Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Erste (-4 %) si na příští rok věří jako na letošní. Investoři čekali víc (+ komentář analytika)

Erste (-4 %) si na příští rok věří jako na letošní. Investoři čekali víc (+ komentář analytika)

03.11.2017 8:02, aktualizováno: 3.11. 9:49
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bankovní skupina Erste Group dosáhla za devět měsíců roku 2017 čistého zisku 987,6 milionu eur, za samotné třetí čtvrtletí 363,0 milionu eur při očekávání analytiků v konsensu Reuters 359 milionů eur. Meziroční pokles čistého zisku za devět měsíců o více jak 16 procent jde ale zejména na vrub loňskému jednorázovému prodeji podílu ve Visa Europe. Meziročně však o 1,2 % klesl také úrokový výnos, což banka spojuje především s vývojem úroků na držených státních dluhopisech. Analytici počítali s možností zlepšení výhledu, Erste ale pro příští rok oznámila cíl shodný s letoškem. Akcie v Praze i ve Vídni oslabují v blízkosti 4 %.

„Výsledek (zisk) je jasně nižší proti loňským 1179,2 milionu eur za devět měsíců roku. Ten byl ale pozitivně ovlivněn prodejem akcií ve Visa Europe. Jsme spokojeni s našimi posledními čísly, kterých jsme dosáhli při solidním růstu úvěrů o 5,6 procenta, s historicky nízkými náklady rizik a při velmi zdravé kvalitě aktiv s poměrem špatných (NPL ratio) úvěrů u 4,3 procenta, což je nejméně od roku 2008,“ reagoval šéf banky Andreas Treichl.

Čistý úrokový výnos bance za devět měsíců roku klesl o 1,2 procenta na 3229,3 milionu eur. Přes růst úvěrů jej banka vysvětluje nižším výnosem z portfolia nakoupených vládních dluhopisů. Provozní výsledek klesl o meziročně o 3,7 procenta na 1923,4 milionu eur. Celková aktiva bance narostla o 6,5 procenta na 221,7 miliardy eur, hotovost a ekvivalent na 22,1 z 18,4 miliardy eur.

Očekávány byly komentáře k plnění výhledu pro letošní rok a jeho nastavení pro rok příští. Erste uvedla, že je „na dobré cestě“ ke stanovenému ročnímu cílu růstu návratnosti kapitálu ROTE o 10 a více procent v letošním roce a stejný cíl si vytkla také pro rok 2018. 

Výsledky Erste vnímáme na první hodnocení jako neutrální až mírně negativní. Podobně Komerční bance je čistý zisk mírně nad odhady dosažen díky nízkým nákladům na rizikové úvěry, provozní výsledky v případě Erste (na rozdíl od KB) ale očekávání naplnila. Na druhé straně Erste pouze potvrdila, že je na cestě k naplnění celoročního cíle ROTE 10+ procenta, což může být pro část investorů málo. My sami jsme očekávali zvýšení cíle na 11 a více procent,” uvedl v první reakci na výsledky Erste hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Podkladovými očekáváními pro tento výhled jsou stabilní až mírně rostoucí tržby. Na českém trhu, kde Erste ovládá především Českou spořitelnu, banka spoléhá na růst úrokových sazeb Českou národní bankou a s tím spojení růst tržních sazeb. U růstu úvěrů očekává tempo nad 5 procenty. Oživení očekává také v Rumunsku.

Celkově na trzích obsluhovaných Erste očekává banka růst HDP o 2 až 4 procenta, tažen silnou domácí poptávkou, růstem mezd při klesající nezaměstnanosti a při fiskální disciplíně.

Česká spořitelna

České spořitelně klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 1,8 procenta na 11,7 miliardy korun. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Za meziročním poklesem zisku je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe, bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,7 procenta.

Provozní zisk spořitelny klesl od začátku roku o 6,3 procenta na 14,26 miliardy Kč. Důvodem bylo snížení výnosů způsobené především propadem čistého úrokového výnosu a výnosu z poplatků a provizí. Bance také vzrostly náklady o 1,5 procenta, mimo jiné kvůli zvyšování mezd.

Spořitelna zaznamenala výrazný růst klientských úvěrů. Za poslední rok se jejich hrubý objem bez reverzních repo operací zvýšil o 9,1 procenta. Nově poskytnuté hypotéky fyzickým osobám za prvních devět měsíců letošního roku meziročně vzrostly o 12 procent na 45,3 miliardy korun.

"Růst poskytnutých hypotečních, spotřebitelských i firemních úvěrů dokazuje, že se daří českým domácnostem i firmám. Jejich dobrou kondici potvrzuje také klesající podíl špatných úvěrů," zdůraznil předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Čistý úrokový výnos a výnos z poplatků byl u České spořitelny nižší než ve stejném období předchozího roku. Výnos z poplatků a provizí meziročně klesl o 3,7 procenta. Naopak výnos z obchodních operací se spořitelně dařilo v prvních třech čtvrtletích navýšit o 9,2 procenta.

 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Analytik Patrie před výsledky Erste: Trh se zaměří na letošní výhled i dividendu
02.11.2017 18:31
Bankovní skupina Erste Group zveřejní výsledky za třetí čtvrtletí roku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách