Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
01.12.2017 18:38:14

Víkend s výraznými nočními mrazy, s novým týdnem mírné oteplení

 

Druhá polovina týdne přinesla spoustu sněhu na východ republiky. Pod 300 m n. m. peřina zůstane jen ve zbytcích, ale výše se udrží. Problémem je odtávání sněhu odspodu kvůli dosud vyhřátému povrchu země. V Čechách leží sníh jen na části území a na všech horách. Před námi je ochlazení na víkend, které se projeví hlavně nočními mrazy kvůli minimální oblačnosti. Vyjasnění jsou pro tvorbu mrazů nejhorší. Leckterá mrazová údolí zažijí teploty pod -10°C. Výhled počasí je špatně čitelný. Zima se bude přetahovat s teplejšími epizodami. Na horách bude pokračovat zimní idylka a podmínky budou nahrávat zasněžování sjezdovek. V nížinách se budou střídat nadnulové teploty s nočními mrazy a srážky budou v obou obvyklých skupenstvích. Podívejme se na situaci v dalších dnech podrobně. 

V sobotu bude polojasno až oblačno, slabé sněhové přeháňky se mohou vyskytnout zejména na severních horách. V Čechách bude odpoledne -1 až +2°C a na Moravě díky sněhové pokrývce spíše -2 až 0°C. Objevit se mohou mrznoucí mlhy a vždy ráno pozor na náledí z tajícího sněhu předchozího dne. Ráno pozor na nízká minima. Budou mezi -7 a -3°C, mrazová údolí, hory a Českomoravská vrchovina zažijí až kolem -9°C. Neděle bude nejstudenější den. Na obloze bude polojasno, postupně od severozápadu až skoro zataženo, v Čechách se pozdě večer místy přidají slabé sněhové srážky. Denní teploty -3 až +1°C. V noci na neděli bude -8 až -4°C, hory a Vysočinu čeká -10°C. 

V noci na pondělí začne přecházet naše území teplá fronta a přidají se srážky zpočátku sněhové, postupně pod 500 m n. m. smíšené nebo dešťové. Pondělní teploty povyskočí na +1 až +5°C. Ráno bude ještě velmi mrazivé, zejména na východě země. V úterý se ještě malinko oteplí na +2 až +6°C, místy se přidá slabý déšť, který zůstane ve formě sněžení jen na horách a vrchovinách. V dalších dnech bude předběžně velmi podobně. Situaci upřesníme.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty