Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bylo dosaženo katastrofického úspěchu v boji s Islámským státem

Bylo dosaženo katastrofického úspěchu v boji s Islámským státem

01.11.2017 16:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud bychom očekávali, že americký prezident Donald Trump bude po osvobození Rakky od Islámského státu slavit, mýlili bychom se. Bílý dům namísto toho vydal jen krátké prohlášení, což je překvapivé i s ohledem na jeho úpornou snahu nacházet vítězství a úspěchy, kdekoliv je to jen trochu možné. Eli Lake na stránkách Bloombergu uvažuje nad tím, že příčina může ležet v následujícím: Tento úspěch v boji proti Islámskému státu je úspěchem katastrofickým. 

Někdy se říká, že dosažení vítězství sebou přináší nové výzvy. V tomto případě pád Islámského státu znamená otevření starých sporů a nevraživosti, kterých je Blízký východ plný. Ty byly během boje se společným nepřítelem odloženy stranou, nyní se ale vracejí zpět s plnou silou. V roce 2015 byly určité spolupráce schopny dokonce i Spojené státy a Írán, nyní se ale podobná spojenectví rozpadají. Zářným příkladem je konflikt mezi iráckými ozbrojenými silami a Kurdy, ale menších příkladů je více. Hovoří se například o tom, že Kurdové po dobytí Rakky začali strhávat syrské revoluční prapory, které tam vyvěšovali arabští členové koalice proti Islámskému státu. 

Jennifer Cafarella z Institute for the Study of War se domnívá, že současná situace je dosavadní strategií Spojených států. Ty se totiž v boji proti Islámskému státu zaměřily na čistě vojenské operace a nedbaly na politickou stránku věci, která je ale pro udržení míru klíčová. „Nevěnovali jsme se širším výzvám ve společnosti a institucích, které vedly k samotnému vzniku ISIS. Ty nyní živí kaskádovitou krizi v iráckém Kurdistánu,“ říká Cafarella.

Spojené státy například ignorovaly „íránskou penetraci iráckého ministerstva obrany a ministerstva vnitra“. Výsledkem této strategie je nyní to, že dva bývalí spojenci, oba vyzbrojeni Spojenými státy, se teď postaví proti sobě. Přitom ještě před několika měsíci bojovali bok po boku proti Islámskému státu. Opět tak na povrch vyplouvá jeden velmi nepohodlný fakt: Pokud američtí spojenci z Blízkého východu nemají nějakého společného nepřítele, který by je spojoval, začnou bojovat proti sobě.

 
 

Čtěte více:

Čína si stále více zahrává s ohněm
28.10.2017 12:08
Čínská ekonomika si letos vede velmi dobře a významnou měrou k tomu př...
Víkendář: Jak obvykle končí diktátoři
28.10.2017 7:47
V nejedné části světa roste popularita a moc autoritářských vládců. Vy...
Víkendář: Nejlépe placená zaměstnání blízké budoucnosti
29.10.2017 10:09
Mladé společnosti ze Silicon Valley měly před velkými průmyslovými fir...
Krugman: Trump daruje zahraničním investorům 700 miliard dolarů
03.11.2017 12:09
Držitel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman si všímá analýzy Steven...
Investiční cyklus teprve začíná, rok 2018 bude silný
06.11.2017 6:11
Během pokrizových let se často hovořilo o nástupu dlouhodobé stagnace,...

Váš názor
  •  
    01.11.2017 16:47

    Škoda milionu padlých iráčanů v důsledku dvou válek proti takzvanému Saddámovu Iráku. A nakonec škoda padlých v Libyi kvůli anglo-americko-francouzské válce s Kaddáfím. Smrt dvou autoritativních sultánů a izolace sultána syrského nevedla k legislativě, které na západě říkají zastupitelská demokracie. O dva uprázdněné a jeden hroutící se trůn se v občanské válce rvou síly, kterým občanští demokraté ze západu sice nerozumí, zato jim rozumí domorodé válčící kmeny, klany a sympatizující nebo oponující skupiny. Už nám dochází, že rozpínavému Chalífátu mohli úspěšně čelit právě Husajn, Asad a Kaddáfí, tři místní tvrdí vládci?
    vidím to takto
    • Souboje autoritářských režimů
      02.11.2017 7:37

      Pokud by zůstali Husajn, Kaddáfí a Asad pevní, nebylo by ISIS. Přesto by to neznamenalo nižší napětí a menší problémy pro okolí. Autoritářský režim je vždy potenciálně silnou hrozbou, protože může získat nástroj s globálním vlivem. Má menší zábrany k jeho využití než demokracie. Export demokracie úspěšný nebude. Úspěšná může být podpora soustavného vzájemného oslabování lokálních hegemonů.
      Rudolf Strýc
      • Re: Souboje autoritářských režimů
        02.11.2017 8:18

        Docela vymytý mozek našimi médii? Stačí, abys napsal na základě jakého pověření nebo ideologie má západ právo zasahovat - oslabovat lokální hegemony? I když rozhodně nejsem jejich příznivcem, ale myslet si, že máme právo zasahovat (bombardovat, likvidovat, střílet, zabíjet atd.) jen proto, že oni mají jiný pro nás nepřijatrelný způsob vidědní světa, je evidentně projev fašistické nadřazenosti. Nakonec zjistíme, že to "oslabování" nepomohlo a budeme "donuceni" je vyhladit úplně, že?
        hb
        •  
          02.11.2017 8:59

          Každý si sám za sebe musí jasně určit čemu věří, zda neomarxistické a vítačské ideologii, že všechny kultury jsou si rovny, či zda si jako moderní konzervativec myslíš, že evropská kultura založená na demokracii a svobodě je nadřazena muslimskému náboženskému totalitarismu. Z praktického hlediska samozřejmě o žádnou ideologii nejde, jde o to jaké má kdo možnosti a zda je využije.
          ..
          •  
            02.11.2017 10:00

            To je správná otázka, ale na ni si sám neumím odpovědět. Na jedné straně si myslím, že naše kultura založená na demokracii a rovnosti je lepší, ale současně si myslím, že se mohu mýlit a budoucnost nakonec může rozhodnout, že tomu tak není. Co na tom, že jsme založeni na humanitě a lidských právech když vymřeme a ti, kteří jak píšeš, vyznávají náboženský totalirzmus, nakonec přežijí. Darvinova teorie o přirozeném výběru platí i pro lidstvo i když si to mnozí nechtějí za žádnou cenu připustit. My zahyneme na neplodnosti, různých zvrácených LGBT a multikulti teoriích atd.
            hb
          •  
            02.11.2017 9:07

            Jde o vzájemnou (ne)kompatibilitu kultur.
            vidím to takto
            •  
              02.11.2017 9:48

              Takové tvrzení lze snadno vyvrátit, důkazem sporem, pokud najdeme nejméně jednu komunitu, kde žijí muslimové a jiná kultura bezkonfliktně. V Bulharsku žije cca 20% muslimská menšina, problémy nemají tvé tvrzení je vyvráceno.
              ..
              •  
                02.11.2017 10:24

                A to znáš: Výjimka potvrzuje pravidlo?
                Kalka.
                •  
                  02.11.2017 10:31

                  Ne to neznám. Kde je v mém matematickém vzdělání mezera?
                  ..
                  •  
                    02.11.2017 10:39

                    Zřejmě jsi v matematickém vzdělání výjimka. Tedy pokud to je vzdělání...
                    Kalka.
                    •  
                      02.11.2017 11:13

                      Co Indonesie a jejich mnoho je jeden..
                      Velkamedvědice
              •  
                02.11.2017 9:59

                Není křesťan jako křesťan, není muslim jako muslim. Nikdo není schopen radikálního muslima odlišit od umírněného až do doby, dokud svůj radikální postoj neuplatní v praxi. A to už potom stojí i lidské životy. Navíc z umírněného muslima se může stát kdykoli radikální a je otázkou, jací budou jeho případní potomci. Nebezpečí je v nepředvídatelnosti. Kdyby byla radikalizace předvídatelná, nebyl by problém s teroristickými útoky.
                vidím to takto
                •  
                  02.11.2017 10:41

                  Statisticky mají mladí muži ve věku 16-35 zcela dominantní podíl na násilné trestné činnosti a terorismu. Co podnikneme proti nim? Mohlo by se začít jejich důslednýn monitoringem a ti, co vykáží podezřelé chování budou preventivně internováni.
                  ..
                •  
                  02.11.2017 10:20

                  A vybijeme křesťany, když nejsme schopni poznat, kdo z nich bude fašista, komunista, terorista nabo jen krminálná vrah? Izolujeme Norsko, páč nevíme, zda se tam nenarodil nový masový vrah??
                  Velkamedvědice
                  •  
                    02.11.2017 11:34

                    Stejně jako občanům Česka patří Česká republika, křesťanům patří historicky (bráno od západu) Severní Amerika, převážná část Jižní Ameriky, Evropa, asijská část Ruska, Austrálie a několik zemí střední a jižní Afriky. Muslimové obývají střední a jižní Asii se Severní Afrikou. Je přirozené, že si lidé brání území na kterých historicky žijí. Jejich předkové si museli svoji suverenitu mnohdy těžce vybojovat za cenu vlastních životů. Své území si brání stejně muslimové jako křesťané a svůj dům si brání stejně muslim jako křesťan. To je přirozené.
                    vidím to takto
                    • Moniko
                      02.11.2017 11:43

                      Filozofické téma, komu patří voda, půda slunce a téma stěhování národům a odkud skutečně přišli naši předci, než si to tu přivlastnili neotevírám. .Ptám se, zakážeme norům volný pohyb?
                      Velkamedvědice
                      •  
                        02.11.2017 11:52

                        Jsi mimo téma článku.
                        vidím to takto
      • Re: Souboje autoritářských režimů
        02.11.2017 8:11

        A co ti mrtví, kteří zůstali po soustavném vzájemném oslabování lokálních hegemonů? Organizace Lékaři proti jaderné válce, která v roce 1985 získala Nobelovu cenu za mír, ve spolupráci s Lékaři za sociální spravedlnost a Lékaři za globální přežití publikovala studii, podle níž si americké válčení v Iráku, Afghánistánu a Pákistánu přímo či nepřímo vyžádalo životy přinejmenším 1,3 milionu lidí. Milion ztracených lidských životů připadá na Irák, asi 220 tisíc na Afghánistán a přibližně 80 tisíc na Pákistán. Studie přitom nezahrnuje oběti vojenských útoků v Libyi, Somálsku či Sýrii.
        vidím to takto
        • Mylná představa
          02.11.2017 9:15

          Vymývání mozků je rozšířená praxe, imunní jsou jenom ti, kdo mají prázdnou hlavu. Humanitární situace v zemích dotčených arabským jarem a následnými eskalacemi nebyla uspokojivá už předtím, jenom se o ní nemluvilo (mimo Sýrie, ta byla klidná a poměrně úspěšná). Vzájemné oslabování místních hegemonů je jejich vlastní iniciativa, není důsledkem exportu ideologií Západu. Naopak vyplývá z prosazování místních ideologií. Taktika izolování konfliktu pouze na území, které je s konfliktem ztotožněno, není fašistická.
          Rudolf Strýc
          • Re: Mylná představa
            02.11.2017 10:22

            Uspokojivá z jakého úhlu pohledu. Z našeho možná, ale z jejich určitě vpořádku. Na vymoženosti v Lybii od zdarma, zdravotnictví, školství, elektřiny, skoro zdrama benzín při sňatku zdarma auto atd. vše z národního bohatství - ropy. Z jejich úhlu pohledu despota Kaddáfí nebyl až takový despota. Jejich životní úroveň byla před vojenskou agresí možná vyšší než naše. Odstranění Kaddáfího, který začínal mít silné slovo a úspěchy i v společenství Afrických zemí, budoval nezávislost na USA a EUz těchto důvodú je blíž k pravdě než EU a USA proklamované a odsuzované praktiky despotického vládce.
            hb
          • Re: Mylná představa
            02.11.2017 9:40

            Vzájemné oslabování místních hegemonů lze uplatnit v souladu s mezinárodním právem. K tomu je potřeba, aby Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci, která opravňuje mezinárodní civilní a vojenskou přítomnost v zemi místního hegemona. Existuje-li taková rezoluce v případě Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Libyi, Somálsku či Sýrii, potom je "oslabování hegemonů" v souladu s mezinárodním právem. Avšak ani v tomto případě neposkytuje Rezoluce mandát k hromadné smrti statisíců lidí v dané zemi.
            vidím to takto
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.