TNBiz (TN.cz)
Volby  |  22.10.2017 19:08:35

Vláda bez Babiše nevznikne, s ním možná také ne. SEDM SCÉNÁŘŮ

Hnutí ANO už jako jasný vítěz voleb začalo vyjednávat o nové vládní koalici. Tu ale nebude lehké vytvořit - pokud by všechny strany dodržely, co tvrdily ve volební kampani, nemohlo by ANO spolupracovat s nikým.

Hnutí Andreje Babiše získalo 78 křesel v Poslanecké sněmovně. S velkým náskokem se tak stalo vítězem voleb, který by podle prezidenta Zemana měl sestavit novou vládu. ANO to ale nebude mít jednoduché.

Do Sněmovny se dostalo devět politických stran nebo hnutí, což je nejvíc v historii. I proto nebude lehké vytvořit stabilní vládní koalici. ODS, Piráti, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 i STAN přitom už před volbami spolupráci s ANO odmítly - většinou kvůli obviněnému předsedovi. Podobně nechtějí vládnout ani s SPD a KSČM.

I pokud by strany změnily názor a ustoupily z požadavku, aby premiér nebyl trestně stíhaný, není příliš možností, jak koalici vytvořit. Podívejte se na možnosti pravděpodobných koalic, které výsledky voleb nabízí.

1. Koalice bez hnutí ANO

Podobná vláda by byla značně nestabilní, muselo by ji totiž tvořit minimálně sedm stran nebo hnutí. Vždy by v ní navíc museli sedět poslanci Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury, což většina politiků odmítá. Strany mají navíc naprosto rozdílné programy, a tak by se zřejmě na vládě neshodly.

2. Menšinová vláda ANO

Takovou vládu by mohli doplnit "nepolitičtí odborníci". Babiš by tak vyjednával pouze o podpoře při hlasování o důvěru vlády. Tato situace by podle některých komentátorů vyhovovala i prezidentu Miloši Zemanovi.

3. Ustoupení Babiše do pozadí

Většina politických stran odmítla s hnutím ANO spolupracovat kvůli tomu, že jsou jeho předseda Babiš a místopředseda Faltýnek obviněni v kauze Čapí hnízdo. Miliardář by proto mohl ustoupit do pozadí a "místo na slunci" přenechat jinému lídrovi.

Tuto variantu už ale Faltýnek odmítl, podle něj je Babiš jediným kandidátem hnutí na předseda vlády. "Je to náš předseda, lídr, dostal nejvíc preferenčních hlasů, z našeho pohledu je to náš jediný kandidát na premiéra," uvedl.

4. Dvojkoalice ANO s ODS

Babiš před volbami prohlásil, že by preferoval ve Sněmovně co nejméně politických uskupení. Stejně tak by raději vytvořil koalici s jedním partnerem. Jedinou možnou dvojkoalicí by ale byla ta, ve které by usedlo ANO a občanští demokraté. Ti ale spolupráci s ANO vyloučili, stejně tak zamítli i podporu Babišovy menšinové vlády.

5. Stávající koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Místopředseda ANO Faltýnek po volbách prohlašoval, že by hnutí mělo koaliční spolupráci nabídnout nejdříve současným partnerům. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek ale vládu s ANO odmítl - dokud bude jeho členem obviněný politik. Stejně mluvil i předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

6. Koalice ANO s Piráty a další stranou

I tato koalice by byla problematická - Piráti už dříve vládu s ANO vyloučili. " Spolupráce s ANO na vládní úrovni pro nás není ta správná," sdělil předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Důvodem je znovu Babišovo stíhání, ale také programové neshody.

7. Koalice ANO, SPD a KSČM

Koalice "nesystémových" stran, jak trojici je nazývají politologové, děsí nejen odborníky, ale také řadu politiků. Ani vláda těchto tří stran ale zřejmě nevznikne. Spolupráci vyloučili jak Okamurovci s hnutím ANO, tak naopak Babišova strana s SPD.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688