Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kapitalismus nevinen

Kapitalismus nevinen

30.05.2011 18:11

Pár posledních let jistě vedlo mnohé k tomu, podívat se kriticky na kapitalismus. Platí to jak o globálním vývoji, kde se alespoň na první pohled zdá, že tento systém má velké mezery. A i o vývoji u nás doma – zde se zase neodbytně vtírá dojem, že kapitalismus je synonymem pro úplatkářsko-parazitickou společnost. Na jednu stranu tak jsou pochopitelné odsudky – k této úvaze mi například dal podnět pan Matěj Spurný, jehož blog hlásá, že „poměrně důstojný život v relativně spravedlivé společnosti je tak možný i s kapitalismem. Nikoli díky němu, ale jemu navzdory“. Chtěl bych zde ale tomu kapitalistickému otloukánkovi poskytnout podporu proti tomu, co vnímám jako pokrytectvím motivované příkoří.

Definujme kapitalismus jako systém produkce a směny založený na osobním vlastnictví. Všichni tak nějak tušíme, o čem je řeč, ale pro jistotu si to demonstrujme na malé ekonomice Zlámané Lhoty. Je v ní pár řemeslníků a dva sedláci, mají své dukáty, každou sobotu je na návsi trh, kde si vyměňují svou produkci. Když cena židlí klesá, truhlář začne vyrábět více sudů na pivo, apod. Každý je pánem svého majetku a rozhoduje o tom, jak s ním naloží. Pár peněz dají do obecní pokladny a z nich platí ponocného a drába. Spokojenost.

Vedle v Držgrešlovicích ale začalo pár lidí mudrovat a přišli s tím, že by bylo lepší mít všechno dohromady (a mimochodem, pokud ostatní nebudou souhlasit, tak si to vezmou sami). Začali tak „dobrovolně“ hospodařit společně. Co bylo společné, nebylo po čase ničí a chátralo to. Nebo se nějak ztratilo, protože začalo platit, že „kdo nekrade, okrádá rodinu“. Nikdo pořádně nevěděl, co má dělat, něčeho bylo moc, něčeho málo. Všichni spoléhali na to, že práci udělá ten druhý. Ale bylo to „spravedlivé“.

Kapitalismus a na něm založený cenový systém je nejefektivnějším způsobem alokace zdrojů, samozřejmě je ale dobré bavit se o míře regulace a dozoru. Ty ale nejsou nutné kvůli slabinám kapitalismu jako takového, ale kvůli „slabinám“ našim. Ani poslední globální krize ve své podstatě nedokazuje selhání trhu, ale selhání naší schopnosti a ochoty potenciál trhu plně využít. Pro pád jinak dobrého systému stačí pár bezohledných zlatokopů a pár laxních četníků. To samé platí o situaci u nás doma – kapitalismus sám o sobě je nevinen, přestaňme se vymlouvat na systém a na ty ostatní.

Je tu i otázka kapitalismu a spravedlnosti – tedy příjmové a majetkové. Na jednu stranu je jistě pravda, že společnost musí mít určitou míru vnitřní soudržnosti, pokud jí nemá, dochází ke tření a konfliktům. Snažit se zabránit konfliktu konfliktem, byť skrytým, je ale absurdní. Spravedlnost navíc není ničím jiným než konceptem, který je v některých oblastech naprosto namístě, jinde je ale jeho aplikace nemístná. Obávám se, že právě takovou oblastí je do značné míry materiální bohatství. Řešení není v hledání bájného materiálně spravedlivého systému, ale v uvědomění si, že se honíme za přeludem. I Lao-c' říkal, že tam kde není moudrost, přichází spravedlnost.

Dotknout se krátce musíme i tématu kapitalismu a svobody. Na běžně přijímané úrovni lze podle mne jen těžko oddělit osobní vlastnictví a osobní svobodu – o tom, že jsem svobodný, ale někdo jiný nakládá s mým majetkem, asi smysluplně uvažovat nemůžeme. Dochází tak sice mnohdy k paradoxní situaci, kdy kapitalismus umožňuje „svobodným“ lidem hromadit aktiva, která se jim stávají okovy. Jádro pudla je ale v tom, že si je svobodně nasadili a mohou si je kdykoliv svobodně sundat. V souvislosti s tímto bych rád také uvedl, že kapitalismus je nejlepším podhoubím pro skutečnou dobročinnost – ta je z definice svobodná – nepovinná.

Vazby kapitalismus - osobní vlastnictví - svoboda (na běžně užívané materiální úrovni) bychom si zvláště my měli být dobře vědomi. Pokud jsme přece jenom trochu pozapomněli, dovolím si přiložit malou připomínku. Kritika kapitalismu, tak jak ji většinou vnímám, je jen snahou hodit selhání na něco jiného, hlavně si nepřiznat vlastní chyby. Je to něco podobného, jako říkat, že „alkohol je metla lidstva“. Není, je to nevinná chemická sloučenina. Stejně tak není metla lidstva kapitalismus. Je to jen nevinný systém efektivní alokace zdrojů.


oběžník

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    31.05.2011 10:50

    Dobrý den, rád bych Vás pochválil za výborné téma. V naší společnosti se stále slovo kapitalismus považuje za sprosté slovo, zprofanované čtyřiceti roky kapitalismu. Ten článek by si zasloužil více času, ale základní myšlenku tam vidím. Rozhodně ale nesouhlasím v jedné zásadní myšlence. Naznačujete, že krize byla způsobena nedostatkem regulace. Já naopak vidím, že byla způsobena přemírou regulace - různé zákony a nařízení, které omezují konkurenci. Všechno se dnes svádí na deriváty, ale nebezpečná je propojenost systému - ta ovšem vznikla regulací. Poté tak vzniká tlak na další regulace regulací. Také mi ještě nikdo nebyl schopen vysvětlit, proč by právě inovace ve finančním sektoru, jako jsou třeba deriváty, byly škodlivé a ve všech ostatních sektorech jsou inovace přínosem.... najde se někdo? Více kapitalismu, více volného trhu, méně regulací a pracující, zodpovědní a snaživí lidé se budou mít lépe ;-)
    • Re: přínos inovací
      31.05.2011 12:10

      zda ve "všech" oborech nevím, ale většinou inovace v konečném důsledku vede ke spokojenosti zainteresovaných stran rychle a přímo a mnohdy nepřímo i jejich vnějšímu okolí zpravidla v pozitivním smyslu, byť s odstupem času. Deriváty ve finančním světě v konečném důsledku málem zruinovaly penzijní pilíře, čímž málem zruinovaly i pracující, zodpovědné a snaživé lidi (i ty t.č. na penzi), kteří přestali utrácet a svět se přestával otáčet. Motor naštěstí naskočil, leč příměsy mu nesvědčí. Je to jako u auta, to se pozná až časem a mezitím je šance, že budu chtít nové auto a vada se projeví někomu jinému. Takže motor auta je v konečném důsledku velmi zjednodušený příklad, ale vystihuje i tu šanci, že člověk může mít štěstí, že učiní své rozhodnutí v pravou chvíli.
      Mudrc
      •  
        01.06.2011 14:20

        Díky za "vysvětlení". S negativními důsledky naprostou souhlasím, ale je otázka, čeho negativní důsledky to jsou. Podle mého názoru nejsou deriváty příčinou. Deriváty obchodují lidé, kteří fungují v určitém systému. Systému bankovních kartelů, too big to fail mentalitě, morálnímu hazardu, okrádání jednotlivců systémem částečných bankovních rezerv... na deriváty se svádí vše, přitom jim téměř nikdo nerozumí. Jsou to inovované finanční produkty, které mají svá pozitiva a negativa... investiční rozhodnutí dělají lidé, často pak lidé, kterým etika nic neříká a jsou finančně zainteresování na prodejích. Jejich šéfové pak toto podporují, protože vědí, že v případě problémů bude jejich banka zachráněna. Rozhodně ale nelze také snižovat odpovědnost kupců - v prvé řadě těch penzijních fondů, které jednoduše příliš riskovaly, nebo nakoupily něco, čemu nerozuměly. A V NEPOSLEDNÍ ŘADĚ si za své ztráty může každý z nás, co tam dali ty peníze, aniž by si zjistili, do čeho ten jejich fond investuje. Nesvádějme odpovědnost na deriváty, za ztráty mohou lidé a finanční systémo-bordel, který si vytvořili...
        Mikyy
  • Deriváty
    31.05.2011 9:42

    Dobrý den, pokud tady čtete diskusi po svými články. Zajímal by mě Váš názor zda uvedené "Kapitalismus a na něm založený cenový systém je nejefektivnějším způsobem alokace zdrojů,..." platí i pro deriváty a zejména ty s velkou pákou. Pokud ne, neměla by být autorům odebrána Nobelova cena?
    /eye/
  •  
    31.05.2011 9:38

    Vážený pane Soustružníku, nezbývá než říct bravo, bravissimo. Více takových článků, kde se obnažuje podstata problémů, které lecjaká potrefená husa hned "vědecky" rozporuje. Staré přísloví říká : "Není dobrých hradeb (zde je možno dosadit kdeco, např. zákonů, společenského zřízení atd.), je toliko dobrých lidí". A ten oběžník, je to k popukání, než zároveň k pláči. Tohle by měli ukazovat v čítankách na ZŠ!!!
    DeGuise
  • Děkuji pane Soustružníku za Váš článek
    31.05.2011 9:23

    Je to velmi výstižná charakteristika podaná tak, aby jí i idiot pochopil. Bohužel je mezi námi mnoho těch, kteří jsou politicko-ekonomicky jaloví . Člověk by měl mít v některých věcech jasno. Velmi správně jste to napsal. Systém ve kterém žijeme je bastard - socialismus spářený s kapitalismem. Samotný kapitalismus málokdo chce, protože by se musel snažit a musel by pracovat. Je lepší nic nedělat, žít na dluh, parazitovat, krást, obohacovat se na státních penězích, brečet stávkovat, vynucovat a vydírat. Kdo by tento umělý druh blahobytu chtěl měnit ? Všichni ti co odsuzujií kapitalismus prozatím nedali světu nic lepšího.
    oradapoisson
  • Re: Kapitalismus - analýza
    31.05.2011 9:12

    Velmi povrchni uvaha, chybi podnety, myslenky, jsou to jen takove blaboly, ktere sotva drzi u sebe.
    7
    •  
      31.05.2011 14:08

      Zde nezbývá než zvolat: S kapitalismem na věčné časy a nikdy jinak!!!
      Karel
      • Kale
        31.05.2011 14:14

        beř svý úchylný myšlenky šířit na novinky.cz, blisty.cz, idnes.cz apod. Tady to není fórum pro takový jako ty.
        db
  •  
    31.05.2011 8:27

    Toto je velice nepovedený článek. Neznám okolnosti, které autora vedly k takovému počinu. Patrně je to článek na něčí objednávku, který má upřít pozornost čtenářů někam jinam. Ale na tomto portálu jsou asi vzdělaní lidé, chodí sem pro odborné informace a dovedou si sami porovnat socialismus s kapitalismem. Myslím si, že vůbec nemá cenu se tímto zabývat.
    ar
  • Kapitalismus - analýza
    31.05.2011 7:29

    Pane, kolego, to co píšete není bohužel už ekonomie ale propaganda (dlužno říci, že poněkud laciná). Uvítal bych od Vás hlubší rozbor například vztahu způsobu rozdělování vytvořených hodnot a s ním souvisejících nerovnovách veřejných rozpočtů. Se Zlámanou Lhotou si opravdu, ale opravdu nevystačíme.
    • Re: Kapitalismus - analýza
      31.05.2011 7:59

      Chytrému napověz a ten druhý to stejně nepochopí. myslím. ale že ten druhý případ není ten Váš. Právě opuštění tech jednoduchých myšlenek nás vrací o řád spět do feudalismu. Místo knížat se tomu dnes říká hejtman. bankéř má až neuvěřitelnou moc. hajduci zůstali, exekutory, lze mnohdy přirovnat k lapkům a mohl bych pokračovat na hodně a hodně stránek.
      Homo
Aktuální komentáře
02.05.2024
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.