TNBiz (TN.cz)
07.11.2017 14:10:11

Vichřice shodila makovici z kostela. Našli v ní stoletý poklad.

Ničivý orkán Herwart, který se přehnal přes Českou republiku předminulý víkend, paradoxně svojí ničivou silou pomohl odkrýt významný poklad. Ve Starých Křečanech na Děčínsku totiž shodil z vršku věže tamního kostela makovici, která byla plná historických dokumentů a mincí.

Orkán Herwart, který byl po Kyrillu nejničivějším větrem za posledních 10 let a který v celé zemi napáchal stamilionové škody, přinesl také jednu dobrou věc. Z kostelní věže ve Starých Křečanench na Děčínsku shodil makovici z roku 1813, do níž lidé tehdy vložili kromě nových záznamů i cenný obsah z předchozí věže.

V plechové schránce objevili pracovníci farnosti velmi cenné písemnosti z dob napoleonských válek a další popisují i důsledky bankrotu habsburské monarchie v roce 1811. Velkým překvapením byl pro archeology a archiváře nález 139 mincí, mezi nimiž je třeba i saský tolar z 16. století či pamětní medaile k těšínskému míru z roku 1779. A velmi cenným je pamětní říšský tolar vydaný vévodou Vilémem Arnoštem Sasko-Výmarským z roku 1717.

Ve schránce jsou ale i dokumenty, které pomohou doplnit bílá místa v historii Starých Křečan, se záznamy o škole nebo o ničivých požárech v obci. Všechny tyto pamětihodnosti teď po prozkoumání archiváři skončí v děčínském oblastním muzeu, kam je starokřečanská farnost předá. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty