Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Trump daruje zahraničním investorům 700 miliard dolarů

Krugman: Trump daruje zahraničním investorům 700 miliard dolarů

03.11.2017 12:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Držitel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman si všímá analýzy Stevena M. Rosenthala z Tax Policy Center zaměřené na dopady Trumpova návrhu daňových reforem. Krugman píše, že i jemu unikla jedna podstatná věc, na kterou Rosenthal upozornil: „Trumpův daňový plán je obrovským finančním dárkem zahraničním investorům. Mimo jiné to bude znamenat, že sníží bohatství Američanů. To by mělo úplně změnit diskusi na téma daňových reforem alespoň mezi ekonomy.“ 

Proč by mělo dojít k onomu finančnímu daru zahraničním investorům? Trumpův plán by znamenal obrovské snížení daňové zátěže korporátního sektoru, odhaduje se, že během následujících deseti let by snížení daní dosáhlo asi 2 bilionů dolarů. „Americká vláda by nás ráda přesvědčila, že se to projeví na růstu mezd, ale to v kratším období není pravděpodobné. Je naopak téměř jisté, že toto snížení daní se projeví na hodnotě akcií. Jenže na rozdíl od předchozích daňových reforem nyní žijeme v době, kdy jsou investiční portfolia geograficky značně diverzifikována. To znamená, že asi 35 % amerických akcií drží zahraniční investoři. Z oněch 2 bilionů dolarů tedy půjde přibližně 700 miliard dolarů do zahraničí,“ píše Krugman. 

Republikánská strana odhalila detaily dlouho očekávané daňové reformy v úterý. Plán počítá s redukcí počtu sazeb zdanění příjmů, zvýšení odpočtů na děti a zachování populárních programů důchodového spoření. Prezident Trump je ochoten návrh ve stávající podobě podpořit, řekl jeho hlavní ekonomický poradce Gary Cohn. Reforma konkrétně počítá se snížením korporátní daně na 20 % a zavedením nových sazeb určujících míru zdanění příjmů (12, 25, 35 a 39,6 procent). Zvýší také odpočet na dítě z 1 000 dolarů na 1 600 USD. Zachová také populární způsob spoření na důchod 401(k), podle kterého mohou poplatníci převést určitou část příjmu do spořícího plánu přímo, bez předešlého zdanění. Aktuální maximální částka je 18 500 USD. Plán naopak snížil maximální odečet hypotečního dluh z nákupu nového domu a to na 500 tisíc dolarů z 1 mil. USD.


Americká vláda může dost těžko tvrdit, že se stará o globální bohatství, protože jádrem její politiky je „Amerika na prvním místě“, pokračuje Krugman: Nejde tedy o žádný detail, ale naprosto podstatnou věc. Celý pohled by se změnil pouze v případě, že by daňové změny v USA vyvolaly obrovský příliv zahraničního kapitálu. V každém jiném případě Američané kvůli daňové reformě v průměru zchudnou. A to ještě nebereme v úvahu to, že snížení daní nejvíce prospěje bohatým a bude muset být financováno například odejmutím zdravotní péče těm nejchudším. Daňová reforma amerického prezidenta by se tak podle Krugmana měla spíše jmenovat „zahraniční pomoc ve výši 700 miliard dolarů“.

Ekonom také poukazuje na to, že Spojené státy nejsou ani zdaleka zemí s nejvyšším daňovým zatížením na světě, jak opakovaně tvrdí Donald Trump. Zřejmé je to z následujícího obrázku, který porovnává země OECD podle poměru daní k produktu. Ve Spojených státech dosahuje tento poměr 26,4 %, zatímco průměr zemí OECD leží nad 34 % (Česká republika se pohybuje mírně pod tímto průměrem):


001 

Krugman je také skeptický k tvrzení, že daňové reformy oživí ekonomický růst. Podobné teorie jsou podle něj tou nejzarytější zombie americké ekonomické politiky, která přežívá i přesto, že ji historie zas a znovu zabíjí. Zřejmé je to podle ekonoma z následujících období:

Když snížil daně Reagan, došlo k oživení, ovšem ekonomika se před ním nacházela v recesi a za oživení může spíše Paul Volcker a politika Fedu než daňové změny. Bill Clinton daně zvýšil, ale nenaplnila se varování před destrukcí ekonomiky, naopak přišel boom (který ale také nebyl Clintonovou zásluhou). Bush daně snížil, ale dostavilo se jen mírné oživení a nakonec prudký propad. Obama zvýšil daně v roce 2013, ale k žádnému propadu očekávanému pravicí opět nedošlo. Podle Krugmana je z toho všeho navíc zřejmé, že nelze čekat ani to, že snížení daní z hlediska vládního rozpočtu zaplatí samo sebe tím, že silnější růst povede k vyššímu výběru daní.

Zdroj: New York Times Blog

 
 

Čtěte více:

Čína si stále více zahrává s ohněm
28.10.2017 12:08
Čínská ekonomika si letos vede velmi dobře a významnou měrou k tomu př...
Víkendář: Jak obvykle končí diktátoři
28.10.2017 7:47
V nejedné části světa roste popularita a moc autoritářských vládců. Vy...
Investiční téma následujících měsíců: Zánik Phillipsovy křivky a revoluční změny v centrálních bankách
30.10.2017 7:09
Mezi ekonomy a investory zaměřujícími se na makroekonomické strategie ...
Hurikány? Americká ekonomika se nezlomila a Yellenová má prst na spoušti
27.10.2017 14:41
Americká ekonomika rostla ve třetím letošním čtvrtletí tempem rovných ...
Draghi chce trhům dát vše, musí být jestřábem v holubičím hávu
31.10.2017 15:16
Evropská centrální banka minulý čtvrtek oficiálně oznámila začátek kon...

Váš názor
  • Fascinující
    03.11.2017 14:34

    Pravda je taková, že naprostou většinu US akcií drží Američané, ať už přímo, nebo prostřednictvím důchodových fondů. Ve skutečnosti v žádné jiné zemi není tak velký podíl akcií držen domácími investory. Pokud tedy díky nižšímu zdanění vzroste cena akcií, pak na něm nejvíc vydělají právě Američané. A pokud Krugman říká, že snížení daní (zdanění firem v USA mimochodem opravdu není pod průměrem OECD, fed.daň je až 35% a státní dalších 10%) naopak ekonomiku podkopá, tak nemůže zároveň tvrdit, že porostou ceny akcií. Že se nepřestěhuje do EU, v Bruselu by ty jeho bizarní hypotézy jistě našly odezvu.
    MrBurnes
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.