ČR se dostane opět před Slovensko, které zatím bylo pro zaměstnavatele dražší už od roku 2014. 

A co čekat dále? V následujících měsících dojde ještě k mírnému poklesu nezaměstnanosti, nicméně v závěru roku, kdy budou končit úvazky na dobu určitou, opět nezaměstnanost krátkodobě (jako již tradičně) vzroste. ČR si i tak nepochybně udrží pozici země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU. 

TRHY

CZK a dluhopisy

V průběhu včerejška se už koruna nesnažila dobývat nová post-exitová maxima a držela se těsně nad 25,85 EUR/CZK. Po silné pondělní nadílce už z domácí ekonomiky žádná významná data nepřišla a hned tak ani nepřijdou. Inflace spolu s dalšími čísly podporuje odhodlání ČNB pozvolna zvyšovat sazby, nicméně další zasedání bankovní rady bude až 2. listopadu. 

Poměrně klidný den má za sebou i bondový trh. Výnos desetiletého státního dluhopisu se udržel nad 1,30 %, nicméně kratší konec opět mírně poklesl. Nejspíše si dále žije příběh vysoké likvidity a zájmu zahraničních investorů, kteří pozice v českých dluhopisech neopustili ani po exitu. Dnes se bude MF snažit na trhu získat delší peníze a v rámci emisí pěti, deseti a patnáctiletého dluhopisu by rádo získalo 12 mld. korun. Výsledky budou nepochybně zajímavé nejen z pohledu výnosů, které za poslední měsíc viditelně vzrostly, ale i z pohledu zájmu investorů. 

Zahraniční forex
Stažení plánů na vyhlášení nezávislosti ze strany katalánské vlády včera pomohlo eurodolaru k tomu, aby smazal další ztráty z uplynulých týdnů. Katalánská kauza tak možná přestane být na periferii eurozóny tou hlavní - časem by ji však měly vystřídat blížící se volby v Itálii. V této souvislosti je třeba zmínit, že italský parlament dnes bude hlasovat o důležitém volebním zákonu, který určí, podle jakého klíče se budou rozdělovat mandáty v parlamentu.

Jinak dnes eurodolar bude sledovat zápis z posledního jednání Fedu, které vyznělo vcelku jestřábím způsobem. Na tržních očekáváních, která počítají s tím, že Fed v prosinci zvýší úrokové sazby, by se ale nic zásadního nemělo změnit, a tudíž i dopad na dolar by měl být malý. 

Ropa
Cena ropy Brent se včera vydala vzhůru, nicméně pohyb se odehrál v rámci intervalu vytyčeného v minulých týdnech. S větším odstupem lze tak říci, že žádné zásadnější zprávy tak trh v současnosti nemusí vstřebávat.

Pozornost se tento týden kromě čísel o zásobách v USA (o den opožděných) soustředí na měsíční zprávy z trhu. Dnes tu svou zveřejní OPEC, který patrně pochválí současný vývoj na trhu, jenž je patrně ve znamení odbourávání zásob. Zajímavější však budou závěry zítřejší zprávy IEA, a to zejména pro rok 2018, neboť výhled na něj prozatím není z hlediska producentů nijak zvlášť růžový.

 
 

Čtěte více:

Eurodolar nad 1,18. Tržní nálada se zhoršuje, ústup dolaru pokračuje
10.10.2017 17:08
Obchodování na hlavních finančních trzích probíhá stále bez zásadních ...
Pražská burza poprvé po devíti dnech v mínusu. Klesly všechny blue-chips až na jeden
10.10.2017 17:31
Především finanční tituly dnes napomohly tomu, že se pražská burza pop...
Wall Street završila den v zelené barvě
10.10.2017 22:02
Hlavní americké trhy dnes zavřely v plusu. Nejlépe se dnes dařilo inde...
Katalánský premiér nezávislost nevyhlásil, chce ještě jednat s Madridem
11.10.2017 8:13
Katalánský premiér Carles Puigdemont v úterý nezávislost Katalánska of...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:04Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y