Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Československo bez vlády, ale s více autisty. Možná pomůže AI terapie

Perly týdne: Československo bez vlády, ale s více autisty. Možná pomůže AI terapie

27.10.2017 18:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Trhy, ekonomika, politika

Japonským akciím na počátku týdne prospělo volební vítězství Abeho, na jiné trhy ale podle některých názorů znatelně doléhala vyhrocená situace ve Španělsku. Katalánské snahy o separaci se tak již nedotýkají jen místních firem, ale i mezinárodních trhů. Po zbytek týdne byla hlavním tahounem akcií zejména nově zveřejněné čtvrtletní zisky, trhy hodnotily pozitivně první opatrné kroky ECB směrem k normalizaci monetární politiky. V samém závěru týdne s trhy i měnami zacvičilo katalánské vyhlášení nezávislosti a britskní odezva Španělska. Dozvuky ovlivní bezesporu úvod týdne následujícího.

Japonský ministr obrany tento týden varoval, že hrozba, kterou představuje Severní Korea a její jaderný program, stále roste. Podle jeho názoru nyní dosahuje „nevídané a kritické úrovně“. 

Saúdská Arábie v rámci svých snah o restrukturalizace své ekonomiky uspořádala „Davos na poušti“. Ten měl ohromit zástupce korporátního sektoru z celého světa, někteří z nich ale stále vyjadřují skepsi k tomu, že monarchie bude skutečně schopna dosáhnout svých ambiciózních cílů. V Davosu na poušti dokonce šli Saúdové tak daleko, že ženy tam nemusely mít tradiční a po nich vyžadovaný oděv. Někde se začít musí.  

Regulátoři schválili fungování nové burzy IEX Group. Ta by se po dlouhé době mohla stát výrazným konkurentem dvou amerických hegemonů, kterými jsou New York Stock Exchange a Nasdaq

Americký prezident Donald Trump zklamal všechny, kteří se těšili, že se již tento týden dozví nové klíčové informace ohledně atentátu na někdejšího prezidenta USA Johna F. Kennedyho. Ač Trump odtajnění příslušných dokumentů tajných služeb slíbil, zatím k takovému kroku zřejmě nedojde, protože by prý mohl ohrozit národní bezpečnost. Prezident podle agentury AP zatím schválil zveřejnění 2 800 z 3 810 dokumentů FBI a CIA. 

 

Byznys

Alphabet, Amazon a Microsoft zveřejnily další silný růst zisků, což je podle WSJ známka toho, že i nadále zvětšují svůj rozsah aktivit a posouvají celou ekonomiku online.

Tesla dosáhla dohody, na jejímž základě vybuduje výrobní závod v čínské Šanghaji. Podle řady názorů by jí to mělo umožnit posílení pozice na obrovském čínském trhu, který by se mohl stát průkopníkem v oblasti elektromobility. Tesle by prý mělo být umožněno plné vlastnictví nové výrobní entity, což je z hlediska čínské vlády výjimečným krokem. Automobilka by díky tomuto plánu měla dosáhnout i snížení výrobních nákladů u jejích vozů.

Amazon již prodal více než 15 milionů svých chytrých reproduktorů Alexa, které nabízí hlasové ovládání a virtuální asistentku Alexa. Podle odhadů tak nyní drží 75 % podíl na trhu chytrých reproduktorů a podle některých názorů jej to posouvá do předních pozic v oblasti takzvané AI terapie. Jejím základem je umělá inteligence, která je schopná „terapeuticky“ reagovat na značně osobní otázky a požadavky uživatelů.

Antimonopolní úřad EU provedl další inspekci v centrálách německých automobilek Volkswagen a Daimler. Důvodem měly být pokračující obavy z toho, že tyto a další automobilky pokračují v nelegálních kartelových dohodách. Nedají si pokoj?

U nás doma

Po mimořádném úspěchu Pirátů ve volbách začínají média věnovat velkou pozornost jejich programu a názorům. Ty jsou nejednou neotřelé a příkladem může být tvrzení, že „Česká republika může na legalizaci konopí vydělat v rozpočtu více, než přineslo EET, navíc můžeme přilákat odběratele z celé EU.“ V online rozhovoru se čtenáři serveru Lidovky.cz to uvedl předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek. Ohledně možných rizik dodal, že „cesta k jejich zvládnutí podle mě vede přes vysvětlování, vzdělání, zdanění a regulaci jako v zemích, kde to funguje, nikoliv přes prohibici a represi, které nikdy nefungovaly“. Na akciových trzích se přitom již řadu měsíců živě debatuje o potenciálu takzvaných „marihuanových akcií“ a například v Kanadě se hovoří o uzákonění „rekreačního“ používání marihuany. Podobná diskuse tedy není ničím novým pod sluncem.

Na idnes.cz jsme se mohli tento týden dočíst, že podle nové analýzy ministerstva školství šly loni na podporu inkludovaných dětí dvě miliardy korun. Největší částky byly vydány za platy pedagogických asistentů a učitelů, kteří doučovali slabší žáky. Podle analýzy ovšem nedošlo k výraznějšímu poklesu počtu žáků na speciálních a takzvaných praktických školách, naopak přibylo dětí „s diagnózou“ na běžných základních školách. „Tyto děti dříve podporu neměly, nebyly statisticky podchyceny,“ uvedla k tomu tisková mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

Zatímco celkovým vítězem posledních voleb je hnutí ANO, podle irozhlas.cz má ODS stále silnou podporu v širokém okolí Prahy, Brna, Liberce, Plzně a Českých Budějovic. Určitou zvláštností je prý její úspěch v rekreačních oblastech, hlavně na Šumavě a v Krkonoších. Piráti pak letos dosáhli úspěchu nejen ve městech, ale nově i na venkově. A u SPD je jasně patrná dominance na Moravě a v severozápadním pohraničí. Sociolog Josef Bernard tvrdí, že „to trochu kopíruje podporu ČSSD, jak jsme na ni byli zvyklí v předchozích volbách. Je na místě hypotéza, že SPD sociální demokracii sebrala velkou část elektorátu". Nejvíce možná řekne následující mapa, kterou zveřejnil server Aktuálně.cz a která ukazuje, jaká strana dosáhla v jednotlivých regionech druhého místa:

001 

 

Jednání o složení naší nové vlády nejsou jednoduchá, čehož si všímá i britský „brexitový šéf“ David Davis. Ten se před několika dny chválil za to, jak dobře on a jeho tým rozumí poměrům v Evropě, z čehož podle něj může Británie těžit v případě, kdyby ani na poslední minutu nebylo dosaženo dohody s EU. Snad došlo jen k přeřeknutí, když mezi evropské země, které nyní nemají sestavenou vládu, zařadil i Československo. Nebo si ti, kteří chtějí oddělení, nevšimli, že něco už je dávno rozděleno?


Čtěte více:

Sen evropské jednoty uvadá, nastupuje rozezlený nacionalismus podporující jen vlastní zájmy
27.10.2017 6:31
Známý americký novinář William Drozdiak ve své knize „Fractured Contin...
Osm zemí EU včetně Česka: Máme dost ruské propagandy, zasáhněte!
26.10.2017 18:58
Osm členských států Evropské unie (EU) má dost ruské propagandy v Evro...
Draghi ŽIVĚ: ECB od ledna sníží nákupy aktiv na polovičních 30 miliard eur
26.10.2017 13:53
Evropská centrální banka nepohnula úrokovými sazbami. Klíčová hlavní r...
Nová čínská ekonomika: Lepší fungování kapitálových trhů, řešení zadluženosti a omlazení státních firem
27.10.2017 11:17
Devatenáctý sjezd čínských komunistů je historií. Jak se ale projeví ...
Cena ropy je nejvýše od konce září
27.10.2017 11:38
Cena ropy Brent v posledních dvou týdnech rostla o necelá čtyři proc...

Váš názor
  •  
    27.10.2017 23:26

    Myslím, že je známo, že voličům levicových populistů nedělá problém volit případně i populisty pravicové a naopak. A to samé platí i pro extremisty.
    QEntity
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách