ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  01.11.2017 08:34:03

Ranní glosa: Zasedání Fedu ve stínu konkurzu na jeho šéfa

Americká centrální banka se v následujících hodinách má stát středem finančního vesmíru, ale nemusí to být dnešní zasedání Fedu, které zvedne obchodníky ze židlí. Americký prezident Trump totiž ve stylu svých televizních reality show pořádá konkurz na příštího šéfa Fedu a jméno kandidáta hodlá oznámit zítra. Trumpova volba přitom nemusí nutně znamenat zachování statu quo ve vedení nejvlivnější centrální banky světa a proto je trhy očekávána více než dnešní výstupy z jednání FOMC.

Řekněme si, že výběr nové hlavy Fedu se zřejmě zúžil na tři hlavní favority, přičemž na tomto místě je třeba dodat, že Trump fakticky do washingtonského vedení centrální banky vybírá aktuálně dva lidi, neboť na svůj post viceprezidenta Rady guvernérů Fedu rezignoval Stanley Fischer. Ať tak či tak, třemi hlavními favority na místo jedna a dvě uvnitř Fedu jsou současný viceprezident Jerome Powell, nynější šéfka Fedu Yellenová a profesor stanfordské univerzity John Taylor. Těžko říct, kterou dvojici Trump nakonec zvolí, ale pokud je něco pravdy na tom, že Trumpovým favoritem na šéfa Fedu je ne-ekonom konsensuální praktik Powell, tak by z vedení vypadla Yellenová, která by dowgrade z pozice č. 1 na pozici č. 2 neakceptovala. Možná kombinace Powella jako kandidáta na šéfa americké centrální banky a Taylora na pozici jeho pravé ruky by zřejmě velké drama na trhy nepřinesla, byť v součtu by byla lehce jestřábí volbou. John Taylor se zapsal do makroekonomických učebnic konstrukcí formule, podle které centrální banky ať již vědomě či nevědomě řídí svoji úrokovou politiku. Pokud by se pak Taylor jakožto nový člen vedení Fedu (FOMC) řídil svým pravidlem, tak by musel prosazovat daleko vyšší oficiální sazby - dosazení aktuálních makrodat do originálního taylorova pravidla doporučuje stanovit sazby na 3,8 %. Tedy o nějakých 265 bazických bodů výše, než je Fed Funds rate nyní.

Tolik o personální situaci uvnitř vedení Fedu. A jaký dnes vlastně pustí americká centrální banka komentář do světa po svém měnově-politickém zasedání? Čekejme lehce jestřábí signál, jež vyzdvihne vybalancovaná makroekonomická rizika, která trhy utvrdí v tom, že prosincové zvýšení úroků o dalších 25 bazických bodů se blíží.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688