Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na dolaru ubývá medvědů, sázky na jeho pokles mizí nejrychleji od konce loňského roku

Na dolaru ubývá medvědů, sázky na jeho pokles mizí nejrychleji od konce loňského roku

31.05.2011 18:32

Sázky na pokles amerického dolaru výrazně klesají, když pochyby o síle ekonomického oživování vedou investory k rozvazování krátkých pozic na dolar, a to nejrychleji od prosince loňského roku. „Tlak na dolar do určité míry vyprchává, říká měnový stratég Nordea Bank Niels Christensen.

Obchodníci s měnami snižují své sázky v podobě futuritních kontraktů na snižování hodnoty americké měny v měřítku eura, japonského jenu, švýcarského franku i kanadského dolaru, zatímco uzavírají dlouhé pozice na dolar vůči britské libře, uvádí agentura Bloomberg s odvoláním na Americkou Komisi pro obchodování termínových kontraktů na komodity (CFTC). Dolarový index, který sleduje pohyb americké měny vůči šesti měnám hlavních obchodních partnerů USA, vzrostl během května o 2,7 procenta. „Nejistota spojená s eurem způsobuje, že mnoho investorů bourá své dlouhé eurové pozice, což přirozeně dodává zpět podporu dolaru,“ uvádí Christensen a dodává, že mnoho investičních pozic je ukončováno také na měnách rozvojových trhů a komoditních exportérů.

Množství sázek proti dolaru poklesl během května o více než polovinu. Hedge fondy a další institucionální spekulanti uzavřeli na začátku měsíce více než 400 tisíc kontraktů v podobě „čistých dolarových shortů“ (rozdíl mezi počtem sázek na pokles a sázek na růst měny), jejich počet se však od té doby snížil zhruba na 222 tisíc. „Masivní uzavírání krátkých pozic (na dolar) v dubnu bylo následováno poklesem těchto pozic, z čehož těžil dolar,“ hodnotí situaci Callum Henderson ze Standard Chartered.

Spotový kurz eurodolaru je pod silným vlivem každodenního vývoje událostí spojených s evropskou dluhovou krizí, kde je pozornost aktuálně soustředěna na nejpalčivější otázku – „Restrukturalizace Řecka, či další půjčka z mezinárodních zdrojů?“ Optimismus do žil dnes euru vlily zprávy o tom, že Německo se přestává zdráhat možnosti, půjčit Řecku další prostředky, čímž odsouvá otázku restrukturalizace řeckého dluhu nebo jeho reprofilace (prodloužení splatnosti) do pozadí, euro tak dnes proti dolaru převážně posiluje, po dosažení denního maxima 1,4424 se drží nad 1,438 USD/EUR.

Podle mediánu odhadů shromážděných agenturou Bloomberg by se měl kurz dolaru k japonskému jenu pohybovat na konci prosince na 88 JPY/USD, vůči kanadskému dolaru by se pak měl v závěru roku obchodovat na 0,98 CAD/USD.

(Zdroj: Bloomberg, Business Insider)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba