Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Taylor v čele Fedu? Pro ekonomiku a trhy špatná volba

Taylor v čele Fedu? Pro ekonomiku a trhy špatná volba

24.10.2017 11:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Hodně se spekuluje o tom, že známý ekonom John Taylor ze Stanford University je jedním z Trumpových kandidátů na nového šéfa Fedu, který nahradí Janet Yellenovou. Trump včera v noci oznámil, že jeho finální rozhodnutí je velmi blízko. Taylor je úspěšným akademikem, který pomohl vývoji nové keynesiánské makroekonomie. Ta nyní tvoří základ myšlenkového rámce centrálních bank, který pracuje i s předpokladem, že centrální banky jsou schopny podpořit agregátní poptávku tím, že sníží sazby. Podle ekonoma Noaha Smithe ale přesto není Taylor dobrou volbou a vhodné dokonce není ani používání jeho známého pravidla. 

Podle běžně používané teorie musí Fed vážit, nakolik se má snižováním sazeb snažit o zvýšení zaměstnanosti, protože se může stát, že nakonec dojde k přílišnému zvýšení inflace. Taylor navrhuje, aby se Fed v této snaze o vyvážení cíle nízké nezaměstnanosti a nízké inflace držel specifického pravidla, které nese právě jeho jméno. Toto pravidlo říká, že sazby by se měly přímo držet vývoje produktu a inflace (či inflace očekávané). Fed se takového pravidla nikdy explicitně nedržel, ale když ekonomové zkoumali historický vývoj sazeb, zjistili, že ty se skutečně pohybují tak, jako kdyby pravidlo bylo zhruba dodržováno. Jediný rozdíl byl v tom, že Fed dával ve své strategii trochu vyšší váhu vývoji zaměstnanosti a nižší váhu vývoji inflace

Fed byl se svým přístupem poměrně úspěšný v osmdesátých i devadesátých letech. Paul Volcker dokázal na počátku osmdesátých let zkrotit inflaci, snižování sazeb zase zabránilo hluboké recesi v roce 1990 a poté v roce 2001. Jen během Velké recese snižování sazeb nestačilo – klesly až k nule a poté již nemohly jít níž. Taylor ale v roce 2011 tvrdil, že podle jeho pravidla by sazby měly dokonce růst namísto toho, aby se Fed snažil o další uvolnění své monetární politiky s pomocí kvantitativního uvolňování. Podle původního Taylorova pravidla měly totiž sazby v roce 2011 být na 1 % a v roce 2012 dokonce na 4 %. 

Fed se podle Taylorovy rady neřídil a pokračoval v QE. Vysoká inflace, před kterou Taylor varoval, se ale i přesto nedostavila. A to samé platí o vysoké volatilitě na trzích, kterou ekonom také zmiňoval. Namísto toho začala pomalu růst zaměstnanost. Nikdo sice tehdy přesně nevěděl, jak se politika Fedu promítne do reálné ekonomiky, je ale zřejmé, že Fed se držel správné strategie a Taylorova varování se nenaplnila. Pokud bychom ale čekali, že ekonom ve světle faktů své pravidlo přehodnotil, mýlili bychom se. Dál pokračoval v jeho obhajobě a v kritice Fedu. 

Taylorova neochota přehodnotit své postoje a jeho obecně jestřábí postoj k monetární politice jsou pravděpodobně tím, co z něj dělá jednoho z předních Trumpových kandidátů na nového šéfa Fedu. Jestřábí postoje jsou totiž spojovány s takzvanou politikou „tvrdých peněz“, kterou lidé jako Trump spojují s celkovým pocitem síly a moci. Extrémní konzervativci mají navíc utkvělý názor, že inflace je nástrojem vlády určeným k tomu, jak brát peníze lidem, kteří hodně spoří. Momentálně není zřejmé, zda by Taylor v čele Fedu naplnil jestřábí očekávání. Je chytrý a není to slepý ideolog. Jisté ovšem je, že pokud by se Fed jeho pravidla držel, ekonomika by na tom nyní byla hůře, než je. A kdyby chtěl své pravidlo i přesto prosazovat, pro ekonomiku by to představovalo nebezpečí. 

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Akcie rostou díky Trumpovi. Kvůli komu se trh propadne?
21.10.2017 8:33
Americký prezident Donald Trump se na Tweeteru raduje z toho, že akcio...
Nejhorší důvod pro NEpřijetí eura
20.10.2017 17:09
Minulý týden jsem zde hovořil o možná nejhorším důvodu pro náš vstup d...
Španělský premiér: Katalánsku sesadíme vládu a sebereme autonomii
22.10.2017 9:47
Španělský premiér Mariano Rajoy po mimořádném zasedání vlády oznámil, ...
Nástupci Marxe chtějí těžit z rozdělení společnosti. Lepší je „E pluribus unum“
25.10.2017 13:42
Karel Marx a jeho lidé tvrdili, že revolucionáři by měli proti kapital...
Sexy růstové akcie jsou v kurzu. Šance na úspěch je ale u nich minimální?
30.10.2017 10:54
Někteří lidé se nechovali a nechovají podle stejných pravidel jako vět...

Váš názor
  • Mě se strašně líbí, jak..
    24.10.2017 12:48

    Mě se strašně líbí, jak jsou všichni pisálci chytří. Máme tu 2 proměné na tak obrovském globálním trhu, kde nikdo z nás nemůže vědět všechno. Nějaký ekonom měl svůj názor a FED měl názor jiný, který dle svého postavení i vykonal. Pouze čirou náhodou se stalo to, že ekonomice se zadařilo, nezaměstnanost je na historických minimech, platy trochu rostou, ikdyž né tolik, kolik by měly atd atd. Jak vůbec může někdo vědět, že kdyby se FED držel pravidly tohoto ekonoma, že by na tom byla ekonomika horší nebo lepší? Vždyť trhy se po zvolení Trumpa do jednoho totálně pos*aly strachy. Všichni líčili, že je to ekonomický armagegeddon, prostě všechno je v prd*li a teď budeme žrát ho*na. Stejně tak s Brexitem. OMFG pořád nějaký stres. A kde jsou trhy teď? Vůbec nezáleží, kdo je u moci, jestli nějaký Trumbera nebo Klingonka či Santa Klaus. Všechno pojede dál, ať už jsou úroky takové či makové, protože se stejně všemu musí všichni přizpůsobit. Kdo ne, ten padne. Peněz je na světě jako sr*ček, lidí je na světě jako sr*ček. Peníze už nejsou kde pořádně investovat nějakou dobu, protože jich je tolik, že jich hromada leží někde na účtech se záporným úrokem a stále přibývaj. Trhy prostě rostou už ze své podstaty žití, stejně jako člověk. Jde jen o to, kdy zas přijde nějaká korekce, na které se bude dát zase něco nakoupit, aby šlověk vydělal, že? Tak jsem se tu vyblil a jdu zase o dům dál.. Pěkný den všem.
    Rob
    • Re: Mě se strašně líbí, jak..
      24.10.2017 18:48

      QE je tisk ničím nekrytých peněz , kupování si současného ekonomického růstu na úkor potíží budoucí generace. A inflace slouží opravdu k okrádání lidí co spoří obzvláště v podmínkách současných nulových úrokových sazeb na spořících účtech v bankách. Nebo si snad autor článku myslí že zpochybněním názoru " extrémních konzervativců " toto přestane být pravdou ?
      samuraj
    • Re: Mě se strašně líbí, jak..
      24.10.2017 14:10

      Tak pod tenhle rozbor se podepíšu. Hezký den všem !
      Žíža
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách